Srbija će dobiti novi ministarski tim najkasnije do 25. avgusta: Još se vaga budući položaj socijalista

S. S. R.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 10:00

Србија ће добити нови министарски тим најкасније до 25. августа: Још се вага будући положај социјалиста
Nakon konsultacija, koje počinju 15. jula, biće poznato ime sledećeg mandatara
SRBIJA bi, prema najavama predsednika Aleksandra Vučića, najkasnije do 25. avgusta, trebalo da dobije novu Vladu, a konsultacije sa partijama koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije startovaće 15. jula. Na Andrićev venac prvo će lista koja je dobila najmanje glasova, SDA Sulejmana Ugljanina, a zatim će na razgovore odlaziti predstavnici Albanaca, koalicije Muamera Zukorlića, pa SVM kao četvrtoplasirani.

Uslediće dogovori sa predstavnicima SPAS, pa SPS-JS i na kraju sa timom oko naprednjaka koji su i pobedili na izborima. Mandat za sastav Vlade predsednik će poveriti stranci koja ga uveri da ima većinu u parlamentu, ali je ovo zakonsko pravilo sada deplasirano, jer koalicija oko SNS ima 188 poslaničkih mesta, što je za 62 tribuna više od natpolovičnih 126.

Gotovo je izvesno da će SNS nastaviti saradnju sa predstavnicima Mađara i tako pojačati većinu za još devet poslanika, a ne zna se da li će isto biti i sa dosadašnjim partnerima SPS, kao i kakva će biti uloga SPAS u narednom periodu.

TIŠMA: ČEKAM POZIV ZA SEDNICU PRVOJ sednici parlamenta treba da predsedava Smilja Tišma sa liste SPS-JS, koja je sa 94 godine najstariji poslanik.
- Zvali su me da mi kažu da se zbog novonastale situacije oko korone ne zna kada će biti sednica i da će me pozvati kada se steknu uslovi za njeno održavanje - rekla je Tišma za "Novosti" i dodala da je ona spremna kad god da bude.

Predsednik će, nakon konsultacija, predložiti novog mandatara, a prema nezvaničnim informacijama to će ponovo biti sadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona će pred poslanicima obrazložiti ekspoze sa ciljevima Vlade, a zatim i predložiti svoj tim koji bira parlament, većinom glasova od 250 poslanika. Kako je najavio Vučić, biće i promena i iznenađenja.

Pozivi za konsultacije još nisu stigli na stranačke adrese. Lider JS Dragan Marković Palma kaže, za "Novosti", da još nije stigao poziv i da će, kada ga dobiju, on i lider SPS Ivica Dačić na razgovore. Kako nam je rekao potpredsednik SVM Balint Pastor, čim budu dobili poziv, odazvaće se.

Pre nego premijer i ministri zauzmu mesta u Nemanjinoj 11, mora biti konstituisan parlament, a zasad se ne zna tačan datum prvog okupljanja novog poslaničkog tima, osim da je poslednji rok za sednicu 4. avgust. Prema nezvaničnim informacijama, ta sednica će biti održana tokom jula. Posle ovog zasedanja, trebalo bi da bude održana još jedna sednica na kojoj će biti izabran novi predsednik zakonodavnog doma.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Antonije

09.07.2020. 12:22

Ko god da bude partner u vladi, SNS ce sigurno voditi glavnu reci i narod jos snaznije napred.

Vlajko

09.07.2020. 12:38

Srbija ce dobiti novi ministarski tim najkasnije do 25 avgusta : Jos se vaga buduci polozaj socijalista !

Iskra

09.07.2020. 13:10

Srbija ce dobiti vladu, onakvu kakvu je narod na nedavno odrzanim izborima pozeleo i vodeci se time glasao.

Ceda

09.07.2020. 14:14

Formiranje vlade biće realizovano i pre roka. Iskreno, jedva čekam da čujem ko će biti u sastavu.

Koriolan

09.07.2020. 14:19

Nova vlada ce nastaviti posao prethodne,a to je približavanje Srbije ka EU,ekonomski progres, jačanje standarda,jacanje spoljnopolitičkog položaja Srbije.

Toki

09.07.2020. 15:42

Posle dobre strategije i taktike izbor tima je najvaznji kada se tezi uspehu i pobedi.

Ignjat

09.07.2020. 17:05

Krajnje je vreme da se Socijalisti smeste tako gde im je odavno i mesto a to je u opoziciji.