Dualno obrazovanje: Dragoceno iskustvo za budući posao

A. B. - D. I. K.

31. 10. 2019. u 18:46

Дуално образовање: Драгоцено искуство за будући посао
U sistem dualnog obrazovanja u srbiji uključeno 6.100 učenika, 800 kompanija, od kojih je čak 80 odsto domaćih, u 48 gradova. U decembru velika konferencija u Beogradu, sa 1.000 kompanija učesnica

Dualni model čini 10 odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, a od septembra 2019. godine, po tom modelu se školuje ukupno 6.100 učenika u 48 gradova i opština, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na skupu organizovanom u okviru "Nedelje dualnog obrazovanja". U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja, od čega je 80 odsto domaćih kompanija, među kojima su mala i srednja preduzeća, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije, u okviru "Nedelje dualnog obrazovanja" od 21. do 25. oktobra 2019, organizovala je "Karavan dualnog obrazovanja", sa ciljem razmene iskustava i promocije primera dobre prakse nakon početka pune primene Zakona o dualnom obrazovanju. Održana je panel diskusija i organizovan obilazak tri kompanije koje su podržale uvođenje dualnog obrazovanja u formalni sistem - Dm drogeriemarkt, Gebruder Weiss i "Konelek. Uoči "Karavana", Marka Čadeža, predsednika PKS, i Ursulu Rejnold, predsednicu Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske, primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dajući punu podršku aktivnostima na uvođenju i razvoju dualnog obrazovnog modela. Kako je na sastanku sa predsednikom Vučićem precizirano, Privredna komora Srbije će u decembru organizovati veliku konferenciju, sa oko 1.000 kompanija učesnica, posvećenu prednostima dualnog obrazovanja kadrova prema potrebama privrede i tržišta rada.


PROČITAJTE JOŠ:
I Evropa daje novac za srpska vina

- U početku primene dualnog obrazovanja, polovina kompanija su bile domaće, a polovina strane, a sada je 80 odsto domaćih - rekao je Čadež nakon obilaska kompanije Dm drogeriemarkt u Beogradu, jedne od prvih kompanija koje su u Srbiji podržale sistem dualnog obrazovanja.

Čadež je pohvalio državne institucije za uvođenje dualnog modela obrazovanja, kao i odluku da se taj vid školovanja proširi na visoko obrazovanje.

- To je bila jedna od želja privrednika. Imali smo reakcije kompanija mnogo pre nego što je donet Zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje. Tražile su da rad univerziteta bude što više povezan sa njihovim potrebama - ukazao je predsednik PKS.

Čadež je istakao da su u PKS posebno ponosni na profil trgovca koji je urađen u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom i Trgovačkom školom. Posebno je ukazao na činjenicu da oni učenici koji se školuju po dualnom modelu dobijaju znanje primenljivo u bilo kom radnom okruženju, kao i da je iskustvo koje se tako dobije tokom prakse od mentora - neprocenjivo.

Dualni model podrazumeva srednje stručno obrazovanje u okviru koga učenici stiču neophodno znanje i veštine u školi i kompaniji. U kompanijama usvajaju praktično i primenljivo znanje u realnom radnom okruženju, a nakon završetka školovanja po dualnom modelu učenik može da se zaposli kod poslodavca, pokrene sopstveni posao, a ima mogućnost i da nastavi školovanje.

Direktorka kompanije Dm drogeriemarkt u Srbiji i Makedoniji Vesna Stojanović kaže da ta kompanija danas ima 26 učenika na obuci - 22 u trgovini i četiri u logistici i špediciji.

Anđela Stanimirović je iz prve generacije đaka koji su završili obuku i u junu je dobila posao u ovoj kompaniji. Pozvala je srednjoškolce da probaju takav način školovanja, jer je njoj, kako je istakla, pomogao da stekne radne navike i da se bolje upozna s proizvodima koje prodaje.

- Rođena sam 2001. godine, završila sam srednju trgovačku školu i prva sam generacija koja je završila školovanje po dualnom modelu. Počela sam da radim odmah po završetku školovanja, i to upravo u ovoj prodavnici koju ste danas posetili - kaže Anđela Stanimirović, i napominje da joj je dualno obrazovanje omogućilo sticanje radnog iskustva i radnih navika.

Mogućnost sticanja znanja i veština u realnom radom okruženju učenicima je pružila i kompanija Gebruder Weiss. Ova kompanija već trećoj generaciji budućih tehničara za logistiku i špediciju pruža mogućnost sticanja znanja i veština po dualnom modelu obrazovanja. U ovoj kompaniji je raspoređeno ukupno 17 učenika, od kojih šestoro u tekućoj školskoj godini.

- Dualno obrazovanje je osnova razvoja dobrih kadrova za sektor usluga. Mladi ljudi u ovoj kompaniji mogu da steknu praktična znanja i iskustva s kojima imaju mogućnosti da odmah da budu radno angažovani - naveo je izvršni direktor kompanije Volfram Zenger-Vajs, i naglasio da je kompanija jedan od pionira na tržištu Srbije sa svojim dualnim obrazovanjem u logistici.

Domaća kompanija "Konelek" već drugu godinu podržava dualno obrazovanje u oblasti mašinstva. Ovo uspešno srpsko preduzeće se bavi izradom alata za održavanje i popravku putničkih aviona i mlaznih motora u lancu dobavljača firmi "Erbas", "Rols-Rojs", "Dženeral elektrik", "Boing" i drugih, i do sada je isporučila oko 29.000 alata samo za održavanje aviona fabrike "Erbas".

