Uručena protestna nota Severnoj Makedoniji zbog markice sa NDH: Na Dan pobede veličate fašističku tvorevinu

Tanjug

09. 05. 2020. u 17:45

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu

Уручена протестна нота Северној Македонији због маркице са НДХ: На Дан победе величате фашистичку творевину

Google map

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.


Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.


U protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:


Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je danas otpravniku poslova Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.


Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije.


U protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova, uručenoj otpravniku poslova Republike Severne Makedonije se navodi:


Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.


Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata.


Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zahteva da se

sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

darko

09.05.2020. 18:02

sta protesna nota, nego 3 meseca da neide posta iz S.M. u Srbiju i zabraniti rukovodstvu poste da nedolaze u Srbiju na 3godine

Рада

10.05.2020. 08:14

@darko - У ал' ти је предлог паметан! Он би само Србима шкодио, јер само Срби шаљу писма из Македоније за Србију и обратно.

Горки

09.05.2020. 18:16

Требало би Србија да изда маркицу из тог периода па да се се види где се налази Северна Македонија.

Горки

09.05.2020. 19:13

Ма, све је то у духу дана Европе и европских вредности. Зато ће они пре у ЕУ од осталих.

Вучко

09.05.2020. 19:13

Е сад да Србија направи марку Балкана где је Македонија део Србије, Грчке, Бугарске. Па да се онда извинимо.

Miki-Zg

09.05.2020. 20:48

@Вучко - Makedonija do dolaska partizana Josipa Broza je bila Južna Srbija !

Динарска Четничка Дивизија

09.05.2020. 19:48

Срби са говорната маната!

Чеда

09.05.2020. 20:34

То неки шиптар провоцира. Та банана република је држава колико и тзв"Косово", Босна и Монтенегро. Раде оно што НАТО окупатори и траже од њих.

Димитар

09.05.2020. 20:45

То су све шиптарска посла. Тај Ејуп Рустеми је представник партије Шиптара ДУИ. Овим потезом је хтео да поквари пријатељство између македонског и српског народа. Он је "дипломирао" у Тирани а "докторирао" у Тетову. Зна се како се дипломе штанцају тамо. Он везе нема о електроници.

Leon

09.05.2020. 21:11

Koji put nam zabadaju nož u leđa , koliko više da trpimo bezobrazluk nepostojeće nacije

Milan IS

09.05.2020. 21:16

Što se čudite, pa da nije bilo Hrvata Broza niti bi kada postojala država Makedonija (kao ni BiH, Kosovo i CG) ni makedonska nacija, niti jezik.

Miso.Pec

09.05.2020. 23:52

Ništa tu nije slučajno,to je zapadnjačka kampanja,Makedonci markicu NDH,na tv Crne Gore Tompson peva,Evropa predstavlja Nikolu Teslu kao hrvata,sve jasno i organizovano i usmereno protiv Srbije i Srpskog naroda kako u Srbiji tako i u okruženju.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

10.05.2020. 08:56

Je li visite da bas susjedi zezaju, a vi se palite, palite. Da to ne spominjete ovih kako vi zovete ne bi bilo.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

10.05.2020. 10:17

VRLO DOBRO! Jer- Sj.Makedonija, Crna Gora, BiH i Hrvatska imaju ratnohuškačke, neprijateljske, konzervativne vlade! Nasuprot njima, -jedino Srbija na čelu sa Vučićem, Dačićem i Vulinom ima miroljubivu, naprednu, prijateljsku i perspektivnu vlast!

Жаре - Жарково

10.05.2020. 11:01

Нису пропустили ни једну прилику у новијој историји да Србији и српском народу са апетитом забију нож у леђа. Заједно са хрватима убили краља Александра у Француској, од дела Старе и Јужне Србије створили некакву новокомпоновану "македонију" на српским гробовима, отимачином од дела СПЦ комунисти им створили секту коју зову "македонска црква" и коју ни данас нико живи у свету не признаје, једва чекали да признају самопроглашену терористичку нарко "државу Косово"... Ето, то су та наша "браћа"!

Možete kako hoćete

10.05.2020. 11:52

ali bolje da se obrazujete i vratite u vreme Stare Srbije! Ne odvajaju oni vas od vaših korena da bi vas negovali! I sve druge pravoslavne! Anglosaksonsko-Vatikanska Robovlasnička Imperija !