Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikjosrpske politike.

"Ako je to tačno da je Milo Đukanić rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujmo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji", popručio je Vučić danas na tv Prva.

On je rekao da je za njega važnije to sto je Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

"Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski", rekao je Vučić.

On je naveo da se to dešavalo od Sekule Drljevica, pa posle 1. svetskog rata i protiv srpskog oslobođenja, pa do menjanja činjenica.

"Uvek se govori o tome da se Srbija meša i da odlučuje, a cinjenice su drugačije", ukazao je Vučić.

Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi.

Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbednosni sektor i na najvažnije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama.

"Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili", rekao je Vučić.

On je istakao da Crnogorci u Srbiji moraju da se osecaju jednako kao i Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori.

"O tom defomritetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam", naglasio je Vučić.


PLATIĆEMO SVE ŠTO TREBA ZA SPC U CRNOJ GORI

Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da nam ne bi oduzimali svetinje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

"Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić gostujući na Tv Prva.