PREDSEDNIK Aleksandar Vučić otkrio je da je na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u četvrtak upitao šta oni to vide kao suštinsko rešenje za pitanje Kosmeta, ali da odgovor nije dobio.


- Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a, ako to bude, onda će odgovor biti "ne" - poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da nije dobio ponudu o razmeni 17 srpskih sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka, u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Ovakvo "rešenje" za kosmetsko pitanje pomenuo je pre nekoliko dana potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, rekavši da "kada bi bio premijer, da bi pristao na razmenu pomenutih teritorija".

- Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetina i Babin Most - naveo je Vučić.

O izjavi Hašima Tačija da sanja da Kosovu pripadnu Preševo, Medveđa i Bujanovac, Vučić je rekao: "Neka to ostane na snovima".

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Entonija Godfrija da Beograd i Priština treba da nađu kompromisno rešenje bez mešanja sa strane, predsednik je naveo da veoma poštuje Godfrija i da sa njegove strane nije osetio nikakav pritisak.

- Ali, u više evropskih država se vodi diskusija šta Priština i Beograd treba da rade, kao da je to stvar dogovora "velikih", a ne Srba i Albanaca. Ko ste vi, šta se vas tiče šta će da rade Srbi i Albanci? - upitao je Vučić.

Vučić je istakao da nema problem sa tim da se kosovsko pitanje na može rešiti promenom granica:

- Imamo i mi svoje granice i po Ustavu Srbije i po Rezoluciji 1244.