Skupština izglasala: Cenzus smanjen na tri odsto

Tanjug

08. 02. 2020. u 17:59

Poslanici su izglasali izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke

Скупштина изгласала: Цензус смањен на три одсто

Foto N.Fifić

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto, odlučila je danas Skupština Srbije.

Poslanici su izglasali izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), a kojima se, između ostalog predviđa smanjenje cenzusa.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Aleksandar Martinović rekao je u načelnoj raspravi da je vladajuća stranka smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predložila da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu.

Parlamentarci su izglasali i izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama.

Skupštinski odbor je ranije danas usvojio amandman poslanice SNS Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama.

NJenim amandmanom je precizirano da “među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi”.

Odbor je ranije usvojio i amandman predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlić kojim se definiše da RIK može, a ne mora da traži potvrdu odnosno mišljenje nacionalnog saveta da li je neka stranka - stranka nacionalne manjine.

Takođe je usvojen amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji kaže da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Вучко

08.02.2020. 18:43

Шта ће нам цензус? Ни избори нам не требају. Само скупа и непотребна фарса, зна се тачно шта ће да се деси, само сами себе лажемо... А за бољу заступљеност жена, чиста десетка. Само, зашто 40%? Зашто не 60% или 100%? Да се жена пита, не би никада било рата, глади - само питајте ваше мајке... Жене су бре виша бића.

Vlada

08.02.2020. 20:14

Valjda su trebali da dignu na 10% i naprave red i izbace ove kombi nazivi politicare.

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

08.02.2020. 20:57

Мораће да смање и на 2-3 гласа, да некако угурају Vijekoslava и Aleksandra Šešelja на посланичке јасле, због "старих заслуга и дугова", у довођењу на власт тренутно владајуће гарнитуре. .........квислинга..