KAD žena ne zna kako da reši probleme, kažu, ona - ofarba kosu. U plavo, crveno, crno, ljubičasto. Ali...
- Farbe za kosu su kancerogene - vest, objavljena u svim medijima. Zabranjene 22 hemijske supstance, navodno opasne po zdravlje.
Naši frizerski saloni, ipak, rade po starom.
- Žene se farbaju, kao i dosad - kažu nam u jednom frizerskom salonu u centru grada. - Ponekad same donose farbe kupljene u radnjama, često ih farbamo našim materijalom.
Cene različite. O ceni zdravlja niko ne polemiše. Jedna devojka je pohvalila farbanu kosu, govoreći da joj je mama frizer.
- Ali, majka ti nije lekar - dobacuje starija potpuno seda žena.
Istraživanja kažu da više od 60 odsto žena na planeti farba kosu. Prosečno, između šest i osam puta godišnje.
Evropska komisija detaljno je analizirala hemikalije i utvrdila da su mnoge - kancerogene. Očekuje se da nadležne inspekcijske službe, sanitarna i zrastvena, krenu u akciju i obiđu pafimerije i apoteke.
- Niko nije dolazio, niti je iko proveravao farbe za kosu - odgovaraju zaposleni u gotovo svim apotekama i parfimerijama.
Na adresu Nacionalnog udruženja potrošača Srbije odavno je stiglo upozorenje o kancerogenom dejstvu supstanci u farbama za kosu. Evropska komisija je izričita da ovo upozorenje nikako ne treba ignorisati.
- Insistiramo da nadležne institucije preispitaju farbe za kosu - kaže Milić Marković, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.
Uredba o zabrani 22 štetne supstance treba da se poštuje već od sledećeg meseca. Ipak, u Ministarstvu za zdravlje kažu da situacija nije toliko alarmantna, a dodatno ukazuju da službe Evropske komisije godinama istražuju ovu materiju, stalno menjajući zaključke.
- Problem je nastao još pre 15 godina, kada su razne kozmetičke kompanije, u trci za nijansama počele sve više da koriste hemijske supstance koje nemaju deklarisan maksimalni unos - kaže Stevan Blagojević, iz Instituta za opštu i fizičku hemiju. - Evropska unije to nije precizirala, samo je presekla.
Veza između korišćenja farbi i pojave kancera mokraćne bešike kod žena, ipak, kažu stručnjaci, veoma je tesna. Studija, objavljena još pre tri godine u Internacionalnom onkološkom žurnalu, urađena na uzorku od 897 žena, pokazala je da su osobe koje su poslednjih 15 godina koristile farbe za kosu, imale tri puta veću šansu da dobiju karcinom mokraćne bešike.
- Neke od spornih hemikalija nisu ispitane - kaže Blagojević. - Neke su, istina, prepoznate kao potencijalno kancerogene. Međutim, valja imati na umu da malignitet izazivaju i drugi činioci - zagađenje vazduha, stres, aditivi u hrani...

MUŠKARCI
POZNATO je da se pored žena, za promenu boje kose, odlučuju i muškarci. Odavno to nije nijansiranje zbog pojave sedih, već crnkosi žele da budu plavokosi i obratno. Iz tog razloga, valja napomenuti, i muškarci su u rizičnoj grupi, barem kada je u pitanju farba za kosu.