Strani ulagači „guraju“ region napred

A. B. - D. I. K.

29. 10. 2019. u 16:45

Страни улагачи „гурају“ регион напред
Konferencija o Zapadnom Balkanu na globalnom tržištu: Investitori posmatraju region kao jedinstvenu celinu. Ključne tačke: primena tehnologija, bolji standardi i veća podrška malim i srednjim preduzećima

KONFERENCIJA "Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije", održana u Privrednoj komori Srbije, istakla je temu stranih ulaganja na Zapadnom Balkanu kao glavni preduslov bržeg razvoja privreda regiona, povećanja proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda, odnosno jačanja konkurentnosti kompanija, kako bi se što bolje uključile u globalnu tržišnu utakmicu.

Na konferenciji je predstavljen izveštaj međunarodne Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija. U njemu se ističe da strane direktne investicije doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, analizira se primena savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanje sektora malih i srednjih preduzeća.


PROČITAJTE JOŠ:
Nova pravila za veću konkurenciju na tržištu

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS, kaže da se izveštaj, posle ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, prvi put ovako predstavlja u našem regionu, u Srbiji.

- Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti naših privreda pojedinačno i regiona u celini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i, kroz detaljnu analizu, markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode sa najvećim izgledima, odnosno šansama za uspeh na međunarodnom tržištu - ukazuje Vesović.

Prema njegovim rečima, konkretnost je poseban kvalitet ove studije, koja predstavlja odličnu osnovu za kreatore industrijskih i investicionih politika za to na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu. Vesović ukazuje na to da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

- Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana - dodaje on, i podseća da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, što je realno daleko ispod stvarnih potencijala naših privreda. Broj izvoznika je mali - samo od 10 do 20 odsto registrovanih kompanija iz regiona prodaje robu na stranom tržištu, a struktura izvozne ponude i dalje je nepovoljna, posebno u razmeni unutar regiona, dok je spoljnotrgovinski deficit značajan.

- Treba da težimo izvozu inovativnih proizvoda i proizvoda visoke dodate vrednosti, što zahteva dosta ulaganja i strukturnih promena u ekonomijama Zapadnog Balkana. Komorski investicioni forum posvećen je ovim ključnim temama sa ciljem jačanja naših ekonomija, stvaranja povoljne investicione klime, promocije investicionog potencijala, kao i zajedničkih lanaca vrednosti u regionu, jer investitori posmatraju region kao celinu - kaže direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.

Na skupu u PKS govorila je i Maržena Kišeljevska, direktorka OECD odeljenja za Jugoistočnu Evropu, i ukazala na neophodnost nastavka sprovođenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača.

Kao strateški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona, u izveštaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, mašinska i auto-industrija. Preporuke za unapređenje u ovim oblastima odnose se na povećanje produktivnosti i održivosti proizvodnje, ulaganje u moderne tehnologije, poštovanje fitosanitarnih i sanitarnih standarda, unapređenje veština i kapaciteta zaposlenih i energetske efikasnosti.


PROČITAJTE JOŠ:
Stvorili brend za izbirljivog kupca

LAJTL: "MALI ŠENGEN" PRAVA STVAR

PREDSEDNIK Evropske privredne komore Kristof Lajtl, ističe da je region Zapadnog Balkana izuzetno važan za Eurochambers.

- Veoma je bitno da se pojača međusobna trgovina između zemalja Zapadnog Balkana i uspostavi veća ekonomska povezanost - istakao je Lajtl.

On je naveo da moguće uspostavljanje inicijative "malog Šengena", koja predviđa slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, na celom Zapadnom Balkanu, ako želja za tim postoji na svim stranama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije