U PROSTORIJAMA Privredne komore Srbije u Beogradu, u petak su sedmi put dodeljene "Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje - Đorđe Vajfert" za 2018. godinu. Od 50 prijavljenih preduzeća, 36 njih se plasiralo u drugi krug, dok je 15 najboljih zaslužilo ovo vredno priznanje.

Članovi stručnog žirija izabrali su po pet najboljih iz mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava, koji su i finalisti ovog takmičenja.


PROČITAJTE JOŠ:
Formula za uspeh preduzetnika

- U proteklih 12 godina otkako se nagrada dodeljuje, sa 50 kandidovanih u poslednjem sedmom ciklusu takmičenja, proširila se na više od 400 kompanija i organizacija. Deo te sve brojnije zajednice su, ne samo velike kompanije, već i one manje, mikrokompanije. Ove godine, po broju kandidovanih za nagradu, prvi put su se male kompanije izjednačile sa velikim. Za takmičenje se prijavilo po 25 velikih i malih kompanija - u uvodnom izlaganju istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da su nagrađene kompanije pokazale socijalnu odgovornost koju ne doživljavaju kao trošak, već kao benefit.

- Naše ministarstvo je ponosno što je podrška ovoj inicijativi i nastavićemo, sprovodeći reforme, da stvaramo ambijent u kome ćete da poslujete dobro. Čestitam dobitnicima ove laskave nagrade, i nadam se da ćemo prilikom sledećeg konkursa imati još više prijavljenih kompanija - kaže Stevanović.

Mihailo Vesović Foto Tanjug

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, napomenuo je koliki je značaj privrede i celokupne ekonomije u kontekstu zaštite životne sredine.

- Nema društveno odgovornog poslovanja ukoliko se ne radi na očuvanju životne sredine. Bez domaćih kompanija i investitora koji dolaze iz naše zemlje, u ovome što radimo neće biti napretka. Raduje me što se u poslednjih nekoliko godina broj domaćih kompanija sve više povećava. Dobitnicima nagrada čestitam od sveg srca, i nadam se da će posle ovoga ostvariti još bolje rezultate - ističe Trivan.

U kategoriji malih i mikropreduzeća na svečanosti nagrađene su kompanije "Infostud 3" iz Subotice, koja je odnela prvu nagradu, Neofzton iz Novog Sada, "Novitet" iz Žitkovca, Omladinski edukativni centar iz Niša i farmaceutska kompanija GSK iz Beograda.


PROČITAJTE JOŠ:
Keš aplikacija PKS

U kategoriji srednjih preduzeća prvo mesto je osvojila kompanija TeleGroup iz Beograda, a ostale nagrade pripale su Specijalnoj bolnici "Čigota" sa Zlatibora, Vega IT Sourcing iz Novog Sada, "Bosis" iz Valjeva i Manpower iz Beograda.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd

U kategoriji društveno najodgovornijih kompanija prvo mesto pripalo je "Targetu" iz Bačke Palanke, dok su nagrade dodeljene i kompanijama DM drogeria markt iz Beograda, "Telekomu Srbija", "Metalci" iz Gornjeg Milanovca i NIS AD iz Novog Sada.

Kako ističu u Privrednoj komori Srbije, jačanju svesti o značaju društveno odgovornog poslovanja i rastu broja društveno odgovornih kompanija, doprineli su nizom projekata i aktivnosti, među kojima je i ova nagrada, koja se dodeljuje od 2007. godine.

Danijela Simeunović i Dragan Stevanović

PO PET IZ TRI KATEGORIJE

ČLANOVI stručnog žirija glasali su za po pet privrednih društava u tri kategorije. Odluke su donosili na osnovu izveštaja iz verifikacionih poseta kompanijama koje su se plasirale u drugi krug i sopstvene procene DOP projekata i utisaka o kandidatima. Konkurs za prijave je bio otvoren od 15. januara do 27. februara 2018. godine.

U sastavu žirija bili su predstavnici Privredne komore Srbije, kao i Ministarstava privrede, rada i zaštite životne sredine, predstavnici medija i civilnog sektora.