Hej, Bože pravde!

LJ. M. V. - J. Ž. S.

01. 08. 2006. u 18:08

Srbija i dalje jedina zemlja na svetu koja zvanično nema himnu. Dragomir Acović: Zvanična himna čeka novi ustav. Izmenjeni tekst kompromis parlamentarnih stranaka. Konstantin Babić: Himna je menjala reči sa promenom vladara

     SRBIJA se, izgleda, još ne snalazi u novonastaloj ulozi samostalne države. Za razliku od svoje doskorašnje članice državne zajednice, Crne Gore, koja je spremno sa svim državnim znamenjima - zastavom, grbom, himnom - dočekala svoju nezavisnost, kod nas se još ne zna koju ćemo himnu pevati. Doduše, inauguracijom predsednika Borisa Tadića, zavijorili su se nova srpska zastava i grb, začula se i svečana pesma, ali - samo privremeno. Dokle?
Jedan od članova radne grupe Ministarstva pravde, koja je odlučivala o srpskoj himni i predložila da to, privremeno, bude "Bože pravde", bio je i Dragomir Acović, iz Krunskog saveta.

PRIVREMENA HIMNA

- RAZLOG zašto je "Bože pravde" privremena himna, vrlo je jednostavan - objašnjava Acović. - Da bi postala zvanična, trebalo bi prethodno izmeniti Ustav Srbije, zatim, da se s tim složi dvotrećinska većina u Skupštini, kao i da se o predlogu izjasni narod na referendumu. Za privremeni izbor himne, korišćeno je rešenje kao i za izbor srpske zastave. Radna grupa je predložila Skupštini da prihvati tekst, kakav je bio 1882. godine, kao i da se u svojstvu svečane državne pesme tj. himne izvode samo prva i četvrta strofa. Narodni poslanici to nisu prihvatili, već je došlo do kompromisa između parlamentarnih stranaka, koje su prihvatili delimično izmenjeni tekst. Kao član Krunskog saveta nisam smatrao da bi trebalo da reagujemo na šest zamenjenih reči u osam strofa originalne pesme, jer, nije prvi put da se tako nešto radi. Reči, naročito u refrenu, su se raznim prilikama prilagođavale datoj situaciji. A kad je reč o glagolu hraniti, koji se u poslednjoj strofi menja glagolom braniti, postoji jednostavno objašnjenje. Među Srbima se zaboravilo da hraniti, osim bukvalnog "hranjenja" kašikom ili viljuškom, ima i značenje braniti, čuvati...

HRANI - BRANI

     KONSTANTIN Babić, kompozitor, slaže se da ovo nije prvi put da se reči himne "Bože pravde" menjaju. Toga je bivalo i biće. Naime, srpska narodna himna je do 1882. godine u refrenu pevala "knez Milana Bože spasi", da bi odmah posle njegovog krunisanja za kralja titula u tekstu odmah promenjena.
     - Himna je menjala reči sa promenom vladara. Pevalo se i kralju Petru i Aleksandru Karađorđeviću - kaže Babić. - Prva višestranačka skupština je 1991. godine oformila komisiju koja je trebalo da predloži i izglasa novu himnu. U njoj je bilo više od 40 članova iz kulturnog i javnog života i sa samo dva uzdržana glasa usvojen je tekst "Bože pravde".
     Međutim, tvrdi naš sagovornik, prethodna vlast je stalno eksperimentisala, predlagala i "svirala" te "Marš na Drinu", pa onda "Vostani Serbie"... Činjenica je da su svi naši simboli monarhistički, i grb i zastava, pa zašto ne bi bila i himna.
     - Ja sam za to da se vrate prvobitne reči iz teksta Jovana Đorđevića iz 1872. godine, odnosno umesto srpske zemlje, kako sada stoji, da se vrati srpskog kralja. Primera radi, u Holandiji se izvodi himna iz 18. veka u kojoj ima i nekoliko skaradnih reči koje pozivaju na ubistvo, francuska "Marseljeza" poziva na rat, ali to je samo pesma. Mnogi ne znaju da je himna svečana i borbena pesma koja okuplja narod na borbu protiv neprijatelja - kaže Babić.
     Na primedbe zašto i reč "hrani" (čuvaj) u drugoj, četvrtoj i šestoj strofi nije izmenjena, pošto je pravo značenje te reči nepoznato mlađim generacijama, naš sagovornik kratko odgovara: "Neka nauče."

