Takse su stvorile još veći JAZ između Albanaca i Srba: Goran Rakić o situaciji na KiM

D. Zečević

utorak, 25. 02. 2020. u 08:01

Таксе су створиле још већи ЈАЗ између Албанаца и Срба: Горан Ракић о ситуацији на КиМ

Filip Krainčanić/Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da postoji spremnost za saradnju sa izabranim predstavnicima Albanaca, ali da i dalje postoje brojne prepreke. Napadaju Srbe, a međunarodna zajednica neshvatljivo ćuti

STAV Srpske liste je jasan i javan: spremni smo da sarađujemo sa legitimno izabranim predstavnicima Albanaca kako bismo zajedno rešavali probleme sa kojima se suočava srpski narod na KiM. Ali, odgovornost je pre svega na novoformiranoj vladi koja upravlja institucijama na centralnom nivou.

Ovo, za "Novosti", kaže predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, koji ističe da je još rano za prognozu kakav će biti odnos nove prištinske vlade prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

* Srpska lista ima dva ministarstva, a niste deo vladajućeg saveza. Kako će to funkcionisati sa Kurtijem na čelu vlade, koji preti "vojnim" rokom i ratnom odštetom?

- Pozicije SL u institucijama su rezultat plebiscitarne podrške naših građana, i nisu plod dogovora sa vladajućim partijama u Prištini. Nismo smeli da dozvolimo da umesto naših kadrova na čelo ministarstava dođu ljudi koji će služiti interesima Prištine. Pretnje uvođenjem "vojnog" roka i ratnom odštetom, između ostalog, razlozi su zašto nismo mogli da budemo deo te koalicije, jer te ideje nikada nećemo podržati.

* Prethodnih dana dogodili su se mnogobrojni incidenti - rušenje srpske kuće, pisanje grafita, napad na groblja...

- Tolerancija koju međunarodni predstavnici pokazuju prema incidentima u kojima su po pravilu Srbi žrtve neshvatljiva je i sramna. Na sastancima sa njima na pomen ugroženosti srpskog naroda nailazimo na "razumevanje", ali i zid ćutanja. Neke od njih, koji govore kako je potrebno dati Kurtiju više vremena, podsetio sam na njihovo nestrpljenje da se svojevremeno ukinu barikade. I kazao sam im da ne prihvatam da se nekažnjeno napadaju naši građani, jer to traje više od dve decenije.


PROČITAJTE JOŠ: Albanci lažnim vestima vrše pritisak na države koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo

* Kakva su vaša očekivanja od planova za uspostavljanje železničkog i avio-saobraćaja između Beograda i Prištine?

- Potpisivanje pisama o namerama da se naš narod iz centralne Srbije i sa prostora KiM još bolje poveže je izuzetno pozitivna vest, za koju smo posebno zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću. Auto-put i železnička linija biće žile kucavice koje će nakon ukidanja taksa stvoriti ogromne mogućnosti za ekonomski i privredni razvoj.

* Kada očekujete nastavak briselskog dijaloga?

- Čim Priština ukine anticivilizacijske takse, naš pregovarački tim je spreman za pregovore. To je predsednik Vučić više puta ponovio. Previše je vremena prošlo otkad su takse uvedene, a posledice su ne samo ekonomske, nego su produbile jaz između srpskog i albanskog naroda. Kad govorimo o dijalogu, sramno je da EU, kao garant, upadljivo ćuti na to što Priština još nije ispunila jedinu obavezu - formiranje ZSO.


ULAGANjIMA SE BORIMO ZA NAROD

* Šta vaša opština čini kako bi zadržala Srbe na KiM?

- BORIMO se za svakog čoveka na Kosmetu, a ta borba je ovde teža, jer je zbog nerešenog statusa nerealno očekivati veća strana ulaganja. Zato se oslanjamo na podršku naše države Srbije, koja na Kosmetu realizuje projekte koje je podržao lično predsednik Vučić, vredne više od 150 miliona evra. S druge strane, u ovoj godini smo uspeli da obezbedimo više od 100 novih radnih mesta u opštini Severna Mitrovica. Želimo da podržimo građane da ostanu i ovde podižu svoju decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije