Zaljubljeni u Trifuna

I. MIĆEVIĆ

petak, 13. 02. 2009. u 20:34

Заљубљени у Трифуна
Srbija se svake godine na dan 14. februara deli na "trifunovce" i "valentinovce". Jedan dan i jedan svetac malo su da u svetu punom mržnje pobedi ljubav
SAMO nek je crveno i u obliku srca! Plišana, čokoladna, plastična ili lecederska srca, najtraženija su u radnjama oko Svetog Valentina! A, praznik se odavno otrgnuo od vere i postao crveno slovo na kalendaru trgovaca i ugostitelja. Svi kupuju poklone, a kafići i restorani krcati! Malo ko i zna zašto i koga slavi! Važno da je Dan zaljubljenih.
Talas "valentinovaca" zapljusnuo je Srbiju devedesetih. A, poslednjih godina Srbija se baš oko 14. februara podeli na "trifunovce" i "valentinovce" - one koji prate zapadnjački trend praznovanja i druge koji insistiraju da je to prastari dan Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara. Ova dva sveca, osim što se pominju istog dana, i to po dva različita kalendara, nemaju veze jedan sa drugim.
- Sveti Trifun zaštitnik je vinogradara i vina i krsna slava mnogih Srba. A, u pravoslavnom kalendaru nema sveca, koji štiti ljubav - kaže za "Novosti" prof. Ljubivoje Stojanović sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. - Svetog Valentina slave naša katolička braća i mi to poštujemo. I, kod njih nije iz same crkve toliko proisteklo slavljenje ljubavi na taj dan. To se više raširilo u narodu.
Legenda kaže da je sveti Valentin venčavao vojnike krišom, iako je to rimski car Klaudije Drugi strogo zabranio, pošto je to, navodno, smanjivalo njihovu ratničku moć. Zato mu je na ovaj dan 269. godine odrubio glavu.
- Iako pravoslavni vernici proslavljaju dan ljubavi, Srpska pravoslavna crkva ne gleda na to sa osudom ili kritikom - kaže Ljubivoje Stojanović. - Jedan dan i jedan svetac malo su da u svetu punom mržnje zaštitimo ljubav.
Sveti Trifun je opet svetački oreol dobio 250. godine, kada je ubijen, jer nije hteo da se odrekne Hrista. U žitiju ovog mučenika, koji se rodio u Kampsadi u Maloj Aziji, piše da je imao isceliteljski dar i da je isterao zao duh iz ćerke rimskog cara Gordija. Sve carske darove razdelio je sirotinji i nastavio da u svom selu čuva guske.

OBRISAN
DOK su Srbi za Svetog Valentina mahom čuli tek poslednjih decenija, Katolička crkva ga je još pre pola veka obrisala sa liste svetaca čiji dan se svetkuje. Razlog je bio praktičan - da se smanji broj dana koji se praznuju. A, Valentin je i dalje ostao svetac u njihovom kalendaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

iz glave

15.02.2013. 07:44

ja ću sutra da orežem lozu, a verujem da ovih dana to isto rade i pripadnici rimoktoličke crkve