SRPSKA firma Boostowski pobednik je među evropskim start apovima. Zato će poredstavljati Evropu na svetskom takmičenju, u Sjedinjenim Američkim Državama. Bili su prvi na takmičenju inovativnih firmi iz Evrope u okviru ugledne Spark.me konferencije, koja je pod sloganom Business Meets Digital Innovation, održana sedmi put u tivatskoj marini Porto Montenegro. Startap su osnovali kompanija i digitalni studio 30 Hills, i Biljana Ždrale, konsultant prodaje, a priznanje je dobio za aplikaciju namenjenu unapređenju poslovanja maloprodajnih lanaca.

- Pobednička aplikacija našeg startapa omogućava efikasnije poslovanje maloprodajnih firmi kroz praćenje trenutnih rezultata, smanjenje troškova i povećanje motivisanosti prodavaca - objašnjava Đorđe Filipović, direktor IT haba 30 Hills. - Prati postavljene dnevne ciljeve, rezultate prodaje u realnom vremenu, daje pregled obuka i treninga na osnovu individualnih rezultata. Unapređenjem edukacije prodavaca, kao i smanjivanjem troškova obuke, direktno utiče na uspeh kompanije.


PROČITAJTE JOŠ:
Druga šansa za novi početak privrednika

Inicijativa je, kaže Filipović, ovog puta potekla od Biljane Ždrale, dugogodišnjeg konsultanta prodaje koja je kroz praksu prepoznala probleme sa kojima se često susreću maloprodajni lanci, a 30 Hills je uradio strategiju digitalne transformacije iz koje je izrastao startap Boostowski.

Kao pobednik Spark.me konferencije, Boostowski je jedan od startapova koji će predstavljati Evropu na svetskom prvenstvu TechCrunch Disrupt u San Francisku, od 2. do 4. oktobra ove godine.

- Reč je o jednoj od najpoznatijih globalnih konferencija na kojoj ideje i rešenja prezentuju inovacioni startapovi iz celog sveta i učešće na tom takmičenju je san svakog preduzetnika u IT industriji - kaže Đorđe Filipović, direktor IT haba 30 Hills. - Na ovoj konferenciji su se kao startapovi svojevremeno predstavljale danas svetski poznate kompanije kao što su Dropbox, Trello ili Yammer.

Inicijativa je potekla od Biljane Ždrale iz studija 30 hills

Prema njegovim rečima, hab radi kao jedinstveni entitet gde svaki član čini i svaki projekat jedinstvenim.

- Mi smo tim istomišljenika koji su strastveni prema proizvodu, vebu i mobilnoj tehnologiji, ali što je najvažnije - postižemo rezultate - kaže Filipović. - Naš interdisciplinarni tim se sastoji od programera, softverskih inženjera, UI/UX dizajnera, matematičara, kognitivnih naučnika i lingvista, od kojih je najveći broj obrazovan na univerzitetima širom sveta, u Njujorku, Beču, Granadi, Milanu i, naravno, na Beogradskom univerzitetu. Međutim, timski duh i lično angažovanje je ono što se najviše ceni. Zato naši članovi tima nisu samo štreberi već ljudi koji trče maratone, igraju košarku i učestvuju u olimpijskim igrama.


PROČITAJTE JOŠ:
Srpski farmaceutski kvalitet stiže čak do Azije

PITA SE NAUKA

VELIKI uspeh našeg startapa je i odličan primer povezivanja privrede sa IT sektorom, čemu je Privredna komora Srbije posebno posvećena - kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. - Uveren sam da će se i kod nas, kao i svetu, posebno velike kompanije, sve više okretati inovacionim startapovima, obraćati im se za rešavanje problema u svakodnevnom poslovanju i za podršku razvoju, ulagati svoj kapital u njihove inovativne ideja i koristeći potencijal startap zajednice unapređivati sve segmente svoje organizacije i poslovanja.