USPEŠNI su, ali brinu i o drugima. Tako posluje Tarkett iz Bačke Palanke. To je i glavni razlog što su se našli među ovogodišnjim dobitnicima prestižne nagrade Privredne komore Srbije za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert".

Kompanija Tarkett zauzima lidersku poziciju u industriji podnih obloga i inovativnih rešenja za sportske terene. U Srbiji posluje od 2002. godine, kada je uspostavljena strateška saradnja sa kompanijom "Sintelon". U četiri fabrike na industrijskoj lokaciji u Bačkoj Palanci proizvodi se širok asortiman vinil podnih obloga, parketa, tekstilnih podova i sportske trave, a najveći deo proizvodnje plasira se na inostrana tržišta istočne, jugoistočne i centralne Evrope. Proizvodi kompanije iz Bačke Palanke uvršteni su i u velike infrastrukturne projekte u zemlji kao što su "Beograd na vodi", Pupinova palata, Voždove kapije ili Klinički centar Niš.


PROČITAJTE JOŠ:
Nameštaj za Balkan, Ruse i Evropljane

Miroslav Okuka, generalni direktor kompanije kaže da nagrada valorizuje ambiciju kompanije da bude pouzdan partner klijentima, poželjan poslodavac zaposlenima i odgovoran poslovni sistem u svim aspektima.

- Priznanje je rezultat kontinuirane posvećenosti Tarkett timova i dodatno nas podstiče da unapređujemo program održivog poslovanja, jer je poslovni razvoj moguć samo onda kada se sa kompanijom razvija i zajednica koja je sa njom povezana - ističe Miroslav Okuka. - Najviši globalni standardi Tarkett u pogledu održivog razvoja preneti su i na lokalni okvir - odgovoran odnos prema životnoj sredini i razvoj održivih rešenja, koja doprinose kvalitetu vazduha i zdravlju ljudi, u našoj kompaniji su prioritet. Tarkett podovi ne sadrže ftalate, imaju nisku emisiju isparljivih jedinjenja, a u proizvodnji koristimo sirovine koje su ocenjene kao dobre sa aspekta uticaja na zdravlje ljudi i okruženje.

Ukazujući na angažovanost kompanije u lokalnoj zajednici i posvećenost koja je prepoznata nagradom "Đorđe Vajfert", direktor Okuka posebno ukazuje na program podrške lokalnoj zajednici nazvan Tarkett Cares u okviru kog je do sada stvoreno mnogo novih vrednosti za lokalno okruženje.

Direktor Okuka potpisuje donaciju Galeriji Matice srpske

- Poklonom vredne umetničke kolekcije Galeriji Matice srpske, 83 remek dela srpske likovne umetnosti trajno su ostala deo našeg nasleđa. Podrškom kajakaškom klubu Tarkett iskazana je posvećenost zdravim vrednostima - dodaje Okuka. - U brojnim volonterskim kampanjama Tarkett timovi širili su svoja znanja o ekologiji, uticali na razvoj kulture bezbednosti i etičkog ponašanja na internetu i društvenim mrežama, a donirani su i računari za informatičke kabinete u svim osnovnim školama u Bačkoj Palanci. Za opremanje učionica u školama i vrtićima donirano je više od 2.000 metara podnih obloga koje se instalirane u volonterskim akcijama zaposlenih. Kompanija je bila partner "Fondacije Novak Đoković" prilikom opremanja vrtića "Kolibri" u Mačvanskom Prnjavoru, gde su instalaciju podova volonterski podržali i naši poslovni partneri. Više od 100 zaposlenih posvetilo je u ovom projektu više od 500 sati volonterskog rada, deleći svoje znanje, vreme i talente za dobrobit lokalne zajednice.


PROČITAJTE JOŠ:
Uz pomoć nauke lakše je i privredi

Tarkett Cares akcije i volontersko angažovanje timova u Srbiji u okviru tog programa promovisane su kao izuzetan primer i od strane centrale kompanije u Parizu, u okviru celokupne Tarkett grupe.


PODSTREK DRUŠTVENO ODGOVORNOM POSLOVANjU

NAČIN na koji u Tarkett-u poimamo društvenu odgovornost identičan je konceptu koji promoviše Privredna komora Srbije u kom društvena odgovornost dolazi kao spoj više poslovnih aspekata: zaposleni, životna sredina, tržište i lokalna zajednica - objašnjava generalni direktor Miroslav Okuka. - Komora je kroz izbor najboljih kompanija i različite edukativne sesije značajno uticala na razvoj svesti o društveno odgovornom poslovanju u našem okruženju. Imajući u vidu da je posvećenost održivom razvoju strateški stub koji opredeljuje naše poslovne i razvojne planove, evaluacija i stručna podrška PKS veoma je važna za dalje unapređenje naših aktivnosti.