Privremene prištinske vlasti obeležavaju 12 godina od jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti odavanjem počasti prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi I jednom od osnivača tzv. OVK Ademu Jašariju.


Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, je svojim sunarodnicima samoproglašenu nezavisnost kosovske teritorije čestitao na fejsbuku porukom da je “Kosovo danas faktor stabilnosti” u regionu, te da se do toga došlo sa, kako kaže, “mnogo truda, rada i velike žrtve”.


Tači ističe i da je “Kosovo oslobođeno od okupacije I represije Srbije” zahvaljujući tzv. Oslobodilačkoj vojsci Kosova i uz podršku “Sjedinjenih Američkih Država, država Evrope, celog demokratskog i slobodarskog sveta, uz intervenciju NATO” i naveo da je Priština spremna da doprinese normalizaciji odnosa sa Beogradom, uz posredovanje EU i pomoć SAD.


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, prvo je odao poštu prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, koji je osnivač Demokratskog saveza Kosova,a onda je sa predsednicom parlamenta Vjosa Osmani obišao spomen obeležje Ademu Jašariju u Prekazu, koji se smatra centrom albanske pobune.


PROČITAJTE JOŠ: POVLAČENjA NEZAVISNOSTI KOSOVA: Tas prelazi na srpsku stranu


Kurti je u Prekazu rekao da je to mesto bilo “glavni grad ustanka za slobodu” i da se na tadašnje događaje seća sa “čežnjom i tugom, ali i sa velikim ponosom”.


Predsednik DSK, Isa Mustafa, je svojim sunarodnicima 12 godina od jednostranog proglašenja takozvane kosovske nezavisnosti takođe čestitao na fejsbuku, porukom da se danas seća “arhitekte nezavisnosti, istorijskog predsednika Ibrahima Rugova, komandanta OVK, Adema Jasharija i mnogih boraca koji su žrtvovani na oltaru slobode”.


Cenimo posleratne napore za izgradnju demokratskih institucija i stalnu podršku naših međunarodnih prijatelja, SAD i EU”, naveo je Mustafa i dodao da zahvaljujući doprinosi SAD i državama EU “Kosovo je inspirisano da postane snažna, demokratska i voljena država za svoje građane “.


Jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti na današnji dan pre 12 godina Prištini je među prvima je čestitao albanski premijer Edi Rama, koji je, kako je naveo uputio “čestitke blagoslovljenom danu nezavisnosti Kosova svim Albancima gde god da su i uz večno sećanje na one koji su dali život za ovaj dan”.


Uz čestitku Rama je objavio I video sa tzv. Kosovskom himnom.


Britanska ambasada je u saopštenju na svom zvaničnom sajtu, uz čestike poručila da će ta zemlja i dalje biti partner tzv. Kosova.


Prištinska Gazeta Expres piše danas da je raspad bivše Jugoslavije počeo na Kosovu, te da se očekuje da će se upravo tu i završiti.