Ponovo među saveznicima

Goran Čvorović

25. 10. 2008. u 20:07

Поново међу савезницима
 Srpska zastava u subotu, posle 61 godine, vraćena na vagon u kome je zvanično okončan prvi svetski rat. Naš nacionalni simbol dugo bio izostavljen zbog petokrake i imena Jugoslavije

 Od stalnog dopisnika - Pariz

ISTORIJSKA greška je, konačno, ispravljena, a pravda zadovoljena. Sa čak 61 godinom zaostatka, srpska zastava se, najzad, od subote, ponovo vijori zajedno sa savezničkim obeležjima uz vagon u kojem je u francuskom gradu Kompjenju maršal Foš potpisao pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu, a nemački državni sekretar Ercberger kapitulaciju.
Na velikoj svečanosti organizovanoj u memorijalnom centru u Kompjenju juče su, sa srpske strane, prisustvovali državni sekretar za dijasporu Predrag Tojić, ambasador Predrag Simić, izaslanik odbrane Slavoljub Dabić, predstavnici našeg diplomatskog kora i dijaspore, a sa francuske, zamenik gradonačelnika Kompjenja Mišel Fuber, general Kamij Gamaš i poslanik Lisijen Degoši.
- Francuzi su uvek gajili veliko prijateljstvo prema srpskom narodu i ovaj gest, kada se srpska zastava ponovo vijori u Kompjenju, tome govori u prilog - izjavio je na svečanosti general Gamaš.
I zamenik prvog čoveka grada u kojem je potpisano primirje 1918. godine nije krio zadovoljstvo što je nepravda konačno ispravljena.
- Grad Kompjenj je počastvovan ovim događajem. Srpsko-francuski odnosi su primer velikog prijateljstva. Želimo da nas ovi kontakti sada vode dalje u zajedničku izgradnju Evrope - istakao je Fuber.
Ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić je naglasio da je vraćanje srpske zastave uz vagon u Kompjenju upravo prilika ne samo da se evocira slavna prošlost, već i da se simbolično pošalje poruka na putu Srbije u ujedinjenu Evropu. Dobre tradicionalne veze dva naroda kroz istoriju istakao je i Predrag Tojić. Pre postavljanja zastave, ambasador Simić je obnovio plamen na Večnoj vatri.
Zanimljivo je kako je Srbiji tek sada vraćeno pravo da se njena zastava vijori uz savezničke, iako je bila jedna od glavnih sila Antante.
Naša zastava je, naime, posle Prvog svetskog rata, logično, bila postavljena uz savezničke. Kada je Hitler 1940. godine okupirao Francusku u Drugom svetskom ratu, odlučio je da se osveti, insistiranjem na ironiji, organizujući da se baš u ovom istom vagonu potpiše kapitulacija Francuske. Posle toga su i vagon i spomenik Fošu, pa čak i okolno kamenje iz šume nadomak Kompjenja, uklonjeni, zajedno sa svim zastavama i transportovani u Berlin. Vagon je, po naređenju Hitlera, uništen početkom 1945. godine. Dve godine kasnije, pronađeni su delovi spomenika. Ponovo su postavljene i zastave saveznika.
To je, međutim, bilo vreme kada odnosi između komunističke Jugoslavije i Francuske, kao jedne od vodećih zapadnih zemalja nisu bili dobri. Zastava je imala petokraku, zemlja se zvala Jugoslavija, a ne Srbija, pa su sve to bili razlozi da zemlja ostane bez svog obeležja. Tako je bilo sve do juče, kada je Srbija, simbolično, “vraćena” među saveznike.

