HOLANĐANI koji žele da se sazna istina o stradanjima Srba na prostorima bivše Jugoslavije, događajima u Srebrenici jula 1995. i ulozi holandskog bataljona u tim događajima, zasad su postavili jedan veb sajt (njnjnj.dutchbat 3. NL.). A, zajedničku kancelariju za ove "poslove" u Ajndhovenu imaju Aleksandar Gavrilović (22) i Marko van Hes (34).
Aleksandar je rođen u Tilburgu, a roditelji su mu iz Čačka, Srbija, još pre 25 godina došli u Holandiju. Gavrilović je pre nekoliko meseci osnovao udruženje Srpsko istraživanje i uskoro će postaviti svoj sajt na Internetu.

Ljaga

Marko van Hes je bio pripadnik holandskog bataljona, koji je u svojoj zemlji, a i u svetu okrivljen za razvoj događaja u Srebrenici. Želi da spere ljagu sa 1.200 holandskih vojnika koji su u tri navrata, u okviru misije UN, bili zaduženi da očuvaju mir u ovom delu istočne Bosne.
Ujedno, kao vojnik koji je bio na licu mesta, ne slaže se sa nametnutom medijskom slikom u kojoj su muslimani proglašeni za žrtve, a prećutkuje se stradanje Srba. To je spojilo Aleksandra i Marka. Došli smo u priliku da razgovaramo sa njima.
Na pomenutom sajtu postavljeno je jednostavno pitanje Holanđanima: Da li biste svedočili na suđenju Radovanu Karadžiću i, eventualno, Ratku Mladiću u Hagu? Poslednji rezultati ove ankete pokazuju da je 45 Holanđana napisalo da uopšte ne bi svedočilo, ali je 20 izjavilo da bi, i to u korist Radovana!
- Moja je osnovna misija da se sazna istina o stradanjima Srba, ne samo u tom poslednjem ratu, već u čitavom 20. veku - kaže nam Aleksandar Gavrilović. - Za početak će udruženje prevesti na holandski jezik knjigu Milivoja Ivaniševića, direktora Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom "Srebrenica, jul 1995, u potrazi za istinom".
- Federacija BiH je izgubila spor u tužbi protiv Holandije zbog navodnih propusta našeg bataljona - govori nam Marko van Hes. - Oni su nas tužili, a dok smo boravili na punktovima oko Srebrenice i u njoj, niko od muslimana nije stradao! To što je izgubljen spor, međutim, ne znači da su vojnici dobili bilo kakvu satisfakciju.
U konkretnom slučaju, jul 1995. godine, 450 vojnika holandskog bataljona, loše naoružanih, trebalo je da "brani" dobro opremljenu, čitavu 28. diviziju Armije BiH, koja je brojala oko 10.000 bojovnika!
- Što se sami nisu branili? Uvek sam se pitao zašto svi štite muslimane, a niko Srbe - nastavlja Hes. - Naši punktovi bili su i u spaljenim srpskim selima, Zalazju, na primer. Mogli smo da uočimo kakva su zverstva muslimani činili nad Srbima. Naš bataljon su činili mladići od 19, 20 godina, nespremni za bilo kakve okršaje. Teško nam je palo da nas tuže oni kojima smo pomagali skoro dve godine. Oni koji su nam krali hranu i gorivo, psovali nas, vređali... Pa, nismo mi krivi što su oni izgubili bitku. Naš zadatak je bio da ih 'branimo od Srba', a oni su nas napadali. Ubili su jednog našeg vojnika, nekoliko ranili!
- Puno je problema sa muslimanima - reče iznenada na srpskom Marko. - Sa Srbima "nema problema".
Komandant holandskog bataljona, tada potpukovnik Karamans, javno je rekao, pa zbog toga bio kritikovan u Holandiji, da je bitka za Srebrenicu "izvanredno dobro izvedena vojna akcija". Bataljon se povlačio iz Srebrenice 9, 10. i 11. jula. Tada se, praktično, ništa nije ni događalo.
Šta bi u korist Srba mogli da svedoče Holanđani?
- Pa, niko od vojnika holandskog bataljona nije ni video ni čuo za slučajeve ubijanja muslimanskih civila, ni silovanja - navodi Van Hes. - Mogli bi da svedoče vojnici koji su bili u autobusima i prevozili žene i decu iz Potočara u Tuzlu, da potvrde da nikakvih ni tu nije bilo zlostavljanja ni ubijanja sa srpske strane. Oni koji su bili u Kalimanićima mogu isto tako da potvrde da nisu videli nikakva ubijanja muslimana. Bilo je kriminala među samim muslimanima u Srebrenici...
Kada je došao u ovaj kraj, Van Hes je imao 90 kilograma, izašao je sa 75. Pitamo zašto je sama holandska vlada ocrnila svoje vojnike?
- Kada smo se vratili kućama, holandski mediji su se utrkivali ko će više da nas oblati uz konstataciju da smo baš mi odgovorni za događaje u Srebrenici - govori Van Hes. - Napala nas je Vlada, sve druge državne institucije. Mnogi pripadnici bataljona, najmanje 100, tada su totalno - pukli! Poludeli su. Nekoliko njih se ubilo! Nismo dobili nikakvu moralnu podršku, satisfakciju za boravak među muslimanima. Većina vojnika je zbog psihičkih problema trajno nesposobna za rad. Uzgred, više od 90 odsto njih nije završilo nikakvu školu pre odlaska u Bosnu.

Pomoć

Veterani iz Srebrenice sada tuže državu Holandiju, tražeći i satisfakciju i novčanu pomoć. Zasad im se udeljuje po 200-300 evra mesečno, što je nedovoljno za egzistenciju u ovoj zemlji. I dalje trpe ponižavanja. Marko kaže da i devojke odbijaju da budu sa vojnicima koji su boravili u Srebrenici. Smatraju da "nisu uspeli".
Aleksandar Gavrilović napustio je posao i posvetio se borbi za istinu o stradanju srpskog naroda. Oženio se Holanđankom Vendi i baš na ovogodišnji Đurđevdan dobio je sina. Zato ga je nazvao Dejan Đorđe.
Marko van Hes ima dve ćerke, žena Džemi uskoro će dobiti sina. Vlasnik je firme "Spekops", koja se bavi visokorizičnim obezbeđenjem ljudi i objekata širom sveta.
Sudbina je povezala ovu dvojicu mladih ljudi. Nisu se ni znali do pre nekoliko meseci. Sada su, sa svojim timovima i ljudima koji će im tek prići, zajedno u borbi za istinu. U Holandiji ima dosta vetrenjača, ali Aleksandar i Marko se ne bore protiv njih.

TUŽE UN I HOLANDIJU
PREDSEDNIK nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" i član advokatskog tima, koji istražuje zločine na području Srebrenice, Stefan Karganović, nedavno je najavio tužbu protiv UN i Holandije zbog stradanja srpskog stanovništva u zaštićenoj zoni UN.
"Ako su odgovorni za bošnjačke žrtve, onda su, po istom principu, odgovorni i za srpske žrtve u određenom periodu ratnih zbivanja oko Srebrenice", kazao je Karganović za banjalučki "Glas Srpske".