Najnovija odluka prištinskih vlasti da proizvodi iz Srbije ne mogu ući na Kosovo ako na njima nije naznačeno "Republika Kosovo", za nas je apsolutno neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, kazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.


Dačić je naveo da su po sredi mere reciprotiteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao i da se radi o, kako je naveo, još goroj meri od uvođenja taksi.


"Mi smo rekli, nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. Za nas je ta mera neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala Evropska unija", istakao je Dačić za RTS i dodao da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice.


Kako je rekao, Srbija nikad neće prihvatiti da "kroz ovakve mere, praktično prizna Kosovo".


Pročitajte još: Skandalozna odluka Prištine: Roba iz centralne Srbije ne može da uđe ako na papirima ne piše "Republika Kosovo"


"Moram da kažem da je (specijalni izaslanik Donalda Trampa) Grenel reagovao još pre na način da je to neprihvatljivo i da je to izigravanje odluke o ukidanju taksi te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera", naveo je Dačić.