PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastaće se u subotu, na Dan državnosti, sa predstavnicima Srba iz regiona, kako bi se razmotrila poslednja dešavanja u susednim zemljama i sve veći izazovi sa kojima se naš narod susreće, posebno u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, ali i u BiH, gde su podignute tenzije oko poteza tamošnjeg Ustavnog suda.

Vučić će na Andrićevom vencu održati dva sastanka, a prvo sa predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore. Zatim slede razgovori sa političkim prvacima Srba iz Crne Gore i Republike Srpske. Iz Banjaluke je najavljen dolazak predsednice RS Željke Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Na sastanku na srpskim organizacijama iz Crne Gore, na koji su pozvani predstavnici Srpske kuće, Srpskog nacionalnog saveta, Matice srpske i drugih institucija za zaštitu prava Srba, glavne teme će biti očuvanje ćirilice i srpskog jezika, kao i očuvanje identitetskih i drugih prava.

Nakon toga, biće održan i zajednički sastanak sa svim Srbima iz država u regionu. Poslednje okupljanje Srba iz regiona sa srpskim državnim vrhom bilo je na Vidovdan prošle godine, u Kraljevu, a sastanku su prisustvovali predstavnici Srba iz Slovenije, Hrvatske, BiH, RS, Crne Gore i Severne Makedonije. Vučić je tada svima zahvalio, iako ne predstavljaju uvek političke opcije, što su pokazali jedinstvo srpskog naroda i želju da očuvamo srpski jezik, kulturu, tradiciju i da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u region.

PROČITAJTE JOŠ:
Vulin odgovorio crnogorskom ministru: Bošković bez imalo stida vređa sve zrtve nacizma

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, koji će prisustvovati sastanku na Andrićevom vencu na Sretenje, kaže, za "Novosti", da će se razgovarati o tome kako da se prevaziđe novonastala situacija u Crnoj Gori i regionu:

- Nama je najvažnije da kao Srbi opstanemo na prostoru Crne Gore. Aktuelna vlast u Beogradu shvata da je problem sa Srbima u ovoj zemlji i veliki i vidim spremnost Beograda da pomogne u tome da dobijemo ravnopravni tretman sa ostalim narodima u Crnoj Gori, koji trenutno Srbi nemaju.