Vučić stigao u Pariz, sa Makronom večeras o Kosovu

Tanjug

četvrtak, 09. 07. 2020. u 12:44

Вучић стигао у Париз, са Макроном вечерас о Косову

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas pre podne u dvodnevnu posetu Parizu, gde će se u večernjim satima sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom

PARIZ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas pre podne u dvodnevnu posetu Parizu, gde će se u večernjim satima sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.


U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata biće dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dveju zemalja, pandemiji korona virusa.


Posle sastanka dveju delegacija, uslediće radna večera koju Makron organizuje u čast predsednika Vučića, koji je uoči puta u Pariz poručio da ide „da se bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju, naš narod i interese naše zemlje“.


Reč je o vrlo važnom suretu na kome će predsednik Vučić sigurno tražiti podršku i razumevanje za srpske interese od predsednika Makrona, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsednik u njemu imaju iskrenog prijatelja.


Ta podrška za uvažavanje srpskih interesa bila bi neophodna u trenutku kada je odložen sastanak zakazan na inicijativu Ričarda Grenela u Beloj kući na ovu temu, a EU u punoj diplomatskoj ofanzivi da ona privede kraju kosovski problem, uz neprikriven cilj - međusobno priznanje.


U svakom slučaju, predsedniku Vučiću će posle susreta sa Emanuelom Makronom biti mnogo jasnije šta može očekivati od sustrašnjeg video-samita posvećenog kosovskom pitanju.


Samit je Makron organizovao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na njemu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.


Za nedelju 12. jula planiran je sastanak u Briselu predsednika Vučića sa Hotijem, a uz prisustvo Borela i Lajčaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Zorica

09.07.2020. 14:44

Pitanje Kosova je veoma kompleksno i pod velikom tenzijom. Nadamo se nekom pozitivnom pomaku.

Kosta

09.07.2020. 14:49

Neće biti laki razgovori sa Makronom iako ga mi smatramo prijateljom Srbije. Čvrsta je EU u stavu prema KIM, ipak razgovori danas i sutra možda pokažu da je EU spremna da stvarno dogovorom, ne ultimatumima, dođemo do nekog prihvatljivog rešenja.

Nikola Mitic

09.07.2020. 14:59

Srecno u pregovorima, ovo je od kljucne vaznosti za upostavu jos bolje saradnje izmedju Srbije i Francuske kao i resavanje pitanja Kosova!

goran

09.07.2020. 15:57

Ovakvim susretima cemo jos vise pribliziti dva naroda i ucvrtsiti prijatljske odnose.

Ana Stević

09.07.2020. 17:15

Iskreno se nadamo da će nam francuski predsednik pružiti podršku u rešavanju problema na KiM!

Marijan

09.07.2020. 17:30

Nadamo se svi da ce Pariz biti na nasoj strani. U jako smo nezgodnoj situaciji oko virusa, ali bice sve kako treba.

Darko Stefanovic

09.07.2020. 17:33

Predsednik Vucic ima pred sobom veoma vazan sastanak po pitanju statusa KiM, borba se nastavlja za ocuvanje suvereniteta i integriteta Srbije uz veliku pomoc iskrenog i dokazanog prijatelja Makrona.

Jovo

09.07.2020. 18:08

Naša borba za očuvanjem našeg teritorijalnog integriteta se nastavlja,neki se bore na pravi demokratski način a neki misle da to mora pesnicama i kamenicama.

iz glave

09.07.2020. 18:44

zašto sa Makronom o KiM, kada je očigledno da Fra, VB i Ger to ne mogu da reše, jer da mogu, rešili bi ga za svih ovih 30g