VEĆ čitavu deceniju spomenik bardu naše tradicionalne muzike i virtuozu na violini Vlastimiru Pavloviću Carevcu u zavičajnom Velikom Gradištu izaziva i jednu nedoumicu. Jednostavno, sa njega stalno "nestaje" gudalo!
Da li je to posledica prostog huliganskog čina ili delo misterioznih ličnosti sklonih magijskim radnjama i vradžbinama, teško ko će vam u ovom kraju tačno reći. Pogotovo što magija i slične "okultne" rabote za ove delove Srbije nisu ništa drugo do - svakodnevica.
- Gudalo je prvi put polomljeno pre desetak godina i ja u tome vidim samo vandalski gest, a za druge pretpostavke nisam ni čuo - kaže direktor biblioteke Žarko Živanović, najangažovaniji oko svih manifestacija vezanih za Carevca u varošici na Dunavu.
Ubrzo je izliveno novo, ali je i ono netragom nestalo da više nikada ne bude pronađeno.
- Odmah su nabedili nas, Rome, jer smo odvajkada vezani za "ćemane" i njegove setne zvuke - priseća se Mika P., koji i sam svira violinu. - Šuškalo se da smo bili ljubomorni na Carevčevu slavu što je čista izmišljotina. Jer, on je učio da "drži gudalo" kod našeg primaša Muje, pa su i nastupali zajedno po kafanama u Gradištu.
- Neki su tvrdili da ciganske gatare koriste delove gudala za razne vradžbine "protiv uroka", ali, sve da je to i tačno, nikada nije dokazano - podseća Mika.
Policija je sprovela rutinsku istragu bez ikakvog rezultata. Gradiščani listom tvrde da ovaj kraj nije karakterističan po sujeverju i magijskim činodejstvovanjima poput nekih drugih krajeva istočne Srbije.
- Ništa ne mogu da tvrdim, ali u kraju iz koga potičem mnogobrojne su vračare i magovi, koji pri ritualnim radnjama koriste najrazličitije predmete - priča Živoslav F. doseljen u okolinu sa obronaka Homoljskih planina koje se spuštaju ka Đerdapskoj klisuri. - Sećam se kako mi je baba pričala da se za konjski rep, od koga se prave strune gudala i mažu kalafonijumom, veruje da ima strašnu magijsku moć. Zamislite još kada bi one bile od metala! "Beli magovi", koji ljudima čine dobro, po kazivanjima mojih predaka, koristili su svežnjeve repa od konja, uz ostale relikvije, kako bi osnažili ljude da prebrode neku tešku nedaću. "Crni magovi", koji vračaju neko zlo, koriste slična "pomagala", ali su njihove magije sračunate da nekoga radi nečega "vežu". A, šta je za to pogodnije od čvrstog, upletenog konjskog repa.
Vandalizam ili magija - ostaje da se naslućuje. Ovo pitanje će i dalje razbuktavati maštu meštana i njihovih gostiju, a to kao da pokušava da prozre i veliki Car na spomeniku lišenom gudala.

ČUVAJU I ”KOPIJU”
SPOMENIK velikom Carevcu, primašu, kompozitoru i dugogodišnjem šefu Velikog narodnog orkestra Radio Beograda, podignut je 1995. godine na stogodišnjicu njegovog rođenja i tridesetogodišnjicu smrti. Autor je Gradiščanin, akademski vajar, magistar Milivoje Bogosavljević. Tada je uspostavljena i tradicionalna manifestacija "Carevčevi dani" uoči koje se na spomenik, umesto "misterioznog" gudala, zašrafljuje jedno improvizovano, koje nije ni nalik originalu. Međutim, i ono se, odmah po završetku svečanosti, skida sa spomenika "za ne daj bože".