Predsednik Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona da se Srbija nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada joj je ekonomija najsnažnija. Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, istakao je patrijarh Irinej.


Predstavnici Srba iz Crne Gore i Republike Srpske razgovarali su u Beogradu s predsednikom Srbije i patrijarhom Irinejom.


Predsednik Aleksandar Vučić je, čestitajući Dan državnosti, rekao da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge.


"Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija. Samo mađarska ekonomija može da se meri sa srpskom po rastu", kaže Vučić, prenosi RTS.


Uz prihvatanje poruka patrijarha o neophodnosti jedinstva i solidarnosti, uvek smo bili uz svoj narod i u RS i u Crnoj Gori, kaže predsednik.


Prema njegovim rečima, Srbiji je neophodan mir više od svega.


"Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome", upozorava Vučić.


Nije, kako ističe, ni kukavica ni plašljivac. "Moja molba je da pre svega vodimo računa da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir", kaže predsednik.


"Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje", istakao je Vučić.


MOLBA DODIKU DA SVE RADI KROZ INSTITUCIJE


Istakao je da razume bojazan srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović, i da razume šta znači udar na identitet i imovinu Republike Srpske.


Dodik ga je, kako navodi, obavestio da se radi na tome da se Republici Srpskoj kasnije oduzmu i šume i vode i vrtići.


Međutim, zamolio je Dodika da sve rade pravno, kroz institucije, bez bilo kakve destabilizacije šireg regiona.


"Nema sumnje da je nepravedno to što se radi srpskom narodu", istakao je predsednik i dodao da ni Haradinaj nije sam uvodio takse, već je bilo i onih u međunarodnoj zajednici kojima to nije smetalo."IZBEĆI OPASNOST DA SVI OPTUŽUJU SRBIJU"


Naglasio je da se mora izbeći opasnost da svi optužuju Srbiju.


Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH.


"Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost", naglasio je predsednik.


PATRIJARH IRINEJ: NEOPHODNO JEDINSTVO


Patrijarh Irinej je nakon sastanka rekao da tražimo puteve i načine da kažemo ko smo.

"Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, nismo veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstveni u dobru", istakao je patrijarh Irinej.

To će nam pomoći i danas, kaže patrijarh, kada mnoge naše komšije i moćnici na nas gledaju posebnim pogledom i imaju posebnu pretpostavku o nama.

"Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka", ukazao je Irinej.

"Nadamo se da ćemo iz mnogih neprilika svojom pameću, jedinstvom i slogom izaći na pravi put i budemo dostojni naslednici naše kulture", zaključio je patrijarh Irinej.


DODIK: PREĐENA CRVENA LINIJA


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se odlukom Ustavnog suda BiH zašlo u imovinu RS i to nakon nekoliko presuda da imovina pripada entitetima.

"Time je pređena crvena linija i to podržavaju zapadne zemlje", istakao je Dodik i dodao da je Vučića upoznao sa detaljima.

Istakao je da neće učiniti nijedni meru da uruši stabilnost i da RS ima institucionalne mehanizme da zaštiti svoja prava.

"Narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda i referenduma, bez obzira na to koliko su nam to osporavali, odluči o statusu Republike Srpske", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

MANDIĆ: SNAGA SRPSKE SOLIDARNOSTI U CRNOJ GORI

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da su predstavnici Srba iz Crne Gore zadovoljni sastankom.

"Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori", rekao je Mandić.

Zahvalio je svima onima koji su zajedno sa njima stali rame uz rame.


NIKO NE MOŽE RAZGRADITI SRPSKU


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, povodom praznika Sretenje - Dana državnosti Republike Srbije, izjavio je da je srpski narod svoj identitet izgradio na beskompromisnoj volji da bude slobodan i da ima svoju državu.
Današnja Srbija, koja jača iz dana u dan, ima nove izazove koji su sazdani na temeljima naših neprolaznih vrednosti. Zbog toga ćemo nastaviti da razvijamo i jačamo našu voljenu Srbiju, da sačuvamo Kosovo u granicama naše otadžbine i odbranimo narod i svetinje u Crnoj Gori - istakao je Popović, i naglasio da Srbija i srpski narod ne sme da dozvoli da se razgradi i uništi Republika Srpska.