Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Erdogan je rekao da je svojim pozivom želeo da izrazi podršku predsedniku Vučiću i građanima Srbije u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19.

Osim na prijateljskoj podršci, predsednik Vučić je predsedniku Erdoganu zahvalio na konkretnoj pomoći u zaštitnoj opremi koju je Turska pre dva dana poslala u Srbiju, naglasivši da je ona simbol razumevanja i prijateljstva dveju zemalja, posebno kad se zna da Turska ima više od 40.000 obolelih.

Predsednik Vučić i predsednik Erdogan su međusobno izrazili žaljenje zbog žrtava bolesti u Srbiji, odnosno u Turskoj. Oni su takođe izrazili nadu da će preduzete odgovorne mere predostrožnosti doprineti da gubitak ljudskih života bude što manji, a da će ekonomske mere uticati na to da Srbija, odnosno Turska, ispune svoje planove za budućnost.

Dvojica predsednika su se saglasili da korona virus ne razlikuje nacije i religije i da je saradnja među državama od presudnog značaja za uspešno suprotstavljanje širenju zaraze u svetu.

Predsednik Vučić i predsednik Erdogan su se dogovorili da se, ubrzo po okončanju pandemije, sastanu i nastave razgovore o srpsko-turskoj ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u drugim oblastima.