REGIONALNA privredna komora Leskovac već deceniju aktivno radi na zaštiti imena, geografskog porekla i kvaliteta tradicionalnih proizvoda ovog dela Srbije. Sa sertifikacijom dolaze i prepoznatljivost, uspeh na tržištu, ali i turisti.

- Oznaka geografskog porekla je i značajno marketinško sredstvo koje garantuje sigurnu prednost u privrednoj utakmici. Upravo zbog toga je napor da se zaštiti leskovački domaći ajvar kao autentičan proizvod iz konkretnog dela Srbije, sa proizvodnim standardima i verifikovanim poreklom sastojaka, odnosno, jedinstvenim načinom pripreme, izuzetno doprineo boljoj prodaji ajvara na svim tržištima gde je plasiran - kaže Goran Jović, direktor PKS - RPK Leskovac.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa niškom privrednom komorom sprema se zaštita bureka, a sa kolegama iz Vranja zaštita čuvene samse, proizvoda od testa i kiselog mleka. RPK Leskovac spremna je da pomogne i drugim komorama na brendiranju i zaštiti autentičnih proizvoda.

Sertifikacija proizvoda sa geografskim poreklom je dugotrajan i skup proces, ali na kraju uvek donese vidljive pozitivne efekte. Najbolji dokaz je leskovački domaći ajvar, tradicionalni proizvod Jablaničkog kraja - pre deset godina bio je pripreman u svega desetak hiljada jedinica, dok se danas pravi u obimu od više stotina hiljada jedinica godišnje. I važi za jedan od retkih proizvoda iz Srbije za koji se redovno svake godine radi "resertifikacija" preko sertifikacione kuće CIN u Beogradu.

Pročitajte još - Leskovački ajvar dobio vizu

Zbog takvog angažmana i proizvoda koji je postao prepoznatljiv, sam Leskovac, kao i čitav region, dobio je znatno bolju turističku i proizvođačku promociju jer se upravo preko sertifikovanih proizvoda jedna oblast ili grad najbolje predstavljaju pred brojnom "publikom", počev od zainteresovanih kooperanata, kupaca, trgovinskih lanaca, do turista, medija i šire javnosti, što sve zajedno doprinosi ekonomskom napretku te oblasti.

Osim ajvara, PKS - RPK Leskovac je u proteklom periodu, sledeći identičnu logiku razvoja svog regiona putem sertifikacije proizvoda, uspela da zaštiti i leskovačku spržu, leskovački roštilj (specijalitete sa roštilja i roštilj meso), a u toku je i zaštita leskovačke ljutenice, još jednog prepoznatljivog domaćeg proizvoda ovog kraja. Za ajvar je izvršena međunarodna registracija u Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) preko Lisabonskog aranžmana, dok su leskovački specijaliteti sa roštilja poneli zaštićen znak - žig.

Leskovački domaći ajvar samo je jedan od tri proizvoda iz Srbije koji imaju međunarodni sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Kada je reč o sprži, specijalitetu od svinjskog mesa najsličnijem poznatim čvarcima, projekat zaštite imena porekla PKS - RPK Leskovac je realizovala kod Zavoda za intelektualnu svojinu korišćenjem sredstava koje je za tu svrhu opredelio Grad Leskovac, u zajedničkom naporu da se označi specifičan domaći proizvod. Promocija leskovačke sprže, kao novog brenda, vrši se od 2017. godine kontinuirano na brojnim sajmovima i manifestacijama.

Leskovačko roštilj meso za ćevapčiće i pljeskavice je takođe registrovano oznakom geografskog porekla. Da bi se promovisao ovaj tradicionalni proizvod nastala je "Leskovačka roštiljijada", jedna od najpoznatijih gastronomsko-turističkih manifestacija u Srbiji na kojoj se okupi oko pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva. PKS - RPK Leskovac je učestvovala u mnogim aktivnostima na razvoju, unapređenju i promociji i ovog proizvoda.

U okviru zajedničkog evropskog projekta "Bugarsko-srpski gurmanski voz" (Bulgarian Serbian GourmeTrain) u toku 2017. i 2018. godine odvijale su se brojne aktivnosti upravo u nameri da se promovišu lokalni proizvodi i istakne važnost njihove sertifikacije i zaštite imena i porekla, pa je tako pored registracija sertifikacionog zaštitnog žiga za srpske gastronomske proizvode leskovački specijaliteti sa roštilja izvršena i registracija sertifikacionog zaštitnog žiga za bugarski gastronomski proizvod hleb od spelte.

Pročitajte još - I leskovački ajvar sa pedigreom

ISKUSNA EKIPA

REGIONALNA privredna komora Leskovac sada uveliko priprema zaštitu i registraciju proizvoda leskovačka ljutenica. U toku je izrada elaborata sa već iskusnim timom u kome su pored zaposlenih u Regionalnoj privrednoj komori PKS i profesori sa Tehnološkog fakulteta iz Leskovca.