Sremski kulen lagano zri

V. N.

sreda, 29. 08. 2018. u 22:54

Сремски кулен лагано зри
Mlada porodična firma But&co pravi suhomesnate specijalitete. Tajnu pravog ukusa prenose sa kolena na koleno

GENERACIJAMA, sa kolena na koleno, prenosi se tajna pravih ukusa Srema. Uz mnogo truda, ljubavi i pažnje porodica Jovanović je uspela da sačuva tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda na prirodan način, baš onako kako se to radilo u Sremu od davnina. But&Co je mali porodični brend za proizvodnju tradicionalnih proizvoda.

U paleti proizvoda veoma je bitno da naglasimo da su sve klasični proizvodi iz Srema. Izdvajaju se iz ponude blago pikantna sremska kobasica, suva šunka koja je dve godine bila na sušenju. Prosto se, uveravaju proizvođači, topi u ustima. I naravno - sremski kulen.

- Sremski kulen je jedan od najspecifičnijih proizvoda, prvenstveno jer je to jedini proizvod od mesa u smislu fermentisane kobasice na teritoriji Republike Srbije koji ima zaštićeno geografsko poreklo, i But&Co je ujedno jedini legalan proizvođač i ovlašćeni korisnik imena porekla "sremskog kulena" - ponosan je Branislav Jovanović, direktor preduzeća. - Naša porodica vuče korene još od 1756. pa i ranije, kada su naši preci naselili ove krajeve i shvatili da je plodna ravnica između dve reke njihov pravi i istinski dom. Mnogo generacija kasnije odlučili smo da našim prijateljima i gostima pružimo ono najbolje i najkvalitetnije što ravni Srem može da ponudi kroz naš brend. Da bismo proizveli savršen kulen, kobasicu ili neki drugi proizvod potrebno je dosta vremena i truda. Proces započinjemo na plodnim sremskim njivama, gde naša porodica brižljivo uzgaja pšenicu i kukuruz, na njivama koje su nam naši preci ostavili. Svi proizvodi sa naših polja se koriste za ishranu životinja na porodičnoj farmi koje gajimo već stotinama godina unazad.

PROCES DIMLjENjA
Proces zrenja But&Co proizvoda je, pošto se prirodno dimi, dosta dug. Tako sremski kulen zri oko pet meseci, dok je kod šunke taj proces duži i traje od 15 do 20 meseci. Iz tog razloga firma nudi ograničene količine, ali sa garancijom kvaliteta, porekla i ukusa svih proizvoda. Smatramo da je zatvoreni krug proizvodnje ujedno i najbolji preduslov za proizvode vrhunskog kvaliteta.

Upravo zato što sami gaje hranu za životinje, u potpunosti garantuju za kvalitet mesa. I da je proizvod 100 odsto sremski.

- Svi naši proizvodi su bogati istinskim ukusima prirodno odimljenog i osušenog mesa, začinjenog samo začinima iz našeg kraja i ljubavlju koja je i najpotrebnija da bismo dobili ono što želimo - dodaje Jovanović. - Brend But&Co smo kreirali u nameri da možemo našim prijateljima da ponudimo najkvalitetnije suhomesnate proizvode iz Srema. Jeste mlad brend, ali zato iza njega stoji 260 godina porodične tradicije i generacije koje su brižljivo čuvale tajnu proizvodnje najukusnijih sremskih proizvoda.

Među Sremcima kruži legenda da su oni počeli da suše meso još pre nego što je gavran pocrneo. Specifičnost But&Co proizvoda je baš u geografskom poreklu.

- Naša porodica brižljivo uzgaja hranu za svinje sa naše farme, a upravo meso tih svinja koristimo u proizvodnji, što znači da u potpunosti možemo da kontrolišemo ceo proces počevši od zrna kukuruza i pšenice, preko praseta, do finalnog proizvoda u vidu kulena, kobasice, šunke - objašnjava Jovanović. - Svi naši proizvodi se dobijaju isključivo prirodnim sušenjem, bez bilo kakvih dodataka nitrita, šećera, starter kultura i ostalih nepotrebnih sastojaka za ubrzano zrenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije