Petlovi koji prerano zakukuriču obično završe u loncu, kaže stara izreka.

Sva je prilika da će se i nova američka "kukuriku politika" tako neslavno okončati. Bez obzira na to što Donald Tramp svakom loncu želi da bude poklopac.

Specijalni savetnik predsednika SAD za odnose Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da Kosovo mora da ukine takse, a da Srbija zaustavi kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova. I odmah je dobio odgovor da se između ove dve stvari ne može postaviti znak jednakosti. Ili, kako je naš predsednik narodski rekao: "Ne može tante za kukuriku". Već samo tante za tante.

Generalno gledano, Grenelova ponuda deluje kao jeftin skeč. Mi da prestanemo da se borimo za legitimne nacionalne interese i očuvanje integriteta, a da Priština "velikodušno" dozvoli da grisine i plazma keks stižu na Kosovo. Da prodamo obraz za smoki. Sve misleći da će mu to proći, što bi se žargonski reklo, dok kažeš keks.


PROČITAJTE JOŠ:
Grenel poručio: Obnova železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine je sada prioritet

Šta očekuju od nas? Da ponizimo sve te male, ponosne, prijateljske zemlje, koje su, uprkos žestokim pritiscima i pretnjama te iste Amerike, povukle odluku o priznavanju lažne države Kosovo. Da priznamo da smo sami krivi za sulude takse.

Amerikancima pritom ne smeta lobiranje Albanaca za tzv. Kosovo. I nisu se bunili, ne samo oni, već ni Zapad, kada su države listom priznavale to lažno Kosovo. Sada bi da sliste one zemlje koje su nasele na tu prevaru.

A na tu priču o povlačenju taksa, Tramp je već potrošio prethodnog emisara, Metjua Palmera, poznatijeg kao "naš zet", čija je misija prva kukuriknula. Ovaj novi možda može da prođe kod Trampa, a ovde ne bi prošao ni u "Kukuriku hilu". Jer i Petlovo brdo je neosvojivo, kao uostalom i cela Srbija.