Državljani Srbije i Mađarske od danas u 10 sati mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje, bez karantina, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.


"Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje", rekao je Sijarto na konferenciji za medije nakon sastanka na graničnom prelazu Reske sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom.


Sijarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije u petak donela odluku da naši i strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina.


Dodao je da će državljani Srbije i Mađarske moći da slobodno da uđu u Mađarsku na svih devet graničnih prelaza.


"To će doprineti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet", dodao je Sijarto.


Ističe da je granični prelaz Reske - Horgoš najveći drumski granični prelaz između dve zemlje.


Takođe, kaže da je poslednjih meseci glavna tema na međunarodnoj i unutrašnjoj sceni bila pendemija korona virusa i da sada možemo da kažemo da se centralno-evropska regija uspešno izborila sa panedmijom.


"Na vreme su bile uvedene restriktivne i mogli smo da držimo pod kontrolom virus", rekao je Sijarto i podsetio da je strogim merama bio ograničen promet ljudi što je doprinelo tome da se obe zemlje uspešno izbore protiv kovida19.Kaže da je, ipak, vreme da se normalizuje prelaz granice i da će od danas u 10 sati državljani Srbije moći da uđu bez obaveze karantina, kao i da će svi mađarski državljabi koji ulaze iz Srbije u Mađarsku moći da se vrate u tu zemlje bez obaveze karantina.


Sijarto je dodao da Mađarska poštuje princip reciprociteta i da je vlada mađarske donela tu odluku nakon što je to uradila i srpska vlada.


Kako je rekao, tako će ponovo biti omogućeno članovima porodica da se posećuju.


Sijarto je istakao da su srpska i mađarska ekonomija povezane sa "hiljadu niti" i da će Mađarska nastaviti sa razvojnim programom u Vojvodini koji predviđa šest milijardi forinti za 54 projekta koje je vlada odobrila.


"I u Mađarskoj i Srbiji važnu ulogu u oživljavanju privrede imaju iste kompanije, kao što su OTP i Mol".


Sijarto navodi da se otvara danas granica između jedne članice EU i zemlje koja još nije članica i da to potvrđuje da je Srbiji mesto u EU, da bi EU sa Srbijom bila bogatija, kao i da EU treba što pre da primi Srbiju u svoje članstvo.


Napomenuo je da se granični prelazi otvaraju za one koji legalno prelaze granicu, dok oni koji to rade ilegalno i dalje neće imati tu mogućnost.


Sva sredstva ćemo iskoristiti kako bi sprečili ilegalne migracije, dodao je Sijarto.


Zahvalio je predsedniku Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Pastoru na svemu što je učinio tokom pandemije da građani koji su imali svakodnevne potrebe da obrađuju poljoprivredno zemljište prelaze sa jedne na drugu stranu, kao i to što su studenti iz Vojvodine imali mogućnost da polažu ispite u Mađarskoj.


Kako je rekao, to je znak, da Mađari u Vojvodini mogu da računaju na SVM jer ta organizacija vrlo efikasno zastupa njihove interese.


"Nadam se da će tako biti i dalje i to u savezu i saradnji sa SNS, jer saradnja te dve stranke je uvek bila plodonosna i za Mađare u Vojvodini, kao i za obe zemlje", rekao je Sijarto.


Poželeo je mnogo uspeha i SVM i SNS na izborima koji će se održati u Srbiji podsetivši da SVM podržava politiku predsednika Vučića.