Olakšanje za izvoznike: „Pasoš“ za robu se vadi i van Beograda

A. B. - D. I. K.

četvrtak, 31. 10. 2019. u 15:35

Олакшање за извознике: „Пасош“ за робу се вади и ван Београда

Ilustracija / Foto M.Labudović

PKS, u susret privredi, usluge pruža i van Beograda u svojim organizacijama na lokalu. ATA karnet privrednici mogu da dobiju u Novom Sadu, Subotici, Nišu i Užicu, a do kraja godine će biti dostupan u još četiri grada

KAKO bi domaćim privrednicima znatno uštedela vreme i umanjila troškove, i približila im se u mestima u kojima posluju, Privredna komora Srbije pruža svoje usluge na lokalnom nivou, kroz mrežu regionalnih privrednih komora koje su deo jedinstvene organizacione celine PKS. Jedna od važnih usluga koju je PKS odnedavno uveo je i izdavanje ATA karneta. Ovu izuzetno važnu podršku privrednicima koji nastupaju van granica Srbije Komora već omogućava u regionalnim privrednim komorama u Novom Sadu, Subotici, Nišu i Užicu, a do kraja godine u sistem izdavanja će ući još i RPK Kragujevac, Kraljevo, Valjevo i Pančevo.

Ovakvom raspodelom izdavanje ATA karneta će biti u potpunosti geografski pokriveno za sve korisnike.


PROČITAJTE JOŠ:
Svaki susret šansa za novi posao

ATA karnet je jednostavan međunarodni carinski dokument za privremeni izvoz i uvoz robe. To je svojevrsni pasoš za robu i predstavlja dokument koji višestruko smanjuje novčane i vremenske troškove, kako samim korisnicima karneta, tako i carini.

Prve reakcije privrednika na ovaj potez PKS pokazuju veliko zadovoljstvo, jer će tako imati znatne uštede u vremenu i troškovima.

- Spuštanju usluge izdavanja ATA karneta na nivo regionalnih privrednih komora prethodila je intenzivna obuka zaposlenih - kaže Mirko Ožegović, rukovodilac Službe za TIR i ATA u Privrednoj komori Srbije. - Tokom ove godine, kroz internu obuku su prošle i počele sa izdavanjem ovog carinskig dokumenta kolege iz Subotice, Novog Sada, Niša i Užica, a trenutno je u toku obuka za RPK Kragujevac, Kraljevo, Valjevo i Pančevo, gde će do decembra početi izdavanje prvih ATA karneta.

Privredna komora Srbije je postala deo ATA sistema 1. novembra 2004. godine, i od tada neprekidno beleži rast u izdavanju ovog carinskog dokumenta. Komora po ovlašćenju Uprave carina ima izdavačko-garantnu funkciju, što znači da ujedno izdaje ATA karnete i garantuje za sve domaće ili inostrane ATA karnete koji tranzitiraju ili obavljaju privremeni uvoz robe na carinskoj teritoriji Republike Srbije.

PKS je prepoznao značaj ovog dokumenta za srpsku privredu, a naročito za privredna društva koja se tek probijaju i traže plasman svoje robe ili usluga na inostrano tržište, putem izlaganja na međunarodnim sajmovima, izložbama, raznim prezentacijama, demonstracijama i manifestacijama sličnog karaktera. O značaju izdavanja ovog dokumenta, ali i povećanom obimu spoljnotrgovinskih aktivnosti srpske privrede, svedoči podatak o 4.558 izdatih karneta u 2018. godini, po čemu je Srbija trenutno na 10. poziciji u svetu, od ukupno 78 članica ATA sistema.

- Tržište Srbije je postalo nedovoljno za firme koje ovde posluju. Da bi povećale profit, one sve više razvijaju izvoz svoje robe i usluga u inostranstvo - kaže Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj PKS. - Naše firme izuzetno dobro posluju u regionu, stručne su i profesionalne, i uz to često i povoljnije od inostrane konkurencije. ATA karnet prati te procese i pomaže firmama da na brz, jeftin i efikasan način ostvare svoje ciljeve. Takođe, ne treba zaboraviti da Srbija nije deo carinske unije, pa je privrednicima praktično za svaki privremeni izvoz iz zemlje neophodan ATA karnet.


PROČITAJTE JOŠ:
Kosjerićka rakija osvaja Kinu

MANjI TROŠAK

KOMPANIJA "Agrikol"iz Kruševca posluje od 2004. godine i bavi se montažom i izgradnjom plastenika i staklenika, kao i kompletne prateće opreme. Sedište firme je u Srbiji, ali ima svoja predstavništva i u Sloveniji, Tunisu, Mađarskoj, Rusiji i Norveškoj. Kada treba da realizaciju neki novi projekat u inostranstvu, prvo što gledaju je da li je ta zemlja u ATA sistemu, jer on drastično umanjuje troškove poslovanja.

- Prvi ATA karnet smo koristili 2012. godine za privremeni uvoz alata za montažu staklenika u Rumuniji. Od tada smo redovni korisnici ove usluge PKS - kažu u "Agrikolu". - Lane smo imali više od 80 projekata širom sveta. Prednosti ATA karneta su brzo i jednostavno dobijanje dokumenta za privremeni izvoz ili uvoz. Nema više ostavljanja depozita na granicama, sve se radi preko aplikacije na komorskom sajtu, a ATA karnet nam u inostranstvu znatno pojednostavljuje komplikovane carinske procedure i štedi dragoceno vreme i novac.


DIGITALIZACIJA - SVETSKI TREND

ATA menadžer PKS Jelena Karamarković kaže da je u toku opšta digitalizacija, odnosno eliminacija papirnih dokumenata i prelazak na elektronski oblik.

- Šest zemalja - Švajcarska, Belgija, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija - u saradnji sa svojim komorama i carinama, sprovodi testiranje ATA aplikacije za podnošenje zahteva za elektronski karnet - objašnjava Karamarkovićeva. - Očekuje se da će se sve ostale zemlje, pa i Srbija, priključiti ovom elektronskom sistemu. Nakon odobrenja zahteva, dodelom broja korisnik na svom telefonu dobija QR kod koji pokazuje cariniku prilikom privremenog izvoza robe. On skeniranjem koda uvozi gotove podatke u svoj sistem i nastavlja dalje sa procedurom, bez gubljenja vremena popunjavanjem podataka na papiru.


ATA KARNET NA KLIK

BRZINA dobijanja karneta zavisi isključivo od podnosioca zahteva. Proces podnošenja zahteva je digitalizovan i sve što korisnik treba da uradi je da na PKS sajtu www.pks.rs pristupi onlajn aplikaciji za izdavanje ATA karneta, registruje se, a zatim popuni zahtev, robnu listu i zakaže termin dolaska po karnet. Uvođenje nove usluge PKS znači da podnosilac zahteva sada sam bira datum, vreme i mesto preuzimanja ATA karneta. U praksi, privrednici iz Srbije više ne moraju da dolaze u Beograd da preuzmu dokument, već sve mogu da završe u najbližoj regionalnoj privrednoj komori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije