ORKANSKI vetar koji je u subotu stigao sa severa Evrope i protutnjao Vojvodinom i Šumadijom, opomena je svima koji zaboravljaju da možemo biti meta "besa" prirode. Koliko snažno nevreme Beograd i Srbija mogu da podnesu - pitanje je koje postavljaju kako stručnjaci, tako i vlasnici oštećenih objekata.
Subotnja oluja najviše štete nanela je glavnom gradu. Prekid saobraćaja na mostu Gazela izazvao je veliki metalni putokaz koji je vetar otkinuo. Posledica - kilometarske kolone vozila, koje su satima čekale na mostu po olujnom vremenu.
Meteorolozi kažu da orkanski vetar koji je napravio "kurcšlus" u velikom delu Srbije, nije karakterističan za ovaj deo Evrope, ali nije i - neobjašnjiv. Dešava se, čak, da na ovom prostoru duva košava slične snage. Ona je, objašnjavaju stručnjaci, lokalnog karaktera i nema intenzitet, koji bi napravio veliku štetu.

POSTOJANI

MESTA za strahovanje da oluja može da naudi i najvećim srpskim ćuprijama, ipak - nema. Stručnjaci su saglasni da su naši mostovi dovoljno čvrsti da odole svim vetrovima. Opominju, međutim, da su slaba tačka dodatne, naknadno montirane konstrukcije na mostovima.
- Prilikom projektovanja svakog mosta, između ostalih parametara, uzima se i snaga vetra - objašnjava inženjer Miša Dragojlović iz "Mostprojekta". - Ova merila se koriste u svakoj fazi izgradnje, kada se prave posebni proračuni.
Ako je most dobro projektovan, ali i sagrađen, apsolutno je bezbedan i ne preti mu nikakva opasnost. Kada je reč o dodatnim konstrukcijama, kao što su ograde, signalizacija ili bilbordi, inženjer Dragojlović navodi da i za njih važe pravila kako se postavljaju i prema kojim standardima. Primena ovih normi i profesionalni rad garantuju da će odoleti svakom nevremenu. Ako se to ne uradi, kao što je, izgleda, bio slučaj u prestonici, nezgode su gotovo neminovne.
Saobraćajni kolaps koji je blokirao centralne ulice Beograda uobičajen je i za mnogo "pitomije" vremenske prilike.
Tek će nova obilaznica oko Beograda popraviti saobraćajnu sliku prestonice, koju vanredni događaji potpuno zakrče. Do kraja septembra, biće završen takozvani "Sektor 4" (Ostružnica - Bubanj potok), pa će teretni saobraćaj zaobilaziti ionako prepunjene centralne ulice. Tada će i Grad Beograd biti spreman da odoli iskušenjima olujnih vetrova, mećava, ali i drugih nepogoda.
Iskustvo govori da u slučajevima elementarnih nepogoda najvažniju ulogu imaju štabovi civilne zaštite i centri za obaveštavanje. Njihova uloga je da na vreme lociraju opasnost i građanstvo upozore na moguće posledice.

KRIZNI ŠTAB

U SkupŠtini grada kažu da su sve beogradske službe u subotu brzo reagovale. U najkraćem roku su zabeležena sva oštećenja na dalekovodima, kućama i školama i preduzete mere da se problemi otklone. Praksa je, kažu, da se u takvim okolnostima formira krizni štab, čiji je zadatak da prati stanje na terenu i koordinira rad komunalnih službi.
Najvažniju ulogu u ovakvim slučajevima imaju mobilne medicinske ekipe koje su zadužene za pružanje pomoći nastradalima. Uz njih, u "prvom ešelonu" su monteri "Elektrodistribucije", vatrogasci, policija... Njihov zadatak je da za što kraće vreme život grada normalizuju.

POSLEDICE
SINOPTIČARI navode da Evropa pamti orkanske vetrove velike snage, koji nisu karakteristični za Stari kontinent. Slična nepogoda zabeležena je i prošle godine, a najteže posledice uzrokovao je orkan koji je protutnjao severnom Evropom 1952. godine. Ovaj ciklon odneo je skoro 2.000 žrtava, najviše u Holandiji i okolnim zemljama. Razlog za ovako veliki broj nastradalih je "ležeran" stav službi ovih zemalja prema prognozama koje su ukazivale da nailazi nevreme.

BILBORDI
UDARIMA snažnih vetrova naročito su izloženi reklamni panoi i bilbordi postavljeni na velikim visinama. Oni su potencijalna opasnost za zgrade i objekte na kojima se nalaze, kao i za prolaznike. U Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda navode da je njihovo postavljanje regulisano propisima.
- Prilikom zahteva za dozvolu za postavljanje bilborda podnosi se projekat koji precizira način postavljanja - objašnjava Vladan Luković. - Stručnjaci koji izrađuju projekte jačinu konstrukcije prilagođavaju pritisku kojem će pano biti izložen u normalnim okolnostima. Ekstremni uslovi su vanredni i na njih je teško uticati.