Engleski admiral branio Beograd

D. Vujučić

04. 01. 2015. u 18:30

Pre tačno 100 godina, januara 1915. godine, iz Londona u Beograd stigao je admiral Ernst Trubridž

PRE tačno 100 godina, januara 1915. godine, iz Londona u Beograd stigao je admiral Ernst Trubridž. NJegov zadatak je bio da pomogne Srpskoj vrhovnoj komandi da organizuje odbranu Beograda i Srbije sa reka. Jer, analiza naše komande je pokazala da su Austrougari 1914. premoć ostvarili isključivo zahvaljujući brodovima Ratne flotile koju mi nismo imali.

Britanski tada kontraadmiral, bio je najviši saveznički zapovednik koji se pridružio srpskoj vojsci. Preuzeo je komandovanje nad relativno malim sastavom savezničkih vojnika, uglavnom protivbrodskih artiljeraca, u kojem je bilo nekoliko britanskih i francuskih oficira, sa 190 mornara, nekolicina ruskih oficira i mornara, kao i artiljerijske posade za 13 protivbrodskih topova velikog kalibra i tri torpedne baterije. Trubridž je shvatio da to nije dovoljno. Napravio je plan odbrane Beograda i Srbije koji je uključivao nabavku 12 ratnih brodova topovnjača iz Engleske.

Trubridžov plan odbrane Beograda završen je početkom februara. Kralj Aleksandar i Vrhovna komanda su bili oduševljeni. Engleski admiralitet je odmah u februaru dao saglasnost da se Srbiji naprave rečne topovnjače, a četiri brodogradilišta u Britaniji dobila su ugovore prema kojima je trebalo da svi srpski monitori budu gotovi i isporučeni do kraja 1915.

Kako objašnjava Vladimir Požeg, publicista i istraživač mornaričke istorije, program gradnje brodova za Srbiju krenuo je dobro. Konstruktori u Britaniji osmislili su program topovnjača za srpske reke klase “insekt”, jer su brodovi morali da budu plitkog gaza. Topovnjače su dobile imena insekata i prve četiri - “Gnat”, “Mantis”, “Moth” i “Tarantula” (“Komarac”, “Bubašvaba”, “Moljac” i “Tarantula”) - završeni su za tri meseca. U junu su se našli na Malti, gde je montirano naoružanje. Bilo je predviđeno da, kad se sve završi, doplove do Soluna, gde je trebalo da budu rastavljeni i kopnenim putem prebačeni na pritoke Dunava. Ali, Mekenzen je udario u oktobru 1915, a prvi brod je kompletno bio završen mesec dana kasnije. Ostalih 11 stupilo je u savezničku službu do aprila 1916.

- O admiralu Trubridžu u srpskoj vojnoj istriografiji ima malo zapisa - priča Požeg. - Koliko ga je cenio Aleksandar Karađević svedoči podatak da ga je tokom rata imenovao za svog specijalnog savetnika i odlikovao sa dva najveće naša vojna odlikovanja - Karađorđevom zvezdom i Medaljom belog orla sa mačevima prvog stepena. NJegov doprinos formiranju Srpske rečne flotile je nemerljiv, a odlikovanja je dobio i zbog toga što su pod njegovim zapovedništvom aprila i maja 1915. iz britanskog drvenog broda “vedete” izvršeni prvi torpedni napadi na rekama u svetu. NJegove posade su pod okriljem noći torpedima gađale austrijske monitore, koji su se zbog toga povukli iz dometa odbrane Beograda.

Za potrebe odbrane Beograda i Srbije sa reka, Englezi 1915. izgradili topovnjače klase "Insekt" sa plitkim gazom, koje je trebalo da preko Soluna stignu na Dunav, ali ih je Mekenzenova ofanziva pretekla


Trubridžu su se Srbi izuzetno dopali i nije ih napuštao sve do 1919. Bio je ubeđen da se srpska pešadija i britanski brodovi mogu odupreti na balkanskom bojištu Nemcima. Ali, oni nisu stigli i austrougarski monitori su postali nesavladiva vatrena tačka neprijatelja. Saveznička i srpska artiljerija uspele su da potope neke od brodova, ali to je bilo nedovoljno da se zadrže Nemci.

- Posle oktobarskog sloma Trubridž i ostaci njegovih vojnika su zajedno sa Srbima prošli golgotu Albanije. Već od januara 1916. radio je na organizovanju prebacivanja srpske vojske brodovljem saveznika do Krfa i dalje, a zatim je, pri Srpskoj vrhovnoj komandi, radio na organizovanju snabdevanja naše vojske ratnim materijalom. Sve do proboja Solunskog fronta. Po kapitaluciji Bugarske, glavnokomandujući fronta Franš d`Epere imenovao je Trubridža za komandujućeg admirala na Dunavu.

