Srbija je potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji: Orban poručio da bez naše zemlje nema garancija za bezbednost

Tanjug

utorak, 16. 06. 2020. u 21:55

Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији: Орбан поручио да без наше земље нема гаранција за безбедност

Foto: EPA

Mađarski premijer o dobrosusedskim odnosima i sadašnjoj vlasti
UBEĐEN sam da je Evropskoj unijii potrebnija Srbija, nego što je Srbiji potrebno članstvo u Evropskoj uniji, koja bez Srbije nije celovita, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Srbija je ključna država, EU nije celovita bez Srbije i moj stav je da će ovo otvaranje granica koje smo pokazali iz pravca Evropske unije prema Srbiji doprineti što bržoj integraciji Srbije u Evropskoj uniji - rekao je Orban u intervjuu za Radio-televiziju Panon.

On je istakao i "da je nedvomisleno da bez Srbije nema garancija za bezbednost Evrope".

Podsetio je da su u protekle četiri godine srpsko-mađarski odnosi podignuti na tako visok nivo na kojem se danas nalaze.

Između dva naroda, rekao je Orban, postoji burna istorija i zato je bilo potrebno da se uloži napor da se izgradi neophodno poverenje i prijateljstvo.

- U Srbiji su sada na vlasti oni koji to osećaju. Zbog toga je naš interes da u Srbiji na vlasti uvek budu naši prijatelji i mogući saveznici sa kojima možemo da gradimo zajedničku budućnost. To nije uvek tako bilo, niti će uvek biti. Treba poštovati tu izuzetnu mogućnost da su sada upravo takvi ljudi u vladi i u vlasti u Beogradu - kazao je on.

Zbog toga je, dodao je Orban, u interesu Mađarske da Srbija ima stabilnu, uravnoteženu i snažnu vladu, sa ljudima koji razumeju Mađare i znaju da Srbi zajedno sa Mađarima žele da stvore sebi bolju budućnost.

- Istovremeno i da kod nas ovde na vlasti budu oni koji znaju da ako želimo lepšu budućnost za Mađare, možemo je stvoriti zajedno sa Srbima - naglasio je Orban.

Viktor Orban je istakao i važnost privredne saradnje Srbije i Mađarske. On smatra da Vojvodina ima veliki potencijal za kvalitetan život i Srba i Mađara.

- Ima mogućnosti za to da se dobri odnosi koji su izgrađeni u politici, stvore što više prednosti i za Srbe i za Mađare. Važno je da se mi ovde u Pešti, ne usredsredimo samo na Vojvodinu, već i na čitavu Srbiju. Moramo da imamo u vidu i srpsku vladu i mađarski kapital ne sme da se zaustavi samo u Vojvodini, nego da pokuša na teritoriji čitave Srbije da stvori što više mešovitih preduzeća - istakao je Orban.

- Predsednik Vučić, koji ima velike zasluge u kvalitetu sadašnjih kontakata uvek kaže da treba ići i dalje od Vojvodine - rekao je Orban.

Premijer Mađarske posebnu pažnju u razgovoru posvetio je i predstojećim izborima u Vojvodini, posebno pozivajući mađarsko biračko telo da iskoristi svoje biračko pravo i glasa za svoje kandidate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

zeljko trebse

17.06.2020. 03:20

Jooooj pa nisam bas siguran da je ovo dobro,procitajte par puta ceo tekst,meni ovde nesto smrdi....a mozda gresim,neznam...

Dragan

17.06.2020. 07:09

Nisam odavno cuo pametniju konstataciju, sa Madjarima moramo praviti jos prisniju saradnju.

Dragan

17.06.2020. 07:09

Nisam odavno cuo pametniju konstataciju, sa Madjarima moramo praviti jos prisniju saradnju.

Plava Ptica

17.06.2020. 07:11

Srbija bez EU je-mrtva drzava!Ova tvrdnja diktatora Orbana,da Srbiji nije potrebna EU je-Glupost!

Kastig

17.06.2020. 07:19

Madjari su ubedljivo najgori narod na planeti, kamo srece da su nam zatvorili granicu kamenim zidom...

Smarty

17.06.2020. 12:16

Орбан прича из угла заштите мађарских интереса, који тренутно иду у корист српских и хвала му на томе. Али ћу му веровати када повуче признање Косова и Метохије...

Бања Лука, РС

17.06.2020. 12:24

Велики човек и можда задњи хришћански политичар ове ЕУ. Велики пријатељ Српског народа и читаве Европе. Последњи Христов витез, Орбан!

Loki

17.06.2020. 12:35

Kako god okreneš , svi putni Koridori vode kroz Srbiju , na bilo koji način je teško obići Srbiju sa svoja 4 kraka auto puteva , zbog granica i carine putni transport gubi milione i vreme svakodnevno.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

18.06.2020. 10:28

Izjava radi smirivanja oko svojatanja Vojvodine, a "narod presrecan" povodom najnovije izjave.