I ZASTAVA NAOPAKO
NAŠA zastava je ista kao i ruska, samo okrenuta naopako. Postoji priča, tvrdi Konstantin Babić, da je jedna delegacija u vreme Karađorđa otišla u Rusiju po pomoć, a tada se tamo odigravala neka svečanost. Kada su prisutni pitali zašto i Srbi ne idu u svečanu povorku, oni su u brzini ušli i okrenuli zastavu naopako. Okupljeni građani su "primetili" da i Srbi imaju svoje obeležje.

BOŽE PRAVDE
Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!
(srpskog kralja)

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači Srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!
(srpskog kralja)

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selu
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k’ pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje srpski rod!
(srpskog kralja)

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave (krune) novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu (kraljevinu) srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Nemere

02.08.2006. 01:25

Nemere i tacka.Kakve srpske zemlje,pa cete reci da nemamo pretenzija prema susednoj zemlji.(Bosni)Ta corav vidi iz teksta.Nemere.Ovako Srbija i Bosna nemaju himne a to ih cini zajednicom sva tri naroda.Lepo nam .

milan komljenovic

02.08.2006. 04:52

Neznam kako ce se nesrbi osecati pored takve fine Cetnicke Himne.Cestitamo jos jednom srbija pokazuje svoje pravo lice sto ce joj bolje pomoci da udje uEvropu

Marko

02.08.2006. 05:40

Ja sam ateista. Volim svoju zemlju i zeleo bih u buducnosti da sa ponosom pevam himnu, ali nece biti tako. Izborom himne koja se posvecuje Bogu, dovode se u neprijatnu situaciju ljudi mog opredeljenja. A smatram da nas nema malo. Uz svo postovanje vernicima, - ipak je crkva mesto za takve pesme.

Митар,КиМ

02.08.2006. 09:31

Да ли има лепше химне на свет од ове наше, српске?! Мислим да нема. То је топла молитва упућена Богу, за спасење читавог српског рода. А што се тиче речи које су измењене, мислим да је направљена велика грешка. Србија је монархија више столећа, а република само 60ак година (а сада већ знамо и на који је начин успостављена).Према томе ако смо прихватили,а добро је што јесмо, грб и заставу која у основи симболизује монархију, онда не видим никакав проблем у томе што неке речи у химни указују на монархију.

maja

02.08.2006. 20:35

Najbolje bi bilo da nam himna bude Lane moje. Muzika neka ostane ista a reci neka se napisu shodne jednoj drzavi i svim narodima koji u njoj zive. Ta nas je pesma proslavila internacionalno i pokazala Srbiju u jednom pozitivnom svetlu, nakon godina i godina mraka.

Petar

02.08.2006. 20:38

Ta ideja da je pesma cetnicka,nije jer datira mnogo ranije od cetnickog pokreta i onoga sto bi u negativnom smislu rec cetnik znacila a da je uperena protiv ne srba,ni to nije tacno jer je pesma o drzavi srbije i svako ko zivi u toj drzavi treb da je voli ako zivi tu a samim tim to je ,po meni licno,biti srbin,voleti srbijui raditi onoliko koliko mozes da srbija ide na bolje ako nicim drugim kulturnim ponasanje i gostoprimstvom onih koji su u prolazu iz drugih zemalja i kada si izvan srbije da svojim ponasanjem pokazes da srbija ima ljude vredne postovanja.A da je biti srbin isto sto i voleti srbiju pokazuje nam veliki broj primera iz proslosti poznati Arcibald Rajs je bio sve samo ne srbin po rodjenju ali je voleo srbiju vishe nego vecina koja se srpstvom busa u grudi i narod mu je uzvratio i sama srbija nezaboravom ili Pavle Jurisic Sturm general srpske vojske iz balkanskih i prvog svetskog rata (komadant jedne od armija u isto vreme kada i Vojvode Misic i Putnik) covek je poreklom Nemac i pravo ime mu je bilo Paul Sturm ali mu je narod u zahvalnost i zbog postovanja prema onome kako je i sta radio promenio ime u Pavle i dodao prezime Jurisic sto je on sam i prihvatio i uvek isticao da je on Srbin. Oni koji vole srbiju ni na koji nacin nemogu biti povredjeni recima pesme jer se govori o celom srbstvu i oni koji vole srbiju ce se prepoznati u tome.