Trubridž je posle rata, 1. januara 1919. u Beogradu formirao Srpsku rečnu ratnu flotilu od dva britanska monitora i nekoliko lađa bivših neprijatelja.

ČERČILOVA ŽRTVA

- ERNST Trubridž je bio jedan od najkontroverznijih savezničkih komandanata iz Prvog rata - objašnjava Vladimir Požeg. - Avgusta 1914. nalazio se na položaju zapovednika Britanske krstaške eskadre koja je trebalo da u Sredozemnom moru presretne i potopi moćne nemačke krstarice “Geben” i “Beslau”, tada najjače brodove u Sredozemlju. Pokušao je da izvrši zadatak, ali nije uspeo, između ostalog zato što su nemački brodovi bili brži i bolje naoružani. Drugi razlog zašto su Britanci zakasnili bilo je nejasno naređenje prvog lorda Britanskog admiraliteta Vinstona Čerčila, koje je glasilo “da se britanska flota ne angažuje ozbiljno protiv superiornijih snaga”. Nemački brodovi su bez pravog boja uplovili u Crno more i stavili se pod tursku zastavu. To je već na početku rata ugrozilo pozadinu snaga Antante, naročito Rusije.

Zbog neuspeha u Sredozemlju, Trubridž je bio pod istragom Britanskog admiraliteta u Portsmutu, a potom i na vojnom sudu, ali njegova krivica nije dokazana. Časno je otpušten sa suđenja, ali je, za kaznu, januara 1915. prebačen u Beograd za komandanta savezničkih snaga. Jer, Čerčil je u to vreme bio neprikosnoven.

- Borben i hrabar, Trubridž se nije štedeo na srpskom frontu - navodi Požeg. - NJegov pradeda bio je admiral kod Nelsona, deda takođe admiral, dok mu je otac bio junak Krimskog rata. Potom mu je i sin postao admiral, a njegova životna misija je od 1915. bila da dokaže da nije bio kukavica kada je propustio nemačke brodove u Crno more, već da mu je to bilo naređeno.

Vladimir Požeg

BRODOVI

U BRITANSKIM brodogradilištima za Srbiju su se pravile topovnjače od 53 do 75 metara, čije posade je činilo do 80 mornara. Bile su naoružane topovima velikog kalibra, oklopljene debelim čelikom, a imale su čak i PVO oružje. Ovi monitori su bili za nekoliko klasa jači i ubojitiji od svega što su Austrugari i Nemci imali na Dunavu i Savi. Do detalja je bio razređen način njihove montaže i demontaže, što je bila revolucionarna tehnologija tog vremena. Da su stigli na vreme, srpske golgote preko Albanije ne bi bilo.

Da bi se prikrile namere saveznika da ojačaju Srbiju na rekama, ovaj projekat je nazvan “Kineski brodovi” - brodovi su navodno bili namenjeni Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

da se britanska flota ne angažuje ozbiljno protiv superiornijih snaga

05.01.2015. 01:14

Cercil je bio otvoreni pristalica nacista i u I i sve do negde sredine II svetskog rata. Otuda i ovakva izjava. Kasnije je istorija falsifikovana, koliko je onda to bilo moguce i prikazan kao veliki protivnik Hitlera. Da se to i danas radi primer je film The King's Speech. Cercil je zapravo podrzavao Edvarda Osmog pristasu nacista, a ne Dzordza Sestog,

Побјешњели Максо

05.01.2015. 07:58

Све нешто размишљам да није Србија заборавила да плати све те бродове па су их британци наплатили 27. марта 1941 организујући катастрофални "боље рат него пакт" бунт.

Krle

05.01.2015. 11:50

@Побјешњели Максо - naplatili su se oni jos u prvom svetskom ratu.Ostvarili su cilj komadanja AU preko ledja Srbije

Krle

05.01.2015. 11:49

Jos jedan u nizu dokaza da je francusko britanski kapital uradio rat sa ciljem komadanja AU

Krle

05.01.2015. 21:26

@Krle - Da pojasnim.Niz cinjenica upucuje da je sarajevski atentat narucen od strane francusko britanskog krupnog kapitala. Neki jastrebovi iz AU i Nemacke su se upecali na mamac u zelji da prosire carstvo, a neki iz vrha su gotovo sigurno bili i placeni za ratne poklice

KAIZER

06.01.2015. 00:57

@Krle - Car Franz Joseph I znao je za takve poteze ali je ostao usamljen i nije imao volje da se nadmudruje sa Wilhelmom II Hohenzollernom - austrijski diplomata i pravoslavac javio je Caru da će Austrija svesti se na planine.