ЈЕДАН од најлепших новогодишњих поклона житељи српских енклава на Косову добили су, по обичају, од хуманитарне организације "Солидарност за Косово". Традиционални божићни конвој, с десет волонтера ове организације, у пратњи њеног оснивача Арноа Гујона, допремио је ових празничних дана 12 тона помоћи, чија вредност прелази 85.000 евра.

- Дирнути смо дочеком. Као и сваке године, сав уложени труд и напори брзо се забораве уз такво гостопримство и речи захвалности - каже Гујон за "Новости".

Француски хуманитарци су кренули из Гренобла, прешли четири земље и 2.000 километара.

- Успут нас је пратила киша, а када смо стигли до првих српских енклава на Косову и Метохији, дочекао нас је и снег. Али, све нас је одмах угрејао топао пријем оца Срђана и људи који су нам се срдачно захвалили на донетој помоћи - истиче овај хумани младић.

Помоћ, у којој су се налазили нова одећа и обућа, школски прибор и играчке за децу, отпремљена је у Грачаницу, а затим су француски волонтери обилазили српске манастире и села, од куће до куће, свугде где је помоћ неопходна. Били су у Високим Дечанима, отишли у Бање, Суво Грло, Црколез, Осојане.

Срби са КиМ Гујона дочекују као пријатеља

- Већ дванаест година смо присутни за време божићних и новогодишњих празника на Косову и Метохији, уз Србе који живе изоловано и усамљено. Пружамо им хуманитарну помоћ која је, нажалост, и даље преко потребна, али и моралну подршку која им греје срца усред зиме - истиче Гујон.

Ово је 40. конвој који је стигао на Косово од 2004. године када је основана хуманитарна организација "Солидарност за Косово" у Француској.


НА ПОКЛОН И 80 ОВАЦА

ПОРЕД робе, млади Французи су ове године допремили и 80 оваца за социјално угрожене породице на Косову и Метохији.

- Испоручли смо их породицама које се баве сточарством у новобрдском крају. То је подстрек за економски развој и начин да Срби са Косова, који су вредан и радан народ, живе од свог рада - каже Арно Гујон.