Metju Palmer o zbivanjima u BiH i CG: Dodik je ozbiljna pretnja; Razumemo zabrinutost SPC, ali mnogi imaju slične zakone

Tanjug

22. 02. 2020. u 08:27

Метју Палмер о збивањима у БиХ и ЦГ: Додик је озбиљна претња; Разумемо забринутост СПЦ, али многи имају сличне законе

Metju Palmer / Foto Ž. Knežević

Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom, izjavio je američki funkcioner Metju Palmer. Mnoge evropske zemlje imaju slične zakone o veri kao i Crna Gora

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.


"Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosansko-hercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima", kazao je Palmer za Glas Amerike.


On je dodao da se Dodik i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i da je zbog toga bio predmet američkih sankcija.


"Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se bude takav odgovor Sjedinjenih Država", rekao je Palmer.


Američki zvaničnik je upozorio i da Bosna i Hercegovina ne može sebi da priušti da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.


"Čini se da lideri nameravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu. Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gdene treba da je bude", dodao je Palmer.


On ističe da svi moraju biti jasni i da međunarodna zajednica kolektivno mora jasno da stavi do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane.


"Tako da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", rekao je Palmer.RAZUMEMO ZABRINUTOST SPC


Metju Palmer izjavio je da SAD razumeju zabrinutost koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) izražava zbog Zakona o slobodi verosipovesti u Crnoj Gori, ali je dodao da mnoge evropske države imaju slične zakone.


"Kako razumemo, zakon sam po sebi je u skladu s crnogorskim obavezama kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične zakone. Razmemo zabrinutost SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama", poručio je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.


Palmer navodi da se SAD zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko Zakona i podseća da su upoznati sa mišljenjem Venecijanske komisije o njemu.


SAD, kako dodaje, očekuju da će započeti razgovor između Vlade Crne Gore i SPC biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, a sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se on može primeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana, ali i legitimne interese SPC.


Palmer je izrazio zabrinutost zbog dezinformacija oko Zakona i spora između vlade i SPC.


"Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike", rekao je Palmer i dodao da su dezinformacije provokacija za koju je odgovorna pre svega Moskva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Бањалучанин

22.02.2020. 08:40

Какве везе има Додик са одлуком кадија да Лијевче, Посавину, Семберију дају другима да их ору?

xxx

22.02.2020. 08:41

Pa nećemo u EU i šta sad a perspektiva sa vama je nikakva i opet šta sad . Nego jedan savet ne deluješ dobro idi kod lekara.

Miki-Zg

22.02.2020. 08:50

Taj vanzemaljac i izdanak duboke države SAD-a ( demokratske stranke -Kongresa ) udara na sve srpsko ,srpske čelnike. Vjerojatno uskoro će doći u Srbiju s predlogom o uzajamnom priznanju države Srbije i Kosova ( paradržava ,teritorij Srbije oružano okupiran od Nato zločinaca ) !

Милорад

22.02.2020. 08:54

Ми смо мислили да је овај господин озбиљнији,међутим он изгубио компас.......

Nikola Kostić

22.02.2020. 08:55

Amerika je rešila da nas satre! Mi moramo da se ujedinimo i odbranimo! U suprotnom oni će uspeti u svojoj nameri! Rus neće pomoći!

Nebojša

22.02.2020. 09:05

Ali mnogi nemaju Dejtonski sporazum i KRAJ. Ako hocete da okupirate to znaci samo jedno sto ne zeli niko normalan a to je RAT.

Bela ladja

22.02.2020. 09:38

Ovakav nacin postavljanja pitanja i odgovora smo slušali 90 tih od istih mašinerija kojima je bio isti cilj satanizovanje Srba i svaljivanje krivice na Srbe dok je u stvari sve planirano pokretano iz amerike!

Prellee

22.02.2020. 10:18

Ništa ti ne razumiješ osim onoga što su radili i tvoji prethodnici od 92. godine, sve protiv Srba. Smjestili ste u Hag i političko i vojno rukovodstvo Srba u Hag, a ostali su dobi. Došao si da pričaš Srbima šta razumiješ, NIŠTA

Dragan

22.02.2020. 12:05

Јел овај чиновник америчке дубоке државе држао монолог или је било неког са друге стране да му постави питања? Нпр: КОЈЕ то "многе европске државе" имају закон о отимању црквене и имовине верских заједница од цркава и верских заједница? што не наведе примере за ту маглу коју продаје Србима? Да ли такав закон има и Палмерова држава? Палмер и ово што је он овде надробио је пример најувредљивијег замисливог односа према другима, ово није само покварено и злонамерно, него вређа интелигенцију!

Dragan

22.02.2020. 12:15

А где су Срби међу "грађанима БИХ" за Палмера? Они, по њему, изгледа нису грађани БиХ, или јесу, али су грађани другог реда, па се њихови интереси могу мирно и упорно и даље нарушавати, и од њих се и даље може и треба отимати. Зна ово лажљиво ђубре добро да Срби само не дозвољавају даље урушавање Дејтона, али се прави важнијим него што јесте, и мисли да може и даље да испоставља ултиматуме и уручује декрете. Нису му још јавили да је, у међувремену, постао неважан.