"ENERGOMONT", iz Bačkih Vinograda, na severu Srbije, osnovan je daleke 1992. godine kao mala samostalna zanatska radnja koja se bavila popravkom, remontom, namotavanjem i premotavanjem energetskih transformatora. U međuvremenu, za 27 godina posvećenog rada, radnja je izrasla u preduzeće koje broji više od 100 zaposlenih, ima tri proizvodne hale i fokusirano je na konstrukciju i proizvodnju savremenih energetskih transformatora. A, u svom portfoliju danas, između ostalog, ima upisanu saradnju i sa svetskim gigantom kao što je nemački "Simens".

- Naš posao se sastoji od puno rada, ali i delimično razočaranja, jer se to ne može izbeći nikada. Uprkos izazovima i na trenutke nepovoljnim okolnostima, uspeli smo da se razvijemo i dostignemo nivo na kome smo danas - kaže Igor Ujhelji, jedan od tri vlasnika "Energomonta". - Ako bih mogao da izvučem suštinu poslovne filozofije, to je da je obaveza preduzetnika da neprestano prati sve procese u svojoj oblasti i da uvek ulaže u poboljšanje, jer svet je takav da se stalno menja i unapređuje.


PROČITAJTE JOŠ - Srbija se ponosi leskovačkim ajvarom

Ujhelji ističe da u ovom trenutku njegova kompanija proizvodi široku paletu transformatora od kojih je deo već uspela da izveze na regionalna tržišta, ali da je pravi izazov za kompaniju u proboju na veliko i veoma zahtevno evropsko tržište.

- Budući strateški plan nam je izlazak pred EU kupce. Ono što nam daje razlog za optimizam jeste činjenica da smo zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda uspeli da dobijemo tipske ateste instituta u gradu Krajova u Rumuniji koji su neophodni za izvoz na globalna tržišta - navodi Ujhelji. - Zaista smo mnogo ulagali u dobijanje tih atesta koje sada imaju naši distributivni transformatori i od toga očekujemo dosta.

Ujhelji navodi da se u "Energomontu" pomno prate aktuelni trendovi za optimizaciju transformatora, što je sada globalni imperativ u ovoj oblasti.

Suštinski faktor za rast kompanije jedan od vlasnika "Energomonta" vidi u podršci poslovnih banaka da kreditno prate napore proizvođača.

- Banke nas prate kreditima i zato smo napredovali. Sa naše strane, sva sredstva koja smo ostvarivali prodajom ulagali smo odmah natrag u proizvodnju i rasli smo organski, zdravo - ističe Igor Ujhelji.

Za razvoj ove kompanije bila je važna i podrška koju je 2017. dobila od Razvojne agencije Srbije RAS, u okviru njenog "Programa podrške internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera".

U toku 2007. godine u "Energomontu" je započeto uvođenje integrisanog sistema menadžmenta koji obuhvata uvođenje standarda ISO 9001:2001 za sistem upravljanja kvalitetom, ISO 14001:2005 za sistem upravljanja zaštitom životne sredine i OHSAS 18001:1999 za sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu.

- Cilj našeg rada je da zadovoljimo sve potrebe i zahteve naših kupaca, vodeći računa o bezbednosti na radu i zaštiti životne sredine. Slušajući kupce, mi razumemo njihova očekivanja, i sistematično izvršavamo ugovorene aktivnosti. Posedujemo visokokvalifikovanu radnu snagu, ogromno iskustvo sticano višedecenijskim radom na polju proizvodnje i remonta energetskih distributivnih transformatora od 50 do 1.600 kilovolt-ampera, kao i u reviziji distributivnih transformatorskih stanica - ističu u kompaniji.

PROČITAJTE JOŠ - Nameštaj za Balkan, Ruse i Evropljane

Kao jednu od ključnih stvari za uspeh kompanije, Igor Ujhelji posebno ukazuje na to što vlasnici i menadžment pridaju veliku pažnju razmeni informacija među zaposlenima.

- Otvorena i konstruktivna komunikacija je obaveza za naše zaposlene, baš kao i svest o kvalitetu, zaštiti čovekove sredine, zaštiti na radu i zaštiti podataka. Svaki zaposleni je lično odgovoran za aspekt kvaliteta pri svom radu i svestan da mora imati pozitivan stav prema tome. Kvalitetno, brzo i efikasno obavljati dodeljene mu poslove i neprekidno ostvarivati inoviranje i poboljšanje kvaliteta svoga, procesa rada i poslovanja je obaveza. Sa naše strane, veliku pažnju poklanjamo stalnoj edukaciji naših zaposlenih i njihovom unapređenju - navodi Ujhelji.

BLISKA SARADNjA SA PKS

KADA je reč o podršci koju je "Energomont" dobijao u svom razvoju, da bi dostigao nivo sa kog može da krene u regionalni, a zatim i u evropski proboj, pored podrške Razvojne agencije Srbije, posebno je važna saradnja koju kompanija ostvaruje sa Privrednom komorom Srbije.

- Imamo blisku saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Subotice sa čijim predstavnicima smo u stalnom kontaktu za mnoga pitanja. Najveću pomoć smo do sada dobili kroz mogućnost da preko PKS nastupimo na nekoliko sajmove, poput onog koji je u maju ove godine održan u Beogradu, ili nekoliko sajmova pre toga. Izuzetno nam je značilo da kroz nastup na tim sajmovima uspostavimo poslovne kontakte sa zainteresovanim kupcima i da dobijemo dalje preporuke koje su u našem poslu od suštinske važnosti - kaže Igor Ujhelji, jedan od vlasnika "Energomonta".