POKUŠAJ stručnjaka Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama „Orka“ i reportera „Novosti“ da se u petak približe napuštenom psu na autoputu završio se bezuspešno. Opazio nas je kad smo bili dvadesetak metara daleko od njega i pobegao, pretpostavljamo, u svoje skrovište. Na naše zvižduke, zastao je samo jednom. Pogledao nas, a kada se uverio da nismo oni koji su ga napustili, nastavio je svojim putem. Prema procenama Jelene Ilić iz „Orke“, sudeći po tome da je sigurnim trkom protrčao kraj nas, nije dezorijentisan.
- Lepi, kako ga sada svi zovemo, nije unezveren i dobro se snalazi u prostoru - smatra Ilićeva. - Baš je udomljiv pas, jer podseća na škotske ovčare, odnosno „Lesija“, a ljudi vole takve vrste i rado ih uzimaju za kućne ljubimce. Šteta što je takvog karaktera i ne dozvoljava ljudima da mu priđu.
Kako ona objašnjava, stručnjaci za ponašanje životinja sa Veterinarskog fakulteta će od sledeće nedelje pokušati da mu se približe i ispitaju stepen njegovog nepoverenja. Tek kada bude „pripitomljen“, neko ga može udomiti. U suprotnom, objašnjava Ilićeva, njegov budući život kod novih vlasnika mogao bi da bude pravi pakao.
Koliko je priča o Lepom izazvala interesovanje, potvrdila nam je i jedna od njegovih „hraniteljki“, Verica Edbauer, koja je u petak primila nekoliko telefonskih poziva zainteresovanih da pomognu. Zemunac, koji nije želeo da objavimo njegovo ime, u petak je došao kraj Bloka 28, kako kaže, „da ga spase“.
- Ne sme više nijednu noć da provede sam i želim da ga uzmem. Mora samo neko da mi pomogne da mu se približim - bio je uporan mladić.
Lepi veruje, ali ne ljudima, već samo u to da će se vlasnici koji su ga napustili vratiti jednog dana po njega. Zato i čeka...