PROCENAMA vrednosti nepokretnosti nekada su se bavili prvenstveno sudski veštaci. Donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i njegovom punom primenom od juna 2018. godine, procene nepokretnosti mogu da rade samo licencirani procenitelji koji su to zvanje stekli pri Ministarstvu finansija. Od ukupnog broja procena u Srbiji najviše ih se radi zbog obezbeđenja kredita, za vansudska izvršenja, tokom stečaja, a rade se i procene javnih preduzeća.

Zakonom su jasno definisani kriterijumi za dobijanje licence procenitelja. Ko želi da pristupi ispitu za sticanje licence mora da ima stečeno visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima vršenja procene. Budući procenitelj mora najpre da prođe kompletan proces osnovne obuke kod ovlašćene organizacije, da u okviru obuke položi teorijski i praktični ispit i posle toga stiče pravo da polaže za državnu licencu kod Ministarstva finansija.

Do sada je bilo četiri ciklusa polaganja i trenutno je licencu steklo oko 180 procenitelja, koji sada uspešno rade na ovom polju. Od ovog broja 113 ih je iz Beograda i 24 iz Novog Sada. Neophodan je veći broj procenitelja koji bi pokrili područje južne, istočne i zapadne Srbije. Ministarstvo finansija zato posebno ističe neophodnost proširenja broja procenitelja, posebno u ostatku Srbije, i ozbiljan pristup obuci i završnim radovima, koje polaznici pripremaju u toku obuka koje prolaze. Među akreditovanim organizatorima obuka nalazi se i Poslovna akademija PKS koja je kao pouzdan partner države, prepoznala ovu mladu i društveno odgovornu profesiju.

- Ovakvi edukativni programi su prilagođeni polaznicima koji već vrše procene, ali i početnicima koji nemaju mnogo iskustva u procenama nekretnina, koji se uče da razmišljaju kao procenitelji sa naglaskom na znanja koja mogu odmah primeniti u praksi - objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i direktor Poslovne akademije PKS. - Pored toga, neophodno je da znaju pravilno da vrše analizu tržišta, razumeju komparativne matrice, koriste kvalitetne izvore podataka i poznaju procedure. Uspešnim polaganjem ispita na kraju edukativnog programa procenitelj ispunjava uslov za pristup polaganju za državnu licencu. Poslovna akademija PKS se pored ozbiljnosti obuke, naglasak stavlja i na ozbiljnost ispita, gde se radi kompletna simulacija procesa polaganja pred državnom komisijom kako bi polaznik bio apsolutno spreman.

Sledeći ciklus počinje u septembru, a sveobuhvatnim i kvalitetnim programom organizatori obuka se trude da doprinesu unapređenju ove profesije. Svaki polaznik dobija mentora koji sa njim prolazi kroz praktični deo izrade procene, kao i sav materijal koji je nepohodan kao preporučena literatura za spremanje ispita.

PROČITAJTE JOŠ - PET KORISNIH SAVETA: Kako izvući najviše od novca koji imate

- Uloga procenitelja je da pruži objektivno i nepristrasno mišljenje o vrednosti nekretnine onima koji je poseduju, upravljaju njome, prodaju, ulažu u nju pozajmljuju novac na bazi obezbeđenja pozajmice nekretninom - dodaje Mirjana Kovačević. - Svaka procena predstavlja izazov. Procenitelj mora da bude stručan i analitičan, jasan i transparentan u prosuđivanju i da na jednostavan i razumljiv način predstavi rezultat procene klijentu. Tačnost procene vrednosti nepokretne imovine predstavlja značajan elemenat finansijske stabilnosti prvenstveno u bankarskom sektoru. Neprecizna procena vrednosti ima značajne posledice na pristup i troškove finansiranja u Srbiji, stabilnost finansijskog sistema, što posredno utiče i na nivo investicija, odnosno privredni rast.

NACIONALNI STANDARDI

CILj Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti je uvođenje reda u ovom vrlo značajnom poslu i vrlo bitnoj odluci za većinu onih koji kupuju ili prodaju nepokretnosti. Tako bi mogli da se smanje rizici iprostor za manipulacije i zaštitili interesi svih strana u pravnompostupku. Zakonom su definisani nacionalni standardi kojima se određuje vrednost nepokretnosti, uveden je dvostruki sistem kontrole rada procenitelja i institut osiguranja od profesionalne odgovornosti ukoliko dođe do štete grubom greškom procenitelja.