Predsednik: Srbija je spremna da nastavi dijalog po pitanju KiM, ali neće dozvoliti da bilo ko nameće rešenje

Tanjug

sreda, 01. 07. 2020. u 11:50

Председник: Србија је спремна да настави дијалог по питању КиМ, али неће дозволити да било ко намеће решење
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, da se sve one tiču Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, da se sve one tiču Kosova i Metohije, te naglasio da smo tu za dijalog, ali da mu niko neće naređivati kakvo treba da bude rešenje.


Vučić, za Pink, nije želeo da otkriva o kojim stranim zvaničnicima koji dolaze u Beograd je reč, ali je istakao da se svaka poseta tiče Kosova i Metohije.


Upitan za odnos sa Nemačkom, rekao je da je on racionalan, da se radi o najmoćnijoj sili Evrope, i jednoj od dve najmoćnije sile sveta, koja je izašla kao pobednica korona krize.


Ukazao je da nismo saglasni u svemu, ali da mnogo zavisi od Nemačke.


Rekao je da nije srećan odnosom Nemačke prema Kosovu, kao ni oni našim, jer nećemo da priznamo Kosovo, dodajući da će se to neslaganje nastaviti.


Što se daljih koraka u dijalogu Beograda i Prištine tiče kaže da moraju da se dogovore Nemci i Francuzi šta da rade sa nama, jer smo mi problem, pošto nemamo isti stav sa njima o Kosovu.


„To je njihov problem sa nama, a naš problem je što niko neće da ima drugu poziciju sem nezavisnog Kosova“, kazao je on.


„Mi smo spremni za nastavak dijaloga. Kada god hoće. To da mi neko naređuje kakva će rešenja biti, ne može“, poručio je Vučić.


Kazao je da je do sada čuo 500 različitih predloga, a nikada nije dobio nijedan konkretan na papiru.


Izrazio je nadu da će biti samita u Parizu koji se najavljuje, ali dodao da nije on taj koji zakazuje.


Što se tiče inicijativa EU I SAD rekao je da očigledno ne mogu da se dogovore ko će da kontroliše Balkan, ali da su to njihovi međusobni problemi.


Upitan šahovskim rečnikom koji je sledeći potez, Vučić je rekao „uvek u iznudici, ali moramo da vodimo računa“.


„Ostalo je malo vremena, pritisnuti smo na tabli, ali moramo da budemo strpljviji i uvek posvećeni partiji“, objasnio je on.


Vučić je dodao da nije Priština ta sa kojom pregovaramo, već zapadne zemlje.


„Sve vreme dok smo vodili dijalog mi smo ga vodili ne sa Prištinom, već sa Zapadom. Nije nama Tači bio garancija za ZSO već EU“, podvukao je on.


Upitan za stav Florijana Bibera Vučić je upitao ko je on.


„Niko i ništa. To je čovek koji se po ceo dan trudi da me uvredi. On živi u Austriji. Pisao je slogane na nivou naših opozicionih lidera kao što je „Aco viruse““, dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Zeljko85

01.07.2020. 12:06

Nametanje rešenja je ultimatum a Srbija na čelu sa Vučićem naravno neće prihvatiti ultimatume.

BozaB

01.07.2020. 12:06

Spremni smo za razgovor ali moraju da shvate da ne mogu da nas ucenjuju niti postavljaju ultimatume.

Bojan

01.07.2020. 12:14

Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga po pitanju KiM, ali stav Srbije je vrlo jasan i nikada promenljiv !

Rade

01.07.2020. 12:22

Nema rešenja i stogodišnjeg mira i stabilnosti Balkana bez pristanka Srbije. Srbija je otvorena za saradnju sa svima.

Jasna

01.07.2020. 12:28

Srbija je stabilna i nezavisna drzava a njen predsednik neko ko nece dozvoliti nametanje nicije volje, vec iskljucivo ce braniti interese srpskog naroda.

Anastasija

01.07.2020. 12:46

Srbija je mnogo puta dokazala da je spremna za dijalog i kompromis kada je problem na KiM u pitanju ali, sasvim sigurno, nećemo dozvoliti da nam bilo ko nametne rešenje koje je za nas neprihvatljivo!

Petar

01.07.2020. 12:52

Ja vidim samo jedno rešenje...Dozvoliti Rusima da postave vojnu bazu u Srbiji. E onda kud koji mili moji.

Nikola

01.07.2020. 14:27

Nije na Beogradu i Vučiću odgovornost za prekid dijaloga već na onima koji su uveli takse i onima koji su im to dozvolili.

Rade

01.07.2020. 16:26

Srbija nikad nije nitice trpeti bilo kakvo nametanje resenja koja drugome odgovaraju a koja se kose sa nasim nacionalnim interesima.

Sandra

01.07.2020. 17:37

Srbija je spremna na dugoocekivani dijalog izmedju Beograda i Pristine, ali nece dozvoliti da joj se namecu resenja i svim snagama ce se boriti da zastiti svoje interese.

Darko

01.07.2020. 18:29

Srbija je uvek bila za kompromisno resenje po pitnju KIM. Nikakve ucene i ultimatumi nece nas uplasiti , cvrsto se drzimo nasih stavova.

Nikola Kostić

01.07.2020. 19:44

tu smo silu dva puta pobedili! Duguju nam stotine milijardi evra ratne oštete za 1 i 2 ww pa za raspad Yu za 99, laži gnusne njihovog ministra! Prvi su pucali i ubili na KIM dva Srbina! To nije sila već agresorsko zločinačka organizacija koja vlada evropom koje nema!

Hedona

01.07.2020. 19:58

Da bi se rešilo pitanje KiM, potrebno nam je formiranje vlade što pre.Aleksandar Vučić je jedini predsednik koji gradi dobre odnose sa svetom.Srbija se danas cela razvija i gradi.

Milan

01.07.2020. 22:23

Svaka cast predsedniku Vucicu na junackoj borbi za Kosovo. Verujem da ce se na kraju naci dobro i odrzivo resenje.

Filip

01.07.2020. 23:47

Borićemo se za kompromisno rešenje. Nećemo pristati na ucene, već ćemo braniti svoje interese.

MarijaMarika

02.07.2020. 07:11

Bitno je da se sto pre dodje do dijaloga i da sto pre olaksamo svim srbima sve koji tamo zive.

BOGDAN

02.07.2020. 08:26

PREDSEDNICE NEMAS PRAVO DA OTPISUJES SVOJ NAROD I SVOJU DRZAVU SRBIJU DA MI KAO DRZAVA I NAROD DANAS U 21 VEK NISMO NIKO I NISTO A DA SU SIPTARSKE HORDE ZLOCINCI KRIMINALCI IZ CENTRALNE AZIJE DOSLJACI NA BALKANU KOJI OKUPIRAJU SRPSKE ZEMLJE VELIKI FAKTOR U SVETU.DANAS U 2020.GOD.UOPSTE NISU VAZNE I NEKADASNE EVROPSKE I SVETSKE IMPERIJE SVET SE MENJA SVAKI DAN A IMPERIJE POKUSAVAJU DA NAMETNJU NJIHOV UTICAJ I DANAS KADA ONI VISE NISU NIKAKAV FAKTOR U SVET,SVET SE MENJA UZ CAS U CAS A MI OSTAJEMO