- Bravar-zavarivač i industrijski mehaničar su obrazovni profili deficitarni u ovoj firmi, koja je obezbedila tri mesta za sticanje praktičnih znanja i veština za učenike koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja u okviru navedenih obrazovnih profila - istakao je Andrija Ekmedžić, osnivač i direktor "Koneleka".


SARADNjA

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević istakla je da je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore i Nemačko-srpske privredne komore.


ALATI ZA POPRAVKU AVIONA

Andrija Ekmedžić, doktor mašinstva, vlasnik je firme "Konelek" iz Batajnice. On je, sa bratom, predstavnik druge generacije koja upravlja preduzećem osnovanim u prošlom veku - 1986. Firma danas pravi alate za popravku putničkih aviona i mlaznih motora.

- Proveo sam osam godina u inostranstvu, radio u firmi "Erbas", stekao iskustvo i znanja i upoznao ljude koji su mi omogućili da napravim ovaj iskorak - kaže Ekmedžić, čija firma već drugu godinu zaredom omogućava praksu đacima iz Tehničke škole "Zmaj" Novi Beograd.

Na pitanje da li postoji šansa da neko od učenika koji su u "Koneleku" na praksi tu i ostane da radi, Ekmedžić odgovara:

- Naravno, to nam je i cilj.


POŠTOVANjE STARIJIH

DVA učenika Tehničke škole "Zmaj" sa Novog Beograda su na praksi u domaćoj porodičnoj kompaniji "Konelek" u Batajnici.

Jovan Starovlah, koji u školi "Zmaj" uči za bravara-zavarivača, kaže da je već mesec i po na praksi i da mu se sviđa što svojim rukama može da uradi ono što je zamislio u svojoj glavi. Njegov kolega iz škole Asim Beriša kratko je prokomentarisao:

- Sviđa mi se to što imam slobodu na radu, kao i poštovanje starijih prema nama mlađima.
PROČITAJTE JOŠ:
Srpski transformatori na evropskom putu

OBRAZOVANjE DA PRATI PRIVREDU

UČENICI koji učestvuju u dualnom obrazovanju tokom rada dobijaju znanja koja su uobičajena u bilo kom radnom okruženju u svetu. Ovako kako radi Dm drogeriemarkt u Srbiji, tako funkcioniše i maloprodaja i veleprodaja i u Americi, Nemačkoj, Rusiji... Metodi i standardi poslovanja su na najvišem svetskom nivou. I to je ono što dobijaju deca tokom dugalnog obrazovanja - istakao je Marko Čadež, predsednik PKS. - Posle dualnog školovanja, pred njima je izbor da li će ostati u toj kompaniji, otići u neku drugu, da li će otvoriti svoj biznis ili studirati - sve su to raspoložive mogućnosti. A ono što nema cenu, to je iskustvo koje dobijete od mentora i kompanije.

Kada je reč o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje, Čadež ističe da su same kompanije još pre zakona kojim je to omogućeno zahtevale da što više fakulteta i visokoškolskih ustanova bude povezano sa potrebama privrede.

- Tu je možda i lakša situacija u odnosu na srednje škole, jer je reč o punoletnim mladim ljudima, koji sami mnogo lakše stupaju u radni odnos. Nama je bilo bitno da olakšamo obrazovnom sistemu: moramo da imamo nastavni program koji odgovara onome što ćete sutra raditi. Ako se radi o veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, programiranju i slično, to ne možete bez privrede koja daje standarde u toj oblasti, nerazdvojivo je - ističe Čadež, i dodaje da bi trebalo ubrzati donošenje podzakonskih akata iz te oblasti.


BRZO SE PRONAŠLI

Milica Komendić treća je godina u Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu.

- Ja sam tehničar za logistiku i špediciju. Ovo mi je druga godina kod "Gebruder vajsa" na praksi. Veoma mi se dopada rad ovde, jer sam se odmah pronašla transportu i već imam ideje o tome kako ću dalje nastaviti svoje školovanje.

Njen kolega iz iste škole Nikola Lazović takođe je zadovoljan praksom u ovoj kompaniji.

- Veoma je dobro to što imamo mogućnost da vidimo kako sve to funkcioniše u praksi, kako se radi u privatnoj kompaniji, kakva su pravila poslovanja... - kaže Nikola, i dodaje da se i on "pronašao" u branši transporta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

r

17.11.2019. 22:32

samo roblje ... ne da oni prave firme nego da budu roblje za svabe i belosvetski olos ...

Miša zaštita

28.12.2019. 22:39

Dečko na praksi u mesari u Požarevcu pogibe na radnom mestu u hladnjači (menjao sijalicu)??? Da li su poslodavci svesni obaveza čuvanja života i zdravlja ove dece u uzrastu od 15-17 godina, koja kao maloletna ne smeju da rade sa opasnim alatima i opremom za rad bez neposrednog nadzora iskusnog instruktora?? Iz ličnog iskustva znam da 90% poslodavaca ne vodi računa o zakonskim obavezama bezbednosti prema deci na praksi!

Nedeljko

10.03.2020. 13:37

Po zanimanju sam mašinski inženjer . Želim da podsetim društvo da je dualno obrazovanje postojalo i daleke 1968. godine ! Završio sam srednju školu : "Mašinski-elektrotehnički školski cenar" u Subotici, gde je teorijska nastava bila u strogoj vezi sa praktičnom nastavom. Škola je imala veliku radionicu gde su se obučavali učenici i učestvovali u konkretnoj proizvodnji . Proizvodili su se mašinski elementi za firmu "SEVER" iz Subotice , a koja je bila poznata kao proizvođač elektro motora.