AKO ste preduzimljivi, imate ideju i rešeni ste da pokrenete sopstveni biznis - kandidat ste za podršku Ministarstva privrede. Ako se prijavite za startap program, imate šansu da trećinu startnog ulaganja u vaš biznis finansira država.

Samo za bespovratnu pomoć početnicima u biznisu, Ministarstvo privrede je ove godine izdvojilo 200 miliona dinara. Tim novcem se sufinansira 30 odsto ulaganja, ili čak 40 odsto za firme u nerazvijenim opštinama, dok se ostatak finansira iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije.

- Fond je po Programu podsticanja razvoja preduzetništva, kroz finansijsku podršku početnicima u poslovanju za 2019. godinu, iz svojih sredstava izdvojio 466,66 miliona dinara - kaže direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović. - Kreditne stope su povoljne, a kreću se od jedan odsto godišnje, ukoliko startap ima garanciju banke, ili dva odsto uz neko drugo sredstvo obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Prema njenim rečima, korisnici ovog programa mogu da računaju i na grejs period od godinu dana.


PROČITAJTE JOŠ:
AUSTRIJANCI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANjE U SRBIJU: Odlučuje i lični utisak

- Uz kombinaciju bespovratnog dela i povoljnog kredita, verujem da je država dala dobru startnu poziciju početnicima u biznisu, posebno imajući u vidu da ova kategorija teško dolazi do izvora finansiranja. Na njima je da podnesu dobar biznis-plan, da dobiju sredstva, a zatim da istraju i naprave uspešnu poslovnu priču - rekla je Backovićeva.

Za startap program mogu da se prijave preduzetnici, mikro i mala privredna društva, ali uz uslov da su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u 2018. godini. Ukupan iznos koji se odobrava po ovom programu ne može biti manji od 400.000 dinara, odnosno 280.000 kroz kreditni deo i 120.000 kroz bespovratna sredstva.

Direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović

Za startap firme koje posluju u nerazvijenim lokalnim samoupravama, kreditni deo ne može biti manji od 240.000 dinara, a minimum za bespovratna sredstva je 160.000 dinara. Takođe, iznos ukupnih sredstava ne može biti veći od šest miliona dinara.

Novac je namenjen za ulaganja koja obuhvataju dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora. Zatim, za kupovinu opreme, nove ili polovne, ali ne starije od pet godina. Na ovaj način moguće je finansirati i trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.


PROČITAJTE JOŠ:
Srbija se ponosi leskovačkim ajvarom

U Ministarstvu privrede kažu da će prednost imati zahtevi onih startapova čiji osnivači su prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu standardizovanog seta usluga za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

KAKO SE PRIJAVITI

ZA ova sredstva poziv je otvoren dok se novac ne potroši, a najkasnije do kraja godine. Ko želi da se prijavi, potrebno je najpre da popuni objedinjeni zahtev za startap kredit i za bespovratna sredstva, kao i prateću dokumentaciju koja se može preuzeti na sajtu Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Zahtevi se mogu predati lično Fondu za razvoj RS u Nišu ili Beogradu, ili se mogu poslati preporučeno poštom.