EK odlaže za jesen izveštaj o napretku Srbije

Tanjug

15. 05. 2020. u 14:28

ЕК одлаже за јесен извештај о напретку Србије

Foto: EPA

Predstavljanje tzv. ”paketa proširenja”, koji obuhvata i izveštaj o napretku Srbije, bilo je planirano za jun, da bi se sada taj termin pomerio za jesen

BRISEL - Evropska komisija najavila je odlaganje godišnjih izveštaja o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pristupnja Evropskoj uniji.

Predstavljanje tzv. ”paketa proširenja”, koji obuhvata i izveštaj o napretku Srbije, bilo je planirano za jun, da bi se sada taj termin pomerio za jesen 2020. godine, saznaje Tanjug u Briselu.

U diplomatskim izvorima EU navode da je Evropska komisija na sastanku s predstavnicima zemlja članica najavila da će se zbog problema sa krizom COVID-19, koja je usporila rad briselske administracije, izveštaji o napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija odložiti za jesen.

Diplomatski izvori ocenjuju da su zemlje članice bile iznenađene ovakvim pomeranjem termina za godišnji izveštaj o napretku koji se uobičajno predstavlja ”tokom proleća”, a ovoga puta je, upravo zbog pandemije, bio nezvanično najavljivan za jun.

Za Srbiju ovakvo odlaganje može da predstavalja problem imajući u vidu činjenicu da članice EU pre otvaranja novih poglavlja s Beogradom ”konsultuju” izveštaje Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava (poglavlja 23 i 24) i primene dogovorenog u dijalogu sa Prištinom (poglavlje 35).

Odlaganje izveštaja za jesen moglo bi da znači da Srbija u junu neće biti u prilici da napravi novi korak na svom putu ka EU i otvori neko od već spremnih pristupnih poglavlja.

Evropska komisija bi eventalno, umesto izvešataj o napretku, u junu mogla da predstavi tzv. "non pejepr” i tako informiše zemlje članice EU o napretku Srbije u oblasti vladavine prva, rečeno je u Briselu.

Srbija je do sada u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 18 od ukupno 35 pristupnih poglavalja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

čiča

16.05.2020. 16:31

Šta ima oni nas da ocenjuju , ko su i kakvi su mi smo se uverili u jeku ovog virusa