Američki stručnjak za Balkan: SAD će vršiti pritisak - žele rešenje kosovskog problema do septembra

Novosti online

nedelja, 07. 06. 2020. u 19:38

Амерички стручњак за Балкан: САД ће вршити притисак - желе решење косовског проблема до септембра

Twiter

Američki stručnjak za Balkan Daniel Server izjavio je da će SAD vršiti veliki pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra
Američki stručnjak za Balkan Daniel Server izjavio je da će SAD vršiti veliki pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra.

Server je predvideo "paljenje motora" u nastojanju da se postigne brzi dogovor uoči američkih predsedničkih izbora, prenosi Koha.

"Amerikanci će vršiti veliki pritisak na sporazum do septembra, tako da predsednik Donald Tramp može voditi američke izbore i održati ceremoniju u Rouz Gardenu, što je obećao predsednicima Tačiju i Vučiću", ocenio je Server.

Prema njegovim rečima, ako je predsednik Kosova Hašim Tači spreman da deo teritorije sa srpskom većinom preda Srbiji, to bi se moglo dogoditi.

Govoreći o novoj kosovskoj vladi, istakao je da smatra da vlada na čelu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem neće moći da se nametntne u dijalogu, već da će predsednik Kosova biti glavni akter.

"Ako vlada želi ulogu u dijalogu, mora da deluje unapred. Na primer, može da predloži skupštinsku rezoluciju kojom se protivi bilo kojoj razmeni teritorije, osim manjih prilagođavanja granica potrebnih tokom demarkacije. Takođe, može da se izjasni o zahtevu za uzajamnošću - šta god Srbija preduzme, Kosovo mora da ima jednak odgovor", naveo je Server.

Ova vlada ima krhku većinu, ocenio je Server i dodao da trenutno ni Hoti ni Tači nemaju podršku većine poslanika u Skupštini Kosova.

"Ko vodi dijalog sa Beogradom da bi dobio podršku, mora se zalagati za najmanje dve trećine glasova poslanika. Ni Hoti ni Tači sada nemaju tu podršku. Ako žele dobar posao, moraju to da zatraže. Jedino jedinstvo spašava Srbe, samo jedinstvo spašava Kosovare", ocenio je Server.

Premijer Kosova Avdulah Hoti inicijalno je insistirao na tome da će dijalog sa Srbijom voditi vlada i da neće dozvoliti promenu granice od 17. februara 2008. godine.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Горки

07.06.2020. 20:27

Овај је највеће мрзитељ српског народа. Што је најгоре, добро је и плаћен за то.

sMILE

07.06.2020. 20:49

Imate rezoluciju 1244 i Ustav Srbije. A može i pre, munjevitom akcijom združenih snaga bezbednosti. Imate vi važnija posla.

naranca

07.06.2020. 21:00

Sad kad im gori kuca u Washingtonu oni ce da se intersuju za supu na Balkanu??????Uzmi taj krvavi mito I idi kuci

Svetozar

07.06.2020. 21:07

Halo sta serete tu celo vreme tu nema kodase umesa niti eu niti amerika micemo to resiti zajedno sanasom bracom rusima i tacka.

Ћезо рца

07.06.2020. 21:17

Уз сво уважавање дотичног стручњака и уз дубокои поштовање према његовој седој глави, мислим да УСА а и он лично имају већих мука и проблема, за чије решавање није потребан никакав притисак, нити паљење мотора... Лејдис енд џентлмен, лопта је у вашем дворишту. Апелујемо на обе стране да не прибегавају сили и да започну конструктивни дијалог.

Александар Првуљ

07.06.2020. 21:30

Кад се врши притисак на чир, онда изађе гној. Тако да само вршите притисак.

Vatro Marx

07.06.2020. 22:03

Nema nikakvog zameranja ni popustanja. Kosmet mora da se vrati na svoje mjesto. Svi znamo kakav interés ima SAD, naravno Siptar hoce po svaku scenu da Kosmet pripoji Albaniji.

Матора Мачкетина

07.06.2020. 22:52

Ми желимо решење светско-америчког проблема до августа. То ће најбрже помоћи опоравку и напретку људске расе.

Marks

10.06.2020. 10:57

Zašto naše novine prenose vesti ovog bivšeg propalog klintonovog i olbratovog "strcnjaka" i šiptarskog plačenika.