POSLE devet godina od NATO bombardovanja, u centru Niša, u Šumatovačkoj ulici, juče je ponovo eksplodirala kasetna bomba. Ovog puta za detonaciju su "zaslužni" Srećko Gavrilović i Nikola Radosavljević iz Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane. Oni su stručno uništili projektil zaostao iz 1999. godine.
Žutu kasetnu bombu "blu 97" američke proizvodnje pronašao je slučajno u prepodnevnim časovima u subotu član Islamske verske zajednice, koji je čistio prostor oko ostataka stare džamije u Šumatovačkoj ulici. Zaprepašćen opasnim otkrićem, odmah je alarmirao nišku policiju, a potom je obavešteno i Odeljenje za vanredne situcije u Nišu.
- Prostor je čistio moj drug i imao je sreće - kaže Sait Niaz iz Niša. - Baš kao i ja, jer sam ko zna koliko puta pre toga čistio oko stare džamije...
Zbog akcije uništavanja projektila, policija je juče morala da evakuiše preko 50 žitelja Šumatovačke ulice, čije se kuće nalaze na pedesetak metara od opasnog mesta. U ovoj ulici, pored zgrade Univerziteta u Nišu, pola časa je preventivno bio zaustavljen i saobraćaj.
Najpre je projektil obezbeđen džakovima sa peskom i automobilskim gumama, da bi sprečili rasprostiranje smrtonosnih oštrih gelera bombe.
Ponovo je odjeknula strahovita eksplozija i žitelje ovog dela Niša je podsetila na strahoviti 7. maj 1999. godine. Tada je od gelera, po zlu čuvenih "žutih ubica", poginulo sedam osoba, a veći broj ranjen.

- I sada sam se naježila, jer mi se vratio ceo "film" iz 1999. godine - kaže Verica Jović. - Verovali smo da u našoj ulici nema više zaostalih projektila, ali se pokazalo da i dalje živimo u rizičnoj zoni. Posebna priča je to što ovaj prostor oko džamije mnogi sa obližnje pijace koriste kao javni toalet, pa je neko mogao i da slučajno nagazi na bombu i aktivira je.
Žarko Damjanović, načelnik niškog Centra za vanredne situacije, potvrdio je da u ovom delu Niša do sada nije organizovano kompletno čišćenje terena od projektila, zaostalih iz ratne 1999. godine.
Kako je predočio, u toku je izrada projekta za detaljno čišćenje i ovog dela Niša.
- Ova kesetna bomba je treći zaostali projektil pronađen u Nišu u proteklih godinu i po dana - naglasio je Damjanović. - Prethodno je pronađena i uništena bomba u Osnovnoj školi "Ćele-kula" i na krovu Instituta za patologiju.


DANONOĆNO
NIŠ, kao neka vrsta ratne prestonice, bio je jedan od najvećih i najčešćih ciljeva NATO avijacije. Za 78 ratnih dana, grad na Nišavi je doživeo 40 bombardovanja (28 noćnih i 12 dnevnih).
Na grad i okolinu je ispaljeno 324 razornih projektila (161 avio bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 tomahavka, 8 staklenih-grafitnih).


OPASNE "IGRAČKE"
ZABRANjENE svim međunarodnim konvencijama, a upotrebljene protiv "žive sile" u bombardovanju Niša 1999. godine, kasetne bombe pronađene su i u naselju "Duvanište", u krugu Fabrike pumpi "Jastrebac", na placu otpada "Feroks", pored glavne autobuske stanice u centru grada. Kasetne mombe otkrivene su posle okončanja bomardovanja i u blizini benzinske pumpe "Jugopetrol" na Đačkom ostrvu, kao i na igralištu Fudbalskog kluba "Sinđelić" u Nišu, a prethodno su se njome igrala deca! Ove paklene naprave su izvlačene i iz kućišta lifta zgrade u ulici Pariske komune i sa krova sporstke hale "Čair".