Niški privrednici plaćaju najniže takse

V. N.

09. 10. 2019. u 14:21

Нишки привредници плаћају најниже таксе
Na inicijativu regionalne Privredne komore Niš usvojena odluka o ogromnom smanjenju naknada. Popust čak 95 odsto za oglašavanje na javnim površinama, a 99 procenata po ugovoru

GOTOVO 10.000 privrednika i preduzetnika koji posluju na teritoriji Niša, plaćaće 95 odsto nižu taksu za oglašavanje firmi na javnim površinama. Još veće umanjenje "pretrpeće" takse na mestima za oglašavanje po ugovoru - za čak 99 odsto. Ovo je rezultat borbe PKS - regionalne Privredne komore Niša, u saradnji sa privredno-ekonomskim savetom Grada Niša, klubom privrednika "Naisus", Opštim udruženjem samostalnih privrednika i zanatlija Niš i drugim formalnim i neformalnim udruženjima.


PROČITAJTE JOŠ - Otvoren hab za 8.200 preduzetnika

Lokalna samouprava prihvatila je ovu odluku o rasterećenju privrednika na zasedanju Skupštine grada Niša. Osim umanjenja taksi za oglašavanje firmi na javnim površinama i na mestima za oglašavanje po ugovoru, ovom odlukom se potpuno ukida naknada za reklamne nalepnice sa unutrašnje i spoljašnje strane poslovnih objekata, za displeje i svetleće natpise, sa unutrašnje strane.

Ovo praktično znači da će maksimalni iznosi za plaćanje po ovom osnovu, u ekstra centralnoj zoni grada, biti pet dinara po metru kvadratnom dnevno (150 dinara mesečno ili 1.800 dinara godišnje), umesto dosadašnjih 50 dinara (1.500 dinara mesečno ili 18.000 dinara godišnje) za pravna lica i preduzetnike koja imaju godišnji prihod veći od 100 miliona dinara. Odnosno 20 dinara (600 dinara mesečno ili 7.200 dinara godišnje) za pravna lica i preduzetnike koji imaju godišnji prihod manji od ovog iznosa i to se odnosi isključivo na sredstva za oglašavanje koja su van izloga i portala. Ovakav iznos tarifa je najniži u Republici Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ - Poslovni model koji brine o kupcima

- Ova inicijativa, potekla iz Regionalne privredne komore Niš, ne bi bila realizovana bez pomoći mnogobrojnih institucija i pojedinaca - navodi direktor PKS-RPK Niš Aleksandar Milićević. - Njena realizacija predstavlja primer dobre prakse i odgovornog odnosa prema privredi, što je istovremeno i apel ostalim lokalnim samoupravama sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga da postupe na sličan način i privrednicima olakšaju poslovanje.

Milićević ističe da svaka podrška domaćem privredniku koji je opterećen mnogobrojnim drugim nametima i finansijskim obavezama, istovremeno znači unapređenje postojećeg privredno-ekonomskog ambijenta i stvaranje uslova za otvaranje novih privrednih subjekata.

- Dobra komunikacija između Privredne komore Srbije, poslovnih udruženja i lokalne samouprave, kao i njihov zajednički nastup, predstavlja siguran način da se uspešno odgovori i na druge zahteve privrede, kako bi se stvorili što bolji uslovi za funkcionisanje svih privrednih društava u regionu - ističe direktor PKS-RPK Niš. - Očekujemo da će se sa ovakvom praksom nastaviti i da ćemo imati u narednom periodu još dobrih i konkretnih vesti za privrednike, tako da zajedno stvorimo uslove za podizanje nivoa poslovnih aktivnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije