SRBIJA se, izgleda, još ne snalazi u novonastaloj ulozi samostalne države. Za razliku od svoje doskorašnje članice državne zajednice, Crne Gore, koja je spremno sa svim državnim znamenjima - zastavom, grbom, himnom - dočekala svoju nezavisnost, kod nas se još ne zna koju ćemo himnu pevati. Doduše, inauguracijom predsednika Borisa Tadića, zavijorili su se nova srpska zastava i grb, začula se i svečana pesma, ali - samo privremeno. Dokle?
Jedan od članova radne grupe Ministarstva pravde, koja je odlučivala o srpskoj himni i predložila da to, privremeno, bude "Bože pravde", bio je i Dragomir Acović, iz Krunskog saveta.

PRIVREMENA HIMNA

- RAZLOG zašto je "Bože pravde" privremena himna, vrlo je jednostavan - objašnjava Acović. - Da bi postala zvanična, trebalo bi prethodno izmeniti Ustav Srbije, zatim, da se s tim složi dvotrećinska većina u Skupštini, kao i da se o predlogu izjasni narod na referendumu. Za privremeni izbor himne, korišćeno je rešenje kao i za izbor srpske zastave. Radna grupa je predložila Skupštini da prihvati tekst, kakav je bio 1882. godine, kao i da se u svojstvu svečane državne pesme tj. himne izvode samo prva i četvrta strofa. Narodni poslanici to nisu prihvatili, već je došlo do kompromisa između parlamentarnih stranaka, koje su prihvatili delimično izmenjeni tekst. Kao član Krunskog saveta nisam smatrao da bi trebalo da reagujemo na šest zamenjenih reči u osam strofa originalne pesme, jer, nije prvi put da se tako nešto radi. Reči, naročito u refrenu, su se raznim prilikama prilagođavale datoj situaciji. A kad je reč o glagolu hraniti, koji se u poslednjoj strofi menja glagolom braniti, postoji jednostavno objašnjenje. Među Srbima se zaboravilo da hraniti, osim bukvalnog "hranjenja" kašikom ili viljuškom, ima i značenje braniti, čuvati...

HRANI - BRANI

     KONSTANTIN Babić, kompozitor, slaže se da ovo nije prvi put da se reči himne "Bože pravde" menjaju. Toga je bivalo i biće. Naime, srpska narodna himna je do 1882. godine u refrenu pevala "knez Milana Bože spasi", da bi odmah posle njegovog krunisanja za kralja titula u tekstu odmah promenjena.
     - Himna je menjala reči sa promenom vladara. Pevalo se i kralju Petru i Aleksandru Karađorđeviću - kaže Babić. - Prva višestranačka skupština je 1991. godine oformila komisiju koja je trebalo da predloži i izglasa novu himnu. U njoj je bilo više od 40 članova iz kulturnog i javnog života i sa samo dva uzdržana glasa usvojen je tekst "Bože pravde".
     Međutim, tvrdi naš sagovornik, prethodna vlast je stalno eksperimentisala, predlagala i "svirala" te "Marš na Drinu", pa onda "Vostani Serbie"... Činjenica je da su svi naši simboli monarhistički, i grb i zastava, pa zašto ne bi bila i himna.
     - Ja sam za to da se vrate prvobitne reči iz teksta Jovana Đorđevića iz 1872. godine, odnosno umesto srpske zemlje, kako sada stoji, da se vrati srpskog kralja. Primera radi, u Holandiji se izvodi himna iz 18. veka u kojoj ima i nekoliko skaradnih reči koje pozivaju na ubistvo, francuska "Marseljeza" poziva na rat, ali to je samo pesma. Mnogi ne znaju da je himna svečana i borbena pesma koja okuplja narod na borbu protiv neprijatelja - kaže Babić.
     Na primedbe zašto i reč "hrani" (čuvaj) u drugoj, četvrtoj i šestoj strofi nije izmenjena, pošto je pravo značenje te reči nepoznato mlađim generacijama, naš sagovornik kratko odgovara: "Neka nauče."

I ZASTAVA NAOPAKO
NAŠA zastava je ista kao i ruska, samo okrenuta naopako. Postoji priča, tvrdi Konstantin Babić, da je jedna delegacija u vreme Karađorđa otišla u Rusiju po pomoć, a tada se tamo odigravala neka svečanost. Kada su prisutni pitali zašto i Srbi ne idu u svečanu povorku, oni su u brzini ušli i okrenuli zastavu naopako. Okupljeni građani su "primetili" da i Srbi imaju svoje obeležje.

BOŽE PRAVDE

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!
(srpskog kralja)

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači Srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!
(srpskog kralja)

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selu
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k’ pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje srpski rod!
(srpskog kralja)

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave (krune) novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu (kraljevinu) srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!