Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao licemerne i bezobrazne izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije reagovao na poruke srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.


"Komšić i Džaferović su predstavnici neodgovorne i destruktivne bošnjačke politike i dela međunarodne zajednice čiji je cilj potpuno urušavanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i centralizovane Republike Bosne i Hercegovine u skladu sa Deklaracijom Stranke demokratske akcije", naveo je Linta u izjavi za javnost,


Jasno je, kaže, da Džaferović i Komšić zajedno sa predsednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i drugim bošnjačkim strankama aktivno rade na rušenju dejtonske Bosne i Hercegovine koja je po Ustavu "državna zajednica sastavljena od dva entiteta, odnosno od dve države i tri konstitutivna naroda".


Ocenio je da bošnjački političari svojim stalnim napadima na Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum sve više ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.


Prema njegovim rečima, jedan od glavnih instrumenta političkog Sarajeva protiv Republike Srpske jeste Ustavni sud koji svoje odluke donosi preglasavanjem trojice stranih i dvojice bošnjačkih sudija.


Linta ističe da Komšić i ostali bošnjački političari svako malo iznose najbezočinje izmišljotine o tobožnjoj agresiji Srbije i srpskog naroda na Bosnu i Hercegovinu i o tobožnjem genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.


"Navedene brutalne izmišljotine su jedan od glavnih temelja bošnjačke politike i služe im kao providno opravdanje da od završetka rata vode ratnohuškačku politiku. Na taj način bošnjački političari konstanto podstiču napetost, raspiruju tenzije i produbljuju podele između srpskog i bošnjačkog naroda", rekao je Linta.


Zbog toga je važno, smatra on, uvek ponavljati punu i pravu istinu da je glavni krivac za rat režim Alije Izetbegovića koji je dva puta odbio sporazum sa srpskim narodom i žrtvovao mir za nezavisnu i unitarnu BiH.


"Pored toga, bošnjački političari licemerno optužuju srpsku stranu da navodno ugrožava severenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je apsolutna laž, a istovremeno podržavaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i zalažu se za priznanje ove lažne državne tvorevine", naveo je Linta.