Ruskog ministra odbrane, generala armije Sergeja Šojgua, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, večeras je na Aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.


Izraženo je obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, tokom koje je bilo reči o daljem unapređenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Ministar Vulin još jednom je zahvalio ministru Šojguu što je odabrao da Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije.


Zahvalio je i na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja u Moskvi, gde bi srpski i ruski vojnici marširali zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.


Ministar Vulin zahvalio je ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine, navedeno je u saopštenju.VULIN PRIREDIO SVEČANI DOČEK

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu stigao je danas u Beograd. Srbija je prva zemlja u koju Šojgu dolazi u zvaničnu posetu pošto je ponovo imenovan za ministra. Ruski vojni avion Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije oko 11 časova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio je danas za ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua, svečani doček ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, počeo je sastanak delegacija, a potom je u kasarni Topčider u Domu garde ministru Šojguu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane.

Ministri Šojgu i Vulin obišli su izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda.

MINISTRI VULIN I ŠOJGU POLOŽILI VENCE NA GROBLjU OSLOBODILACA BEOGRADA


Ministri odbrane Srbije i Ruske Federacije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu danas su, uz državne i vojne počasti, položili vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, kao i kapsulu u spomen ploču „Večna vatra“.


Posle polaganja venaca ministar Vulin upisao je u Spomen-knjigu:


„Kada se svet opredeljivao između dobra i zla, Srbi i Rusi nikada nisu pogrešili u izboru i nikada nisu bili na suprotnim stranama. Postoje narodi u Evropi koji svoje postojanje i slobodu duguju nemerljivim žrtvama Crvene armije, postoje narodi koji danas sa prezirom gledaju na bezbrojne grobove Crvene armije, postoje narodi koji menjaju istoriju da bi sakrili svoju slabost i mirenje sa zlom. Ima takvih naroda u Evropi, ali Srpski nije među njima.


Slobodu i postojanje dugujemo borbi naših predaka, zauvek smo zahvalni za nemerljive žrtve Crvene armije, sa ponosom čuvamo sećanje na herojsku borbu srpskog naroda i slavnu nepobedivu Crvenu armiju, gospodare nemamo, na istoriju smo ponosni i kao slobodan narod biramo bratstvo sa Ruskim narodom.


Slava herojima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, besmrtna slava herojima Crvene armije.


Zauvek slobodni.“


Ministar Šojgu je u Spomen-knjigu upisao:


„Večna slava junacima koji su oslobađali Beograd od fašističkih osvajača!

Velika zahvalnost srpskom narodu za nastojanje da se očuvaju istorijska sećanja na podvig sovjetskih vojnika.


Naša direktna obaveza je da sačuvamo istinu o tom vremenu i da je prenesemo potomcima.“


Posle ceremonije polaganja venaca ministri Vulin i Šojgu zajedno su položili kapsulu u spomen ploču „Večna vatra“.


Kapsula, postavljena u temelje budućeg Spomenika „Večna vatra“, koji simbolizuje vekovno bratstvo i zajedničku pobedu srpskog i ruskog naroda nad fašizmom, formirana je 15. februara, na Dan državnosti Srbije, na Piskarjovskom spomen-groblju u Rusiji, da bi bila doneta u Beograd radi današnjeg povoda.


Autor projekta Spomenika „Večna vatra“ je ruski akademik Andrej Tirtišnikov.ŠOJGU PRIMIO DOKTORAT I ČESTITAO SRBIJI DAN DRŽAVNOSTI

Ruski ministar odbrane je naveo da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta odbrane.

Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze.

Rektor Univerziteta, general-potpukovik Goran Radovanović, obrazložio je odluku da se počasni doktorat dodeli ruskom ministru.

Univerzitet, kako je rekao, doktorat dodeljuje osvedočenom prijatelju Srbije.

„Zalaganjem za jačanje odnosa između Ministartava odbrane Srbije i RF Šojgu je dao nemerljiv doprinos saradnji dve zemlje“, naveo je on.

Posebno je istakao značaj saradnje u obrazovanju vojnika i obuci pilota u vojnim školama u Rusiji.

Ministri Vulin i Šojgu položili su potom vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu i položili kapsulu u spomen ploču „Večne vatre“.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski MiG-ovi 29 dopratili Šojgua

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić biće domaćin ministru Šojguu na radnom ručku.