Školarci sa misijom

Dušica Radeka

subota, 02. 08. 2008. u 18:16

Школарци са мисијом
Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova okončala još jedna generacija polaznika. Naporan put od atašea do ambasadora za 25 godina

KADA se kaže diplomata, kao prva asocijacija se javi slika ambasadora koji sedi u luksuznoj rezidenciji na nekom egzotičnom meridijanu i šeta po prijemima, ukoliko ih sam ne organizuje. „Šuška“ se da je nečiji rođak, ili nagrađeni partijski kadar koji veze sa diplomatijom nikad nije imao. Osim srpskog ne govori drugi jezik. Što bi? Naučiće „tamo“... A, kad je reč o strancu - e, taj se meša u naša posla!
Ako makar sat provedete u razgovoru sa mladim ljudima koji od pre dve nedelje u rukama imaju diplome Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova, shvatićete da će ovaj stereotip kad-tad morati da izbledi.
- Diplomatija nije posao, već stil života. Diplomata nema radno vreme, on ima misiju koju treba da ostvari - ovako na svoje zanimanje gleda drugi sekretar Miroslav Gačević (26).
Sa još vlažnim žigom na sertifikatu drugih institucija, akademci uglavnom tek kreću da krče puteve svojoj karijeri. Posle devet meseci na Diplomatskoj akademiji, iza je već dragoceno iskustvo, ispred izazovi.
- Prepodnevna predavanja po podne smo odmah primenjivali radeći u više generalnih direkcija MSP, uz sugestije i usmeravanja naših direktora - kaže treći sekretar Vesna Stojinović (28), koja je prošla kroz generalnu direkciju za NATO i poslove odbrane, za bilateralu i multilateralu, konzularne poslove i dijasporu, protokol i ceremonijal.
Tako su studenti „skenirali“ kako ministarstvo diše od temelja i svako je već prepoznao svoje afinitete. Paralelno, direktori raznih direkcija u MSP mogli su da „namirišu“ talente za određene oblasti spoljne politike.
Sa još dvoje kolega Vesna je bila u Vašingtonu na tromesečnom programu u američkom Kongresu. Po završetku akademije ostala je da radi u Generalnoj direkciji za OEBS i Savet Evrope:
- Još dok sam bila student na FPN zanimali su me OEBS i EU, jer i jedna i druga organizacija objedinjuju bezbednosnu, ekonomsku i ljudsku dimenziju. Pošto je Srbija prošle godine šest meseci predsedavala SE, bili smo uključeni u bukvalno svaki segment organizacije. Prošla sam i seminar za OEBS-ove posmatrače izbora.
Za Miroslavljevu karijeru, ispostavilo se, presudni su bili dani koje je proveo u kabinetu ministra:
- Posle dvadeset dana, šef kabineta i najbliži saradnici ministra pitali su me da li bih tu ostao, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Posao je šarolik, radim na organizaciji poseta ministra, na pripremama za sednice vlade, pripremi materijala za odbore, a odlazio sam i na zvanične sastanke sa ministrom.
Svaki mladi diplomata iz ove generacije imao je priliku da ode na putovanje sa našim šefom diplomatije i da uživo vidi kako se odvija sve ono što drugi samo uče iz udžbenika.
- To je neprocenjivo iskustvo. Kao najmlađi diplomata po rangu u delegaciji, moja dužnost je tada da pravim belešku o zvaničnim razgovorima koji se vode - priča Miroslav.
- Na seminarima sam susretao ljude iz raznih zemalja i zaista ne postoji lepši osećaj nego kada čovek oseti da je u situaciji da menja sliku o svojoj zemlji nabolje.
Skromno, ili, opet diplomatski, Vesna kaže da bi više volela da ide korak po korak u karijeri, da uči od starijih i iskusnijih kolega.
- Među polaznicima Akademije svake godine je oko dvadesetak pripravnika iz MSP, jer ministarstvo ima obavezu da školuje svoju diplomatiju. U njemu obrazovanje traje doživotno - kaže direktor Akademije, ambasador Božin Nikolić.
Kada dođu do diplome, oni stiču pravo na stalni posao u MSP, a uz posao i prvo diplomatsko zvanje - atašea. Odmah se uključuju u posao, jer, kaže direktor, bilo bi previše skupo da u ovoj profesiji neko statira.
Najkraći redovan put od atašea do šefa naše misije u inostranstvu vodi preko četiri-pet službi u inostranstvu, recimo, kao drugog, pa prvog sekretara ambasade, ministra savetnika, otpravnika poslova, do ambasadora. U zbiru - 25 godina!
- Proleti to, verujte - ohrabruje direktor. - Ja, evo, kao da sam juče sleteo u Sidnej, prošao kroz Atinu i Vašington, gde sam službovao. Ali, za talente i one koji dobro rade, ima načina da brže pređu taj put, da budu unapređeni, što da ne.


ŽIVOT VAN TERAZIJA
SVAKO od naših budućih diplomata treba da se nađe u svakom miljeu, da oseti život Srbije, kako bi sutra mogao uspešno da ga predstavlja - kaže direktor Nikolić, navodeći da se studenti zato vode da vide i „život van Terazija“. Ova generacija išla je u Paraćin, Ćupriju, Ravanicu, Manasiju...
Polaznike koji će konkurisati u septembru u učionicama će sačekati nova oprema, pa će, na primer, sa predavačima iz inostranstva komunicirati video-linkom..


OD 19. VEKA
ZA vreme vladavine kralja Milana 1886. godine donet je prvi moderan zakon o diplomatskoj službi po kome su diplomatski agenti, kao i svi drugi državni činovnici, morali da imaju „nužna znanja i sposobnosti“. Kandidat za diplomatski poziv morao je da poseduje diplomu domaćeg ili inostranog fakulteta, da zna francuski jezik, položi složeni prijemni ispit, a kasnije i diplomatsko-konzularni ispit.
Diplomatsko školstvo MSP je 1998. preraslo u novu organizicionu jedinicu Ministarstva, u Diplomatsku akademiju.
Diplomatsko školstvo su prošli i Jovan Dučić, Milan Rakić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije