KLADOVO - "Trajanov most", monumentalna građevina iz 104. godine, koji je taj car sagradio jer je Dunav predstavljao veliku prepreku za osvajačke ciljeve Rimske imperije, ponovo će, zahvaljujući Ministarstvu kulture, "spojiti" obale Srbije i Rumunije.
- Hologram "Trajanovog mosta", koji je predstavljao arhitektonsko čudo tog doba, verno će dočarati devet lasera koji će projektovati sliku te građevine koja je spajala dve dunavske obale - naglašava dr Miomir Korać, pomoćnik ministra kulture. - Kada most "pustimo" u rad, to će za putnike koji brodovima plove Dunavom biti jedna od najvećih ikad viđenih atrakcija.
Korać ističe da će most noću svetleti, što će biti prizor od koga zastaje dah. Lađe će se približavati hologramu i, tek pošto "udare" u bedeme građevine, iluzija će nestati.
Ali, zašto je ta građevina, posmatrano s ove vremenske distance, toliko značajna? U istorijskim podacima se navodi da je car Trajan, da bi osvojio Dakiju (današnju Rumuniju), između 102. i 104. godine nove ere sagradio most između srpskog sela Kostol i rumunskog Turn Severina.
Most je građen po projektu arhitekte Apolodora iz Damaska i spada u red najznačajnijih dela rimskog građevinarstva. Bio je dug 1.127 metara, imao je 20 stubova visine 45 i širine 20 metara sa rasponom između stubova od 50 metara. To je, za tadašnje prilike, bilo ravno današnjoj izgradnji najviše zgrade na svetu!
Most je srušen za vreme Trajanovog naslednika Hadrijana, najverovatnije zbog sprečavanja najezde varvarskih plemena iz istočne Evrope. Tri kilometra nizvodno od Kladova, kod sela Kostol, nalaze se ostaci obalnog stuba na našoj obali. Tvrđava "Kastel Pontes" bila je sagrađena uz "Trajanov most", kako bi bila obezbeđna sigurnost prilikom prelaska.
Uz ostatke mosta, na našoj obali Dunava, u malom Kazanu, nalazi se i deo "Trajanovog puta" koji je zaštićen od plavljenja. Put je bio presečen 103. godine nove ere i predstavlja nastavak ranije izgrađenog Tiberijevog puta, koji je bio namenjen za prolazak i prebacivanje rimskih legija preko Dunava radi osvajanja Dakije.


TABLA KAO SVEDOK
PO završetku izgradnje "Trajanovog puta", car Trajan je, želevši da pokolenjima ostavi svedočanstvo o velikom podvigu, naredio da se u stenu iznad puta ukleše tabla da bi tu ostala za vekove vekova: "Imperator Cezar, božanskog Nerve sin, Nerva Trajan Avgustus Germanik, vrhovni sveštenik, zastupnik naroda po četvrti put, otac domovine, konzul po četvrti put, savladavši planinsko i dunavsko stenje, sagradio je ovaj put." Ova tabla i danas, 19. vekova kasnije, svedoči o Trajanovoj vladavini ovim prostorima.