NjIHOVI dani još teku. Zajednički, zemaljski, ovekovečeni, na do danas neobjavljenim fotografijama Titovog i Jovankinog ličnog biografa Ive Eterovića. Zahvaljujući ovom maestralnom umetniku, srpska i svetska javnost ima priliku da ponovo zaviri u najintimnije trenutke njihovog života.
Oživeo ih je, ovoga puta, u najnovijim i najluksuznijem portofoliju, ikad viđenom na našim prostorima. Na 44 strane, 55 fotografija. Više od polovine - ekskluzivitet. „Novosti“ ih, uz saglasnost autora, prve objavljuju, uoči promocije ove fotomonografije u sredu u Muzeju „25. maj“, Botićeva 6 (12 časova).
Reč je, u stvari, o svojevrsnom nastavku fotopriče „Njihovi dani“, objavljene daleke 1977. godine. Sve ove godine Eterović je ovu priču čuvao u svojoj dokumentaciji. Čekao je trenutak da je osvetli, zapravo, da pokaže da je i najčuveniji bračni par nekadašnje velike Jugoslavije, imao životne sekvence, kao sav normalan svet. Bio je uveren da će, uprkos bezmalo tri decenije otkako je Tito otišao sa političke i životne scene, ova fotomonografija izazvati interesovanje, barem onoliko, koliko je bilo nedokučivo Jovankino trajanje u izolaciji. I, utoliko pre, što je danas sve više živog sećanja na vreme koje su, u neku ruku, personifikovali njih dvoje.
- Ovo je, zapravo, priča o Jovanki - kaže specijalno za naš list Eterović. - Ona je u ovoj fotomonografiji u prvom planu. Vredno je, možda, što će fotografije imati na jednom mestu. One noći kad su je deložirali iz njenog i Titovog zajedničkog doma u Užičkoj 15, sve su joj odneli.
Pre nekoliko dana, predveče, Eterović koga Jovanka, inače prihvata, kao jednog od malobrojnih, najodanijih prijatelja („nije se menjao, niti je ikad izdao moje poverenje“) odneo je Titovoj udovici svoje najnovije delo. Zamolili smo ga da nam, koliko je moguće, prenese barem deo iz tog nesvakidašnjeg susreta.
- Šta ću vam reć’, Gospe vam... Plakala je! Nije čudo. Pred njom je bilo jedno vreme u kome je bila voljena i poštovana. Ma, Tito nikada nije prestao da je voli. I ona je volela njega. Zar se to ne vidi na fotografijama? I da znate, oni se nikad nisu rastajali. Samo su se između isprečili mračni računi onih koji su želeli da se dokopaju vlasti. A Jovanka im je stala na put.
Ivo Eterović priča da se „Jovanka dobro drži, mada su godine učinile svoje“. Na fotografijama, koje je tom prilikom načinio („Novosti“ ih ekskluzivno objavljuju) vidi se da je vreme nije poštedelo, ali je na njenom licu još vidljiva nekadašnja raskošna lepota.
- Nikog vreme nije štedelo, pa ni nju - kaže nam. - Nju posebno. Šta je sve preživela... To je prava golgota. Lagali su o njoj svašta. Izmišljali, da bi je što više ocrnili, da bi što više patila. Sve je to morala da podnese. I sve da izdrži.
I, izdržala je, Ličanka čeličnih nerava. Živela je, kako je jednom kazala, iz inata. Ali, priču o takvom životu još nije ispričala. Odlučila se na ćutanje. Možda i do kraja, iako je svesna koliko vredi njena istina.
Eterović na ovo kaže:
- Koliko je ja poznajem, a mislim da je dobro poznajem, da će teško pristati da ikada više javno progovori. Mnogi su njeno poverenje izigrali. Na jednu reč dodavali šta je kome odgovaralo. Zarađivali na njenoj agoniji. Zato joj je, valjda, dosta svega. Života što joj ostalo, želi da proživi u tišini.

DOK RUČAJU SAMI
KADA je, pre 43 godine, objektivom počeo da beleži Titov i Jovankin život, Ivo Eterović je morao mnoge gorke pilule da proguta. Ponajviše zbog protokola, ali i Titove prezauzetosti. I to je trajalo punu deceniju. Taj rad je krunisao prvom i čuvenom monografijom „Njihovi dani“.
- Mesecima sam, recimo, čekao priliku da ih snimim dok ručaju sami, jer oni gotovo redovno priređuju službene ručkove ili ručaju sa prijateljima. A, prijatelja bezbroj. Koga da snimim u njihovom društvu, kada je nemoguće da ih snimim sve redom? Odlučio sam da snimam samo Tita i Jovanku. Bilo je to, jedino, ali najteže rešenje.

RETKE PRILIKE OPUŠTANJA
ETEROVIĆ je jedini kome je pošlo za rukom da zabeleži najintimnije trenutke bračnog para Broz: u bazenu, u retkim prilikama opuštanja, u lovu, u kuhinji, u kućnim poslovima, u kupatilu... Tita dok se brije. Jovanku, dok prepravlja staru haljinu. Za ove njegove fotografije i priču o njima, otimali su se svi svetski magazini. Ivo je, ipak, bez obzira na ponuđenu nadoknadu, pažljivo birao i mesto i vreme i šta će tom prilikom da kaže.