PUNIH 66 godina posle bitke na Kadinjači, konačno je i sudskim putem sa Gojka Blagojevića, kojeg su partizanske vlasti proglasile krivim za nemački maskar nad borcima Radničkog bataljona skinut žig narodnog neprijatelja i izdajnika. Sin ovog uglednog predratnog kafedžije Radomir Blagojević (83) i ćerka Rada Ostojić (86), kao i uža i šira familija nosili su taj žig sve do nedavne presude Okružnog suda u Užicu, kojom je rehabilitovan.
- Moj otac je bio predsednik opštine i partizanske vlasti su neposredno pred bitku na Kadinjači i poslale u
zatvor u Bajinoj Bašti - seća se Radomir. - Pušteni su 27. novembra uveče, kada je kod Krupnja započela nemačka ofanziva. Sutradan predveče stigli su partizani odstupajući ispred Nemaca, a kod nas u kafani sedeo je Radivoje Jovanović Bradonja. Kad su partizani pred zoru otišli prema Kadinjači, otac nas je okupio i rekao da treba počistiti sve ispred kafane jer je vojska napravila nered. U tom trenutku naišli su Nemci, prvo biciklista, a onda pešadija. Odmah su, zajedno sa Vukašinom Despotovićem, Miljkom Blagojevićem, Kojom Jezdimirovićem i nekim podnarednikom Živkovićem, uhvatili oca i poterali ga prema Kadinjači. Pustili su ih brzo, kada su odozgo sa brda počele da padaju granate. Radomiru Mačku, starijem čoveku iz susednog sela i Radomiru Blagojeviću, tada šesnaestogodišnjaku, Nemci su natovarili na leđa postolja minobacača da nose do Ponikava. Tu su ih Nemci ostavili i otišli prema Volujcu. Kada su se vratili tokom noći, niko nije znao šta se toga dana dešavalo na Kadinjači.
Po završeku rata, Neđo Panić iz Zaglavka, optužio je
Gojka Blagojevića da je izdao partizane i sudija Mićo Cicvarić iz Užica osudio ga je na smrt.
- Moj stric Boro Blagojević, nekada rektor Univerziteta i ministar, uspeo je da spreči streljanje i ocu je smrtna kazna preinačena u 20 godina robije. Po žalbama kazna je smanjena na 16, potom na 10 i 5, da bi konačno posle tri godine bio pušten na slobodu, uslovno - seća se Radomir.
Kada je 1951. godine održavana velika narodna svečanost povodom otkrivanja spomenika na Kadinjači, Gojko
Blagojević je ponovo optužen da je izdao borce Radničkog bataljona. U bajinobaštanskom zatvoru gde je sproveden sam sebi je presudio. Obesio se u ćeliji užetom koji je napravio od ćebeta.


STRADANjA PORODICE

- NEMCI su nam tokom rata zapalili sedam građevina, majka je bila na Banjici. Bratu Bogoljubu su izmislili da je dao jagnjeće kožice bez reversa i on se obesio. Jedan brat, pop u Mokroj Gori, smrzao se. Zeta, žandarmerijskog narednika, partizani su živog bacili u Savu sa mosta u Šapcu - priča
Radomir Blagojević.