Evropska unija: Tači NIJE NEOPHODAN za dijalog

Tanjug

subota, 27. 06. 2020. u 20:13

Европска унија: Тачи НИЈЕ НЕОПХОДАН за дијалог

Foto: Tanjug

U Kancelariji šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanje optužnice protiv Hašima Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak dijaloga u Briselu
U Kancelariji Žosepa Borela, šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanje optužnice protiv predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak dijaloga u Briselu.


"Datumi mogu biti usaglašeni, nije na nama da biramo sa kim ćemo da pričamo", rekao je za DW Borelov portparol. On je dodao da je na Prištini da izabere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njene interese.


Izvestioci Evropskog parlamenta za Kosovo i Srbiju, Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, nedavno su zajedno pružili podršku nastavku dijaloga i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčku.


Kramon je za DW rekla da veruje da proces pred sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje.


"Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom", rekla je Kramon. Ona je ukazala da dijalog treba da pomogne rešavanju nesuglasica između dve strane, bez obzira na to ko su predstavnici.


Fon Kramon je ocenila da je EU nepristrasan posrednik u dijalogu, ističući da je optimista i da očekuje napredak već tokom ovog leta.


Ona je ocenila da je kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsednik.


Pročitajte još: Tači se oglasio iz Tirane: U nedelju će se obratiti građanima


Specijalizovano tužilaštvo Kosova objavilo je 24. juna optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zlocina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.


Tači i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potom su otkazali posetu Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine. sasatanka je potom odložen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mama

27.06.2020. 22:41

To se kod nas kaze "Svadjale se jetrve preko svekrve"Mi u stvari nemamo sa kim da pregovaramo.

Dragan R

28.06.2020. 10:39

Iz EU navode da je "kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsednik". A šta kaže srpski ustav? Izgleda da to nikoga ne interesuje.

Dejan

28.06.2020. 11:33

Treba jasno reci da o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne drzave necemo pregovarati.

NI EU NIJE NEOPHODNA, EU JE AGRESOR

28.06.2020. 16:52

I S AGRESORIMA NEMA STA DA SE PREGOVARA. Eu je finansirala terorizam na Kosovu i celoj Jugoslaviji, EU je razbila Jugoslaviju, EU drzi privatno sudstvo koje sudi samo srbima sto su branili drzavu od gore navedenih nacista, EU je odgovorna za progon 250.000 srba i RSK. I sta ima Srbija s agresorom da pregovara? Ako se bilo kakvi pregovori vode, onda mora pod posredstvom neutralnih drzava. NACISTI SU OKUPIRALI DEO SRPSKE TERITORIJE, I SAD BI JOS DA PREGOVARAJU U KORIST TERORISTA KOJE SU STVORILI.