KOPIJA

VAGON sa serijskom oznakom 2419 D, u kojem je potpisano primirje, uništen je, a na njegovom mestu se danas u Kompjenju nalazi verna kopija, odnosno obnovljeni originalni vagon iz iste serije proizvedene 1913. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

filipo

25.10.2008. 23:34

Neke stvari mi "nisu" jasne. Srbija je ratovala na strani Antante i njena zastava je trebala da se vijori sve ovo vreme a ne zastava novonastale drzave.

sara p.-suisse

25.10.2008. 23:36

saveznici francuzi gde sta nam celo vreme zatvaraju vrata u celome svetu . kusner otima kosovo sve te jevrejske ustanove iz francuske su protiv srbije a useljavaju se kao pacovi u srbiju. toliko sam cenila jevreje i jos danas ali mi se to nedopada jer srpski narod to nezasluzije. nezelim nikoga da uvredim ali to je demokratski se izjasniti-

Bili_piton

26.10.2008. 00:10

Jeste ,samo sto mi vama ne komadamo zemlju tako prijateljski kao vi nama i hvala na vasem prijateljstvu volim vas skoro koliko i sipce

Slobodan

26.10.2008. 00:52

Kakva vijest ne mogu da vjerujem sve uspjeh do uspjeha isto je i u Crnoj Gori prosto ne znamo sto od srece da radimo!

Lara

26.10.2008. 07:43

Bravo svim diplomatama i vladi Srbije sto je uspela da nas vrati medju saveznike. Posle mracnog komunizma nametnutog srpskom narodu , gde su se mnogi srbi "primili" i napravili pokokolj svoga naroda, izazvali mrznju saveznika prema nama, ali je i interesantno da su obozavali i dan danas ga glorifikuju saveznici tog monstruma koji je osakatio srpski narod i kome se ne zna i ko je i ni osdakle je?. Ako treba da mu zahvalimo sto nas saveznici nisu bombardovali za vreme njegove vladavine izuzev kada su nemci danas njihovi saveznici vec kapitulirali oni su nas vodili na Sremski fron i besumucno bombardovali gde su hteli i kakao su hteli, moram da priznam da nisu nas osajdarili kao Hamburg i Drezden, gde jedan Engles pisi u svojoj knjizi ,da si saveznici "istopili" ceo grad i da je nebo smrdelo osd paljevine ljudskih telasa da je i sam"bog" stavio masku. Ako ovi saveznici sada se izvine a pogotovi ti koji su nas pre samo decenije , prvi krenuli sa mirazima na nas, po izjavi bivseg prvog ministra Vilpena, i vrate nam kosovo i plate ostete, to vi Vlado Srbije ce te napraviti najvecu pobedu srpskoga naroda ali bez rata. Ako mislite da ste ovim potpisom dali im zeleno svetlo da sva zversta sto su pocinili nad nama su trebala da se dese, to ce akao i ostane nesto os srba doci vrelme kada ce prvom prilikom ponoviti "Hirosimu ili Nagasaki". A vi diplomate sada u orgije sa njima za veliko veliki diplomatski uspeh i na slavlju se dogovorite sta ce te sledece da im prodate.

knegh

26.10.2008. 10:05

Postupak Francuske od pre 60 godina mnogo podseca na kominternovska retusiranja fotografija,kad se kasnije sa njih brise nepodoban politicki lik . Kao da to moze da promeni istorijske fakte . Setimo se samo kod nas , brisanja Rankovica ili Djilasa sa zajednickih ratnih fotografija komiteta ili stabova. Zasto zastava Kraljevine Srbije nije mogla da bude sve vreme na svom mestu,nije bilo nikakakve potrebe da se zamenjuje zastavom FNRJ? Vec godinama pratim sve sto se na temu I svetskog rata izdaje na Zapadu i mogu da kazem da se u vecini izdanja velica vaznost zapadnog fronta i podcenjuje uloga Srbije , kao i presudna uloga proboja Solunskog fronta na ishod I s.rata . Sto se tice generala De Gola i francuskog pokreta otpora u II svetskom ratu , mislim da ne treba trositi reci o njihovom minornom i beznacajnom doprinosu pobedi saveznika.Oni jedva da mogu da se mere sa poljskim pokretom otpora , a o poredjenju sa nasom borbom nema ni govora. U tom francuskom kompleksu u odnosu na antifasisticku borbu Srba,treba traziti odgovor na pitanje zasto sve ove godine srpskog barjaka nije bilo na mestu koje mu istorijski pripada.