Francuzi uložili 1,5 milijardi evra u Srbiju

V. N.

31. 07. 2019. u 21:41

Французи уложили 1,5 милијарди евра у Србију

Vučić i Makron

Saradnja naše zemlje i jedne od vodećih evropskih i svetskih privreda. Ukupna robna razmena u prvih pet meseci iznosila je 498,9 miliona evra

FRANCUSKA, jedna od vodećih privreda u svetu i zemlja koja uživa znatan ugled u ključnim privrednim sektorima i sama predstavlja visokosofisticirano, potpuno otvoreno, ali istovremeno i zahtevno tržište. Zbog najšire moguće ponude i visoke konkurencije, ulaz na ovo tržište, trajno prisustvo i razvoj na njemu, uslovljeni su ne samo kvalitetom proizvoda ili usluge, već i dobrim poznavanjem privrednog ambijenta i poslovne kulture.

Srbija uveliko sarađuje sa ovom zemljom, ali prostora za dalji rast svakako ima. Veoma veliku ulogu u unapređenju privredne saradnje Srbije i Francuske imaju nedavno potpisana 22 sporazuma, prilikom posete francuskog predsednika našoj zemlji.

Francuska je u Evropskoj uniji vodeći proizvođač poljoprivrednih proizvoda, dok je u celom svetu na drugoj poziciji, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. U vrhu je i kada je reč o auto-industriji, energetici, dok je u biotehnologijama treća u Evropi, posle Velike Britanije i Nemačke. Ne treba zanemariti ni IT sektor, kreativne industrije, poput visoke mode, muzike i filma, kao ni bankarstvo i osiguranje, turizam i saobraćaj.

- Sa najmanje 85 miliona stranih turista godišnje, Francuska je najposećenija zemlja na svetu i treća po veličini u svetu po prihodima od turizma - ističe Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Razmena Francuske sa Srbijom stiže milijardu evra

Ona navodi da je u periodu od 2010. do 2018. godine u Srbiju ušlo 1,5 milijardi evra iz Francuske, i ona se našla na petom mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Jelena Jovanović

- Dominantan oblik privredne saradnje Srbije i Francuske je robna razmena - ukazuje Jelena Jovanović. - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna robna razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci 2019. godine iznosila je 498,9 miliona evra, što je za 14 odsto više u odnosu na posmatrani period 2018. godine. Ukupan izvoz u robi za posmatrani period 2019. godine iznosio je 194,2 miliona evra, a uvezeno je robe u vrednosti od 304,7 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 64 odsto.

KORIDORI I METRO FRANCUSKE firme su zainteresovane za saradnju i investiranje u oblastima energetike (za projekte izgradnje mini- hidrocentrala, kao i za investiranje u solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije, na primer iz biomase), poljoprivrede, saobraćaja, naročito po modelu javno-privatnih partnerstava i koncesija, zaštite životne sredine, informaciono-komunikacionih tehnologija. Poseban interes pokazuju za učešće u projektima putnih i železničkih Koridora 10 i 11, kao i za izgradnju metroa u Beogradu.

U 2018. godini robna razmena je iznosila 1,1 milijardi evra, što je za sedam odsto više u odnosu na 2017. godinu.

- Kada se uzme u obzir sve ovo navedeno, naš cilj je dalje unapređenje ukupne ekonomske saradnje Srbije sa Francuskom, kao i promocija naše privrede i njenih potencijala na tržištu Francuske - ukazuje direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije. - PKS aktivno radi na promociji privrednih potencijala Srbije i poboljšanju imidža Srbije. Kroz organizovanje poslovnih susreta srpskih i francuskih kompanija, nastupa na sajmovima i specijalizovanim izložbama. Privredna komora Srbije ima dobru saradnju sa Privrednom komorom Pariza, federacijom poslodavaca MEDEF, kao i sa Francusko-srpskom privrednom komorom u Beogradu. U poslednje tri godine PKS je uspešno organizovao nekoliko konferencija u cilju približavanja tržišta Srbije francuskim kompanijama, uspostavljanja bliže saradnje između privrednika dveju zemalja, ali i privlačenja francuskih investicija u Srbiju.

Francuska je zahtevno tržište sa skoro 67 miliona stanovnika, čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope. Takođe, ona je za srpske privrednike i svojevrstan prozor i iskorak u zemlje Severne Afrike, bivše francuske kolonije, zemlje Magreba (Alžir, Tunis, Maroko), koje su i dalje jezikom, blizinom i trgovačkim vezama tradicionalno okrenute ka francuskom tržištu.

Prilikom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, potpisana su 22 sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture. Takođe, na konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona razmenjeno je pet dokumenata. Reč je o Izjavi o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između "Beočista energija" i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom MBDA o isporuci raketa "mistral". Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Između ostalih, potpisani su i Sporazum o saradnji između kompanije Schneider Electric i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji kompanije Schneider Electric i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Dve delegacije su potpisale i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA.

Potpisani su i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

- Nesumnjivo je da će ovi potpisani sporazumi doprineti boljoj privrednoj saradnji dveju zemalja u navedenim oblastima, a što će rezultirati većim francuskim investicijama u Srbiju, kao i ukupnoj robnoj razmeni do kraja 2019. godine - zaključuje Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS. PROČITAJTE JOŠ - "Tesla" u rukama Francuza

SRPSKE MALINE, KUPINE I VIŠNjE

SRBIJA je najveći izvoznik prerađenih malina, kupina i višanja u Francusku. Vodeća roba su maline, sa 13,4 odsto izvoza.

- Srbija nastoji da podigne kapacitete za preradu voća, povrća i mesa, za šta postoji interes i francuskih investitora, a sve u cilju povećanja proizvodnje finalnih proizvoda i ulaska naših proizvođača u mrežu međunarodnih trgovinskih lanaca i dobavljačke lance velikih svetskih kompanija - ističe Jelena Jovanović. - Takođe, na francuskom tržištu smo prisutni sa izvozom pneumatika, proizvoda drvne industrije, od nameštaja od punog drveta do ekoloških kuća od drveta, delova za automobile... To su, uz poljoprivredno--prehrambenu industriju i IKT, ključni sektori za povećanje izvoza Srbije i smanjenje trgovinskog deficita.


AERODROM

KONCESIJA "Vensi erportsa" za Aerodrom "Nikola Tesla" najveća je investicija Francuske u Srbiji do sada. Ukupno ulaganje "Vensija" u aerodrom iznosi 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada od 501 milion evra, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Među najvećim investitorima iz Francuske je i "Mišlen Tigar tajers" (367 miliona evra u automobilsku industriju), "Agrikol grupa" (264 miliona evra u finansijski sektor), "Lafarž" (160 miliona evra u građevinsku industriju), "Tarket" (136 miliona evra u drvnu industriju), "Šnajder elektrik" (100 miliona evra u IT sektor)...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

VEKI

03.09.2019. 12:50

Kada će neko od novinara da objavi podatak, koliko novca se izvlači iz naše zemlje od ostvarenog profita, koji su stranci dobili, tako što su uštedeli na jeftinoj radnoj snazi, jeftinim resursima, energiji i malim porezima. Kada bi se takav podatak objavio, stekla bi se prava slika šta znače te investicije i